2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan kezeljük a gyermekkori cukorbetegséget?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-29

    Minden szülő aggódik gyermeke egészségéért, és igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy megvédje őt a vírusok és baktériumok ostromától. Gondoskodásuk többnyire csemetéjük védekezőrendszerét erősíti meg, és készíti fel az esetleges külső támadásokra. Bizonyos esetekben azonban az immunrendszer tévedésből saját maga ellen fordul. A fiatalkorban kialakuló diabétesz is egy ilyen megbetegedés, amely súlyos következményekkel járhat, ha nem visszük gyermekünket időben orvoshoz. Épp ezért nagyon fontos, hogy minél korábban észrevegyük az árulkodó jeleket. A gyermekkori cukorbetegséggel kapcsolatban Dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyász szakorvosa ad pontosabb tájékoztatást.

    „A gyermekkorban kialakuló cukorbetegség az esetek döntő többségében az 1-es típusba sorolható. Egyelőre nem ismert pontosan, mi áll a hátterében, azonban a genetikai tényezők bizonyítottan közrejátszanak kialakulásában. Emellett bizonyos vírusfertőzések is hozzájárulhatnak a diabétesz kialakulásához. A 2-es típusú cukorbetegség azonban szorosan összefügg az elhízással és az életvitellel” – mondta a doktor úr.

    A folyamat egyértelmű tünetekkel jár, amelyek könnyen feltűnhetnek a gondos szülőnek. Cukorbetegségre kell gyanakodni, ha csemeténk jó étvágya ellenére is rohamosan fogyni kezd, szokatlanul bágyadt, rengeteg folyadékot iszik (akár 5-6 litert naponta), és sokszor kell pisilnie. Gyakran fordul elő, hogy a már szobatiszta gyermek újra bepisil, de szintén jellegzetes az aceton-szagú, körömlakklemosóra emlékeztető lehelet is. Mindez igen gyors lefolyású, kezelés nélkül akár néhány héten belül komolyabb problémák jelentkezhetnek: erős hasi fájdalom, súlyos kiszáradás, hányás, az anyagcsere teljes felbomlása.

    Az 1-es típusú cukorbetegség esetében jelenleg a kezelés inzulinnal történik, amelyet többnyire diéta egészít ki. Ez a kímélő étrend minden esetben személyre szabott, függ a gyermek életkorától, aktivitásától és lehetőségeitől is. Szakember segítségével olyan életmódot kell kialakítani, amely képes hosszú távon kordában tartani a vércukorszintet, megőrizni az ideális testsúlyt, és megelőzni a szövődményeket. Cukorbeteg gyermek szülőjeként figyeljünk oda arra, hogy az elfogyasztott szénhidrát összetett szénhidrátokból, vagyis növényi rostokból és keményítőből származzon. A cukrot, mézet és a belőlük készült ételeket kerüljük, mert nemcsak gyorsan emelik meg a vércukorszintet, hanem elhízást is okoznak, amely a diabéteszesekre fokozottan veszélyes. Ajánlott az állati eredetű zsírok arányának csökkentése, helyettük a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajok fogyasztása javasolt. Fontos, hogy ne rémüljünk meg a diéta szó hallatán! Ez sokkal inkább egészséges, tudatosan összeállított táplálkozást jelent, mintsem lemondást és sanyargatást. Ráadásul, ha a gyermek azt látja, hogy odafigyeléssel, de nem eltúlzott aggódással kezeljük a helyzetet, akkor ő is sokkal könnyebben fogja elfogadni betegségét és a hozzá tartozó életmódot.

    „A cukorbetegség jelen tudásunk szerint egy életen át elkíséri a beteget, és a betegségre hajlamos gyerekeknél még nem lehet megelőzni a kór kialakulását. Azonban jól kezelhető, és a cukorbeteg gyerekek teljes életet tudnak élni, ha követik a szabályokat. A rizikófaktorok csökkentése (2-es típusú cukorbetegségnél), a diagnózis korai felállítása és a kezelés mielőbbi megkezdése azonban jelentősen csökkentheti a szövődmények kialakulásának esélyét, így a szülők odafigyelésének komoly szerepe van gyermekük későbbi egészsége és életminősége szempontjából” – tette hozzá Dr.Krivácsy Péter.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont