A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Rubeola, rózsahimlő

A rubeola (rózsahimlő)

A rózsahimlő cseppfertőzéssel terjedő, csak emberről emberre átvihető, igen ragályos, kiütésekkel járó vírusfertőzés. Leggyakrabban a tavaszi, kora nyári hónapokban, járvány-szerűen terjed.

A vírus az emberbe jutva 12-23 nap lappangási idő után okozza a tüneteket, panaszokat. A kiütések megjelenése előtti és utáni héten a vírus többnyire tüsszentéssel, köhögéssel, orrváladékkal és nyállal továbbadható.

A rubeola vírus jelentősége, hogy várandós anyukák esetében a méhlepényen átjutva, a magzat fejlődési rendellenességeit okozhatja. A fertőzést átvészelők és beoltott személyek élethosszig tartó védettséget szereznek.

A rubeola (rózsahimlő) tünetei

A betegsége enyhe légúti vírusfertőzésre jellemző általános tüneteket okoz: láz, torokfájás, a nyaki nyirokcsomók megduzzadása. A kiütések jellegzetessége, hogy először az arcon jelennek meg, majd fél nap alatt a nyakon keresztül az egész testet ellepik. A kiütések apró, legfeljebb lencsényi méretű, rózsaszínű foltok (innen kapta a betegség a nevét is). Más betegségekben is előfordulhatnak hasonló tünetek, így kétség esetén orvos felkeresése tanácsos.

A rubeola (rózsahimlő) szövődményei

Igazán veszélyes a rózsahimlő várandósoknál. Az első trimeszterben a magzatok 90%, a második trimeszterben a magzatok 25-30%-a károsodik. Fertőzés gyanúja esetén további kivizsgálás, nőgyógyászati konzílium is szükséges. Egyéb szövődmény, így agyvelőgyulladás, szívizom és szívburokgyulladás is felléphetnek.

A rubeola (rózsahimlő) kezelése

Mivel fertőzés esetén csak tüneti kezelés lehetséges, így a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni. Magyarországon ezért is kötelező a rubeola elleni védőoltás, mely egy oltásból és egy emlékeztető oltásból áll. A fertőzött betegeket célszerű elkülöníteni, várandósok kerüljék a potenciálisan fertőzötteket.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?