A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Mandulagyulladás

A mandulagyulladás

A torok hátsó részében elhelyezkedő páros mirigyszerv (mandula) fertőzés okozta gyulladásos megbetegedése. A manduláknak kiemelkedő szerepe van a kórokozók elleni védekezésben, a fertőzés továbbterjedésének megakadályozásában, ezért a mandulagyulladás az egyik leggyakoribb megbetegedés a gyermekkorban. Az betegség az esetek többségében cseppfertőzés következménye.

A mandulagyulladás okai

Leggyakrabban baktérium (streptococcus), ritkábban vírusfertőzés következtében alakul ki.

A mandulagyulladás tünetei

mandulagyulladás

Heveny mandulagyulladás esetén elesettség, hirtelen kezdődő magas láz, nyelésre erősödő torokfájás jelentkezik, a fájdalom gyakran a fülbe sugárzik. Hurutos gyulladás esetén torokképletek, mandulák pirosak, duzzadtak. Tüszős gyulladás esetén, a mandulákon pontszerű, vagy összefüggő gennyes elváltozás látható, nyomásra a mandulából genny préselhető ki. Bevont nyelv, bűzös lehelet is jellemző lehet. Típusos a megváltozott hang, beszédkor olyan, mintha gombóc lenne a beteg torkában. Megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók tapinthatóak.

Idült, gyakran a szervezet számára gócként jelentkező mandulagyulladás esetében a sok gyulladástól a mandula az árkában heges, kemény, a környező képletek, a garatívek gyulladtak, amely szinte állandó enyhe fájdalmat, kaparásérzést okoz. Az állkapocs alatti nyirokcsomók megnagyobbodottak, és nyomásra a mandulából genny préselhető ki.

A mandulagyulladás diagnosztikája

A páciens először általában a háziorvosánál, belgyógyásznál, vagy fül-orr-gégész szakorvosnál jelentkezik. A fizikális vizsgálaton túl a mandulából préselhető váladék tenyésztésére, azaz a kórokozó meghatározására is sor kerülhet, megállapítandó milyen antibiotikum kezelés a biztosan hatásos. A betegség azonban gyakori előfordulású és sokszor járványos, tehát a szakmai ajánlások első kezelésre tenyésztés nélkül is javasolt antibiotikum adását írják elő.

Gyakran nehezen különíthető el a klinikai kép alapján az Epstein-Bar vírus (EBV) okozta torokelváltozás a tokos Streptococcus Pyogenes baktérium okozta mandulagyulladás képétől. Előfordul, hogy a baktériumra javasolt első lépésben adandó antibiotikumra jelentkező reakció, bőrkiütés hívja fel a figyelmet arra, hogy EBV fertőzésről lehet szó, amelynek kezelésére antibiotikum nem alkalmas. A mandulagyulladás kórokozója rokon a skarlát kórokozójával, így gyakran óvodai közösségben szerzett bőrtünetek mögött a mandulagyulladás típusos képe is látható.

A mandulagyulladás kezelése

A tüneti kezelés a torokfájás enyhítésére és a láz csillapítására irányul. Bakteriális eredetű mandulagyulladásnál antibiotikum adása szükséges 7-10 napig. Tüszős mandulagyulladás lezajlása után mindenképpen vissza kell menni kontroll vizsgálatra. A késői szövődmények felismerése céljából különböző vizsgálatok elvégzése válhat szükségessé: vérvétel, EKG, vizeletvizsgálat.

Krónikus mandulagyulladás esetén mandulaműtétet kell végezni.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?