2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Gerinccsavarok után is van élet, érem

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-04

    A gerincműtét sokkolóan hangzik, kivált, ha az izmokat is le kell fejteni az oszlopról, de a regeneráció rövidebb, mint egy keresztszalag-szakadásnál. Hoffer főorvos elemez.

    A diszkoszvető Fazekas Róbert gerincműtét után lett Eb-bronzérmes 2010-ben, a műugró Barta Nóra is ugyanebben az évben, ugyancsak gerincműtét után állhatott dobogóra. Az olimpiai bajnok pólós, Steinmetz Ádám kétéves kihagyás visszatért a válogatottba a 2011-es vb-n, miután rendbe tették a gerincét. A birkózó Majoros István 2004-ben gerincsérvvel nyert olimpiát.

    Balzsay Károly pályafutását viszont derékba törheti gerincének krónikus problémája, a teniszező Szávay Ágnes május óta pihen, a világranglistán már nem a húsztól, a kétszáztól is távol van.

     Az Országos Gerincgyógyászati Központ főorvosával, dr. Hoffer Zoltánnal az említett esetekről is beszéltünk. Hoffer először arra hívta fel a figyelmet, hogy gerincsérv valójában nincs is, csak porckorongsérv van. Pontosabban a gerincsérv laikus megfogalmazás, mely helyesen és valójában porckorongsérv.

    "Egy degeneratív, ágyéki gerincműtétnél alapvetően két dolgot végzünk: dekomprimáljuk az idegelemeket, vagyis megszüntetjük azok összenyomatását, ezen kívül, ha szükséges, stabilizáljuk, rögzítjük a gerincet. Az instabilitás, illetve a porckorongok kopása általában lokális derékfájdalmat provokál, ehhez társulhat az alsó végtagba lesugárzó fájdalom az ideggyökök irritációja miatt, amit okozhat a sérv, de okozhat önmagában az instabilitás is."

    "Sérvnél eltávolítjuk a porckorongból kiszakadt darabot, és dekomprimáljuk, felszabadítjuk a nyomás alól az ideggyököt. Instabilitás esetén pedig pluszban rögzítjük a gerincet csavarokkal, merevítjük azt, ez a fúziós műtét, melynek célja, hogy az operált gerincszakaszt összecsontosítsuk. Amíg ez a folyamat - a csontosodás - létrejön (hasonlóan egy csonttörés gyógyulásához) addig a fémek stabilizálnak. Tehát ilyenkor a rögzített szakasz mozgásfunkcióit gyakorlatilag kiiktatjuk, a szomszédos szegmentumok veszik át a mozgásokat, így jó esetben a gerinc mozgástartománya számottevően nem sérül. Persze egy ilyen, részben rögzített gerincű emberből már nem lesz gumiember akrobata. Fiatal, jó motivációval rendelkező betegnél adekvát műtét utáni rehabilitációval elérhető a teljes műtét előtti aktivitás. Fazekas és Barta esete is ezt igazolja."

     Aki valaha is bajlódott a gerincével, retteg attól, hogy kiszakad a sérve. Hoffer itt egy újabb tévhitet oszlatott el.

    "Annak van jelentősége, hogy a sérv nagysága és elhelyezkedése okoz-e olyan téraránytalanságot a gerinccsatornában, hogy nyom egy ott futó ideggyököt, vagy sem. Ha igen, akkor általában erős alsó végtagba sugárzó fájdalom melletti zsibbadás, és akár parézis (az adott ideg által beidegzett izomcsoportokban részleges vagy teljes bénulás is) kialakulhat. Ha nem okoz kompressziót, maradhat teljesen tünetmentes annak ellenére, hogy mondjuk az MR-en jól látható. Tehát okozhat egy MR-en kicsinek tűnő sérv is nagyon komoly, műtétet igénylő panaszokat és tüneteket, ugyanakkor egy MR-en hatalmas sérv is lehet panasz-, és tünetmentes, amikor persze nem is feltétlenül ajánlunk műtétet."

    Fazekas, amilyen gyorsan lehetett, már edzett, a műtét után egy héttel már fekvenyomott egy mázsával. Bartánál húsz napig teljes pihenőt rendeltek el. Steinmetz Ádám a varratok kiszedése után rögtön meghívót kapott a válogatottól, igaz, csak könnyített edzésmunkát végezhetett.

    A rehabilitációról Hoffer kifejtette: "Attól függ, hogy porckorongsérv-eltávolítást, vagy rögzítést végeztünk el. Az utóbbinál nyilván a rehabilitáció és így a kihagyás is hosszabb, hiszen míg az előzőnél nagyon kis izomleválasztás történik a műtétkor, az utóbbinál mindkét oldalon le kell választani a gerincet stabilizáló és mozgató hátizom rendszert, ennek visszatapadása, és a funkció visszanyerése így természetesen hosszabb időt vesz igénybe. Általában az első hat hét szigorúbb kímélet, amely után először egyre erősödő, gerincstabilizáló gyógytorna következik, és óvatosan ezzel párhuzamosan lehet erre ráépíteni az adott sportnak megfelelő speciális edzéstervet."

    A főorvos szerint nem az számít, hogy a sérv melyik gerincszakaszon alakul ki (nyakin vagy ágyékin általában), hanem hogy a megfelelő konzervatív vagy műtéti kezeléssel sikerül-e panaszmentességet elérni. Ha igen, akkor egy radiológiailag igazolt sérvvel is sokáig lehet sportolni.

     Szávay Ágnes májusban jelentette be, fáradásos gerinctörése van, azóta nem indult tornán. "Fáradásos gerinctörést csontritkulás okozhat, nőknél általában idősebb korban van. A konkrét esetet nem ismerem, ezért csak gyanítom: nagy valószínűséggel a többiekhez hasonlóan degeneratív porckorong betegségtől szenved".
    Nem nagyfokú gerincferdüléssel simán lehet valaki élsportoló, és Hoffer szerint, akinek eltörik a gerince, annak sem feltétlenül kell lemondania az élsportról. "Ha baleseti a törés, és nem jár bénulással, akkor alapjaiban ugyanolyan fúziós-stabilizációs műtét a megoldása, mint az instabilitásnak a már említett klasszis sportolók esetében. Tehát megfelelő rehabilitáció után egy ilyen jellegű rögzítés után is vissza lehet térni."

    Forrás: Ághassi Attila, sportgeza/INDEX - 2011. december 31.

     


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont