2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Az új influenza kórokozója sokkal veszélyesebb, mint eddig hittük

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-13

    Az új influenza kórokozója, a H1N1 sokkal virulensebb, azaz sokkal aktívabb, mint előtte gondolták, olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a szervezet természetes védekezését - hangsúlyozta Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója az MTI-nek.

    Mint kifejtette, a kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, vagyis igen gyorsan terjed. A betegség veszélyes szövődményeit sorolva, Falus András mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdő sejtjeit, ami tüdővérzést okoz. "Iszonyúan intenzív a vérzés, percek alatt meghalhat valaki tüdővérzés következtében" - mutatott rá az immunológus. További veszély a hosszan tartó, lenyomhatatlan láz, amely a szívet és a vesét teszi tönkre. "Őrületes a veszély" - hangsúlyozta Falus András, emlékeztetve arra, hogy a Stockholmban a napokban tartott konferencia résztvevői is arra mutattak rá, hogy a betegség, a járvány sokkal veszélyesebbnek ígérkezik, mint amilyennek eredetileg gondolták a tudósok.

    E veszélyek fényében "elképesztő felelőtlenség azt mondani az embereknek, hogy ne oltassák be magukat. Felelőtlenség azt mondani, hogy a szájmaszk és a vitaminok valamit is érnek. Valamit érnek, de ez körülbelül olyan, mintha a gyermekbénulás járványakor az ötvenes évek végén - hatvanas évek elején nem oltottak volna, hanem azt mondták volna a szakemberek, hogy elég az immunrendszert erősíteni" - magyarázta Falus András.
    Hozzátette: különösen fontos az oltás a terhes nők és fiatalok esetében. Előbbiek szervezete a magzat védelme miatt olyan immunválaszt ad, amely "nagyon nem kedvez" a vírus elleni védekezésnek. A fiataloknál a szervezet "túlreagálása" kockázatos. Az új influenza esetében rengeteg olyan gyulladáskeltő anyag, úgynevezett citokin keletkezik, amely magas lázat, vérkeringési problémákat válthat ki, károsítva a szívet, az agyat, a tüdőt, a májat. Mint Falus András rámutatott, ezzel szemben az oltás mellékhatásai igen enyhék. "Olyan mellékhatások fordulnak elő, mint a szezonális influenzaelleni védőoltásnál tapasztaltak, csak sokkal ritkábban jelentkeznek" - emelte ki a professzor, megjegyezve, hogy káros a vakcinában lévő higannyal riogatni a lakosságot, ugyanis minden oltóanyagban van higany. Ez azonban szerves kötésben lévő higany, amely gyorsan oldódik és ürül ki a szervezetből, vagyis semmiféle új veszély nincs.

    Falus András hozzáfűzte, hogy egyébként nem a háziorvosok dolga lett volna eldönteni a vakcináció kérdését, hanem egy szakmai testületé. A Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága, amely magyar immunológia legmagasabb szinten képviselt testülete, közre is tette az álláspontját.
    "Nem lehet tudni, hogy mekkora lesz a járvány. Lehet nagyon nagy a vírusban jelenlévő az állati komponens miatt, de az is lehet, hogy nem lesz olyan jelentős. Ha egyszer beindul a járvány, lehet, hogy már nagyon késő lesz oltatni" - összegezte Falus András.

    Budapest, 2009. november 25., szerda (MTI)


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont