2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Miért jó a kardió edzés az egészségének?

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-09

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Olyan mozgásformákat ajánlunk, amelyek a korától, testsúlyától és fizikai képességeitől függetlenül jót tesznek Önnek. A kardió mozgások növelik szíve teljesítőképességét: ahogy a teste hozzászokik a rendszeres testmozgáshoz, egyre erősebb és fittebb lesz!

  Mozogni jó!

  Ez az alaptétel mindenkire igaz, hiszen az aktivitás serkenti a szervezet oxigénellátását, az anyagcseréjét, testileg, lelkileg és mentálisan is növeli a teljesítőképességét, egészségesebbé teszi. Sem az életkor, sem a testsúly vagy a fizikai állapot nem kizáró ok, hiszen mindenki számára meg lehet találni a megfelelő mozgásformát.

  A kisebb intenzitású, ún. aerob mozgás egyenletes oxigénellátást biztosít, és ha kitartóan végzik, hatékony zsírégető edzésforma. Ilyen a gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás. Ha a mozgás intenzívebb, a pulzusszámot is megemeli, az már az ún. kardió mozgás, amelynek erősítő, a szív teljesítményét növelő hatása van. Növekvő aerob aktivitás hatására jobban érzi magát és teljesebb életet tud élni.

  cardio-edzes-02

  Tíz érv a kardió edzés mellett

  Az alábbi tíz hatással számolhat rendszeres sportolás esetén:

  • Egészséges diéta mellett a kardió mozgásformák segítenek a súlycsökkentésben és az ideális testsúly megtartásában. 

  • A kardió edzés növeli az állóképességet. Bár eleinte a kardió edzésformák fáradttá tehetik, de hosszú távon nő az állóképessége, kitartása és csökken a fáradtság érzete. 

  • Pajzs a vírusos megbetegedések ellen. A rendszeres mozgás erősíti az immunrendszerét, kisebb eséllyel érik el a fertőzések is. 
   Az edzés csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. Kisebb az esélye az elhízás kialakulásának, csökken a szív-érrendszeri betegségek veszélye, alacsonyabb lesz a vérnyomása, nagyobb eséllyel kerüli el a metabolikus szindróma kialakulását, a diabéteszt és az egyes ráktípusok kialakulását is. Már az aktív séta is segít csökkenteni a csontritkulás kockázatát. 

  • A krónikus betegségek (például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség) esetén a rendszeres mozgás csökkenti a vérnyomást, és kontroll alatt tartja a vércukorszintet is. 

  • Erősíti a szívét. Az erősebb szív nem ver olyan szaporán, a vért hatékonyabban pumpálja és ezáltal javítja az egész test véráramlását. 

  • Tisztán tartja az artériáit. A kardió edzések által emelkedik a „jó koleszterin” (HDL) és mérséklődik a „rossz koleszterin” (LDL) szintje. Ennek a folyamatnak az eredménye, hogy csökken az artériák falán a zsírok lerakódása és ezáltal kisebb lesz az erek beszűkülésével és az érfal megkeményedésével járó betegségek kialakulásának kockázata. 

  • Az aerob mozgásformák segítségével javul a hangulata, csökkennek a depressziós tünetek és a feszültség, hatékonyabb a pihenés. 

  • A kardió mozgásoknak köszönhetően a kora előrehaladtával is aktív maradhat, megőrizheti izmai erejét és ezáltal könnyebben megtarthatja mobilitását idősebb korban is. Szellemi frissességének megőrzésében is segít a hetente háromszor minimum harmincperces fizikai aktivitás. 

  • Meghosszabbítja az életet: számtalan tanulmány bizonyította már, hogy azok, akik rendszeresen mozognak, magasabb életkorra számíthatnak.

  cardio-edzes

  Tegye meg az első lépést!

  Készen áll arra, hogy rendszeresen mozogjon? Nagyszerű! Kezdje a mozgást kis lépésekkel! Ha hosszú ideje nem sportolt vagy krónikus betegségben szenved, kérje orvosa engedélyét a rendszeres mozgás megkezdéséhez.

  Törekedjen a fokozatosságra: például kezdje a napot öt perc sétával és sétáljon este is öt percet. Következő nap tíz-tíz percre emelheti a reggeli és esti séta idejét. Lassan növelje az időtartamokat, ezzel a módszerrel nagyon hamar eljuthat a napi harminc perces aktív tempójú sétához, amely már biztosítja a rendszeres kardió mozgás előnyeit.

  Más kardió mozgásformákkal is próbálkozhat, szóba jöhet például az úszás, a lépcsőzés, a kerékpározás, a tánc, a kocogás, az evezés…Ha a fizikai állapota ezeket a mozgásformákat nem teszi lehetővé, kérdezze meg orvosát a lehetséges alternatívákról.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont