A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Arcüreggyulladás

Az arcüreggyulladás

Az arcüreggyulladás az arckoponya üregeiben (homlok-, orrmellék-üreg) lévő nyálkahártya gyulladásos megbetegedése, amely során az arcüreg nyálkahártyájának duzzanata ellehetetleníti az arcüregekben lévő folyadék távozását.

Az arcüreggyulladás gyakori megbetegedésnek számít: szinte minden ember életében jelentkezik legalább egyszer.

Az arcüreggyulladás okai

Az arcüreggyulladást a legtöbb esetben nátha vírus okozhatja, ám allergia vagy baktériumfertőzés is állhat a háttérben, de az sem számít ritka jelenségnek, ha orrsövényferdülés vagy orrpolipok váltják ki a nyálkahártya duzzanatát.

Az arcüreggyulladás tünetei

Az arcüreggyulladás jellemzője tehát a megelőző egyéb légúti tünetek, mint pl. a torokkaparás, torokfájás mellé társuló nyomásérzékenység az arc, az orr vagy a szem környékén. A betegek emellett gyakori orrdugulásra, folyamatos légzési nehezítettségre panaszkodnak, amely mellett a szagló- és ízérzékelő-képesség korlátozottsága is jelentkezik.

arcüreggyulladás

Az arcüreggyulladásban szenvedők szinte mindegyikét köhögés kínozza, leheletük kellemetlen; sok esetben a testhőmérséklet is megemelkedik: láz jelentkezhet.

Az arcüreggyulladás diagnosztikája

A kezelőorvos először fizikai vizsgálattal térképezi fel az arcüreg állapotát. Amennyiben a beteg fájdalmat érez az arcüregek nyomására, megkopogtatására, valamint az orrüreg nyálkahártyájának színe gyulladásra utal és/vagy genny is megfigyelhető, nagy valószínűséggel arcüreggyulladása van a páciensnek.

A kezelőorvos emellett röntgenvizsgálatot kérhet: a felvételeken ilyen esetekben jól megfigyelhető a nyálkahártya duzzanata és az arcüregben felgyűlt folyadék mennyisége is. Bakteriológiai tenyésztés nem szükséges minden esetben, ám hosszan elhúzódó betegség esetén hasznos lehet, ha a beteg nem reagál a gyógyszeres kezelésre.

Az arcüreggyulladás szövődményei

Az arcüreggyulladás a legtöbb esetben gyorsan – akár spontán is – gyógyul, ám megfelelő kezelés nélkül akár hetekig is elhúzódhat. A gyulladás az agy irányába történő továbbterjedése is megfigyelhető, amely következtében agyhártyagyulladás, agytályog vagy agyi érelzáródás is előfordulhat.

Az arcüreggyulladás kezelése

A kezelés legfontosabb célja az arcüregben felgyűlt folyadék eltávozásának biztosítása. Használjon naponta több alkalommal orrcseppeket, orrspray-t, amelyekkel nem csak a légzés átjárhatósága biztosítható, hanem a nyálkahártya duzzanata is csökkenthető. A kezelőorvos bizonyos esetekben antibiotikumos kezelést is javasolhat (leginkább kombinált penicillinekkel, kefalosporinokkal).

Amennyiben láz és/vagy fájdalom is jelentkezik a betegség lefolyása során, annak csillapítása is szükséges lehet. Műtéti úton leginkább a kiújulás kockázatának csökkenését kívánják elérni (a termelődő váladék távozásának útjának biztosításával), de a legtöbb esetben az arcüreg antibiotikumos oldattal történő átmosása is elegendő a gyógyuláshoz.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.