2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A céges szűrésen derült ki a baj

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-14

    Megdöbbentően sok betegségre vagy kisebb eltérésre derült fény a Budai Egészségközpont (BEK) munkaegészségügyi szűrése során, amit egy cég 673 dolgozója között végeztek.

    Mennyire foglalkozik a munkahelye az Ön egészségi állapotával?

    Magyarországon is vannak olyan cégek, ahol széleskörű munkaegészségügyi vizsgálat segíti bizonyos betegségek korai felismerését.

    A Budai Egészségközpont nem reprezentatív, 673, azonos munkahelyen dolgozó munkavállaló szűrése azok közé a vizsgálatok közé tartozik, amik felhívják a figyelmet, mekkora szükség van a rendszeres orvosi vizsgálatokra bizonyos betegségek korai felismeréséhez.

    Milyen vizsgálatok történtek?

    Egy általános orvosi ellenőrzés során fizikális vizsgálaton kívül (hallgatózás, kopogtatás stb.) EKG, vérvétel, vizeletvizsgálat, röntgen és ultrahang, szemészeti- , nőgyógyászati- és bőrgyógyászati- vizsgálat történt magasság- és súlymérést követően.

    A legjobb diagnózis: sine morbo

    A sine morbo (vagyis betegség nélkül) diagnózis kevés dolgozó neve mellé kerülhetett. A felfedezett betegségek szerencsére nem jelentettek minden esetben kezelendő vagy súlyos állapotokat.

    A leggyakoribb eltérések szemészeti betegségek voltak (a dolgozók körülbelül 90 százalékánál), amit az elhízás és szív- érrendszeri betegségek, majd a támasztórendszeri (csont- és izületi problémák) betegségek követtek gyakoriságban.

    A szem betegségei

    A leggyakoribb eltérés a szem alkalmazkodóképességének korral járó, fiziológiás csökkenése (presbyopia) volt, ami a vizsgált dolgozók 40 százalékában volt megfigyelhető. Ez az adat nem meglepő - hiszen a dolgozók 63 százaléka 40 év felett volt. Ami ennél meglepőbb volt, hogy a vizsgált páciensek közül sokan csak évekkel korábban felíratott szemüveget hordtak - amik már nem voltak megfelelőek. Egy nem tökéletes szemüveg viselése pedig tovább ronthatja a látást. Egyéb eltérések a szemen (rövidlátás -myopia, távollátás - hypermetropia, szemtengelyferdülés -astigmatismus) kisebb százalékban fordultak elő.

    Elhízás és más anyagcserebetegségek

    Számos betegség kifejlődését vagy rosszabbodását okozhatja a túlsúlyos állapot. Ezek közül kiemelkedőek a szív- és érrendszeri, valamint a csont-, izületi betegségek, amik a vizsgált alanyoknál ugyancsak nagy számban fordultak elő. A testtömeg indexet (testtömeg kg/ magasság méterben2) 256 dolgozónál találták emelkedettnek, ami hatalmas szám - és gyakran kísérte emelkedett vérzsír szint, ami tovább növeli egyes betegségek előfordulását az adott egyénben. Kis százalékban cukorbetegség és pajzsmirigybetegség is előfordult a vizsgált személyekben - azonban ezek nagyrészt már korábban is ismertek voltak. Azon esetekben ahol a szűrés derített fényt az említett betegségekre, a korai kezelésük is megkezdődhetett.
    Kiemelendő, hogy az anyagcsere-betegségek kezelésében az első lépést nem a gyógyszeres terápia jelenti, hanem az életmódváltoztatás, például rendszeres sport tevékenység bevezetése, tudatos diéta alkalmazása.

    Szív- és érrendszeri betegségek

    A szív- és érrendszeri betegségek (magasvérnyomás betegség, iszkémiás szívbetegség, agyi történések, visszér, aranyér) nagy számban fordultak elő a vizsgált személyekben. Mivel az említett betegségek népbetegségnek számítanak, gyakori előfordulásuk nem volt váratlan. Meglepő, hogy a szűrés során magas volt az újonnan diagnosztizált betegségek előfordulása. Eszerint nem ismert magasvérnyomásos dolgozóknál 14 százalékban mértek jelentősen emelkedett vérnyomásértékeket (ami további kivizsgálást tett szükségessé), de elhanyagolt, már sebészi megoldást igénylő visszér és aranyér is előfordult..

    Mozgásszervi eltérések

    Gyakori, és általánosságban nem kezelt elváltozások voltak különböző gerincdeformitások vagy krónikus hátfájásos panaszok vagy lúdtalp.
    Számos vizsgált betegség közül még négyet emelnék ki fontosságuk miatt. Az egyik a reflux betegség (a gyomortartalom fokozott visszajutása nyelőcsőbe), amit a tünetek alapján - a dolgozók 23 százalékánál észleltek. Ez hosszú távon fekélyeket és rosszindulatú tumort okozhat, és mégis kevesen veszik komolyan. Pedig megfelelő kezeléssel ez a betegség hatékonyan gyógyítható! Egy másik fontos adat még a vizsgált személyek 7 százalékában előforduló női medencei szervek gyulladása - ami nemzőképes korban meddőséget, idősebb korban pedig erős hasi fájdalmakat is okozó összenövéseket okozhat.

    A harmadik, nagyon érdekes adat is a nőgyógyászati vizsgálat eredményeiből született: miszerint ugyancsak 7 százalékban jóindulatú emlő rendellenességek is előfordultak - amelyek nyomon követése miatt fontos azok korai felismerése, így egy súlyosabb állapot elkerülése.

    Végül fontos megemlíteni a bőrgyógyászati vizsgálat eredményeit is. A a vizsgált dolgozók 25 százalékánál találtak bőrelváltozásokat, amelyeket évenként kell ellenőrizni. Tudnunk kell azonban, hogy az anyajegyekből kiinduló rosszindulatú tumorok is képezhetnek áttétet, és okozhatják a szervezet leépülését.

    A szűrővizsgálatok során magas számban (63 embernél) találtak rákmegelőző állapotot, és kis számban (7 fő) rosszindulatú bőrelváltozást. Ezek felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen a daganatos megbetegedések megelőzhetők, időben diagnosztizálhatóak!.

    A Budai Egészségközpont által készített statisztika, bár nem vizsgált több ezer embert, így nem tekinthető a magyar populációra egy az egyben használható adatnak, felhívja a figyelmet bizonyos betegségek hazai előfordulási gyakoriságára, valamint a munkahelyi- és egyéni szűrések fontosságára.

    Wappler Edina 2008. 07. 28., 17:13
    Forrás: [origo] cégegészség


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont