2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Télen is balesetmentesen

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-07

    A téli hóesés számtalan sportolási- és játéklehetőséget biztosít a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt. Nincs is szebb, mint a frissen lehullott hó, amely szánkózásra, sétára, hógolyózásra vagy hóemberépítésre csábít. A síelés, korcsolyázás vagy snowboardozás tetőtől-talpig átmozgatja a testünket, a friss levegő pedig felfrissít. A játékba belemerült gyermekeket azonban számtalan baleseti forrás veszi körül. Az alábbiakban dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyász szakorvosa ismertet néhány gyakori téli gyermekbalesetet, illetve hasznos tanácsokat is ad a szülők számára.

    sports-injury

    "A gyermekek számára minden évszak tartogat baleseti veszélyforrást. A csúszós utak, a téli sportok azonban kockázatosabbak az akadályokat nem ismerő gyermekek számára. A játék hevében ugyanis nem veszik észre a bajt, így hamar bekövetkezhet egy kisebb-nagyobb sérülésekkel járó baleset. Sajnos nem lehet őket mindig szem előtt tartani, és megelőzni a problémát, de a szülők néhány hasznos tanáccsal segíthetik őket" - mondta a doktor úr.

    A szánkózás vagy korcsolyázás során előforduló esések gyakori következménye a végtagsérülés, ami többnyire zúzódás, de súlyosabb esetben lehet ficam vagy akár csonttörés is. Ritkábban előfordul, hogy a gyermek nem "ússza" meg ennyivel, és akár agyrázkódást is szenvedhet, de a súlyos gyermekkori sérülések nagyobb részéhez gyakran koponyasérülés is társul. Minden ilyen esetben érdemes orvoshoz vinni gyermekünket!

    Nagyon sokan a természetes vizeken kialakult jégtakarón hódolnak a korcsolyázásnak. Ahhoz, hogy a jégréteg alkalmas legyen a sportolásra, meg kell várni, hogy kellő vastagságú legyen, és minden esetben csak akkor merészkedjünk rá, ha engedélyezett! Erre mindig figyelmeztessük a gyermekeket is! Ha gyermekünk ruhája vizes lesz, először a nedves ruhadarabokat cseréljük szárazra, majd mindenképp vigyük őt meleg helyre.

    A szülőknek minden esetben elsődleges feladata, hogy a gyermeküket megnyugtassák és kiderítsék, hogy milyen sérülés történt. A szem- vagy a komolyabb fejsérülés esetén mindenképp orvosi segítségre van szükség!

    "Fontos felhívnunk továbbá gyermekeink figyelmét arra, hogy a csúszós utakon az autósok nem tudnak olyan hirtelen megállni, mint száraz útviszonyok között. Ezért minden alkalommal, amikor átkelnek az úttesten, alaposan nézzenek körül, és enélkül még véletlenül se lépjenek le a járdáról! Törekedjünk arra, hogy a téli szünidőt és a friss hóesést sérülés nélkül vészeljük át" - tette hozzá a doktor úr.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont