2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A klíma miatt nyáron ne fájjon a feje!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-30

    Nyáron kevés dolog kellemetlenebb annál, mintha fájó torokkal, tüsszögve fújjuk az orrunkat, pedig minden ötödik megbetegedés ebben az időszakban következik be. A nyári megfázás hátterében gyakran a légkondicionáló készülékek nem megfelelő beállítása és használata áll. A hirtelen hőmérsékletváltozás a kinti meleg és a klímás helyiség között szintén megviseli a szervezetet, ami tovább növeli a betegség kockázatát. Ahhoz, hogy a legforróbb hónapokban se legyen piros az orrunk és rekedt a hangunk, elegendő egy kicsit odafigyelnünk.

    A témával kapcsolatban Dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programvezető szakorvosa ad pontosabb tájékoztatást.

    "A nyári megfázást okozó vírusok sajnos a magas hőmérsékletet is kedvelik, mert így könnyebben tudnak szaporodni, de alapvetően hasonlóak azokhoz, amelyek télen fenyegetik az egészségünket. A vírusos betegségek leggyakoribb tünetei a fejfájás, a hőhullámok, hidegrázás, a rossz közérzet, a torokszárazság, a rosszullét és az ízületi fájdalmak. Ezek a betegségek rendszerint kevésbé súlyosak, azonban ha a tünetek egy hét után sem enyhülnek, vagy magas láz kíséri, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni" - mondta Dr. Nagy-László Nóra.

    Ma már a legtöbb üzletben és munkahelyen megtalálható a légkondicionáló berendezés, de egyre többen szereltetnek be klímát saját otthonukba is. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az előnyös tulajdonságai mellett - például csökkenti a hőártalmak következtében kialakult halálesetek számát -, a készülék több veszélyt is hordoz magában. Amellett, hogy fülfájást okozhat, kiszáríthatja a szemeket, valamint az orr nyálkahártyáját, amely így támadási felületté válik a vírusok számára. Nem megfelelő beállítása esetén pedig komoly stresszhatásnak teszi ki a szervezetünket is, mert a meleg levegő után a hőelvezetést végző kitágult erek azonnal összehúzódnak a hidegben, ezáltal romlik a vérkeringés. Hasonló a helyzet az autóba szerelt légkondicionálókkal is, csak ott még koncentráltabban ér bennünket ez a hatás.

    klima-kep

    A legjobb, amit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt. A légkondicionáló beállításakor a legfontosabb alapszabály, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 5-8°C legyen, és lehetőleg minél alacsonyabb fordulatszámon működtessük a készüléket, így ugyanis kevésbé lesz huzatos a helyiség vagy az autó. Figyeljünk oda arra is, hogy a hideg levegőt soha ne irányítsuk közvetlenül az arcunkra, testünkre. A közlekedési eszközökön ne álljunk az ablak mellé, ha pedig autóval utazunk, ne tekerjük le teljesen az ablakot, így nem ér bennünket erős szembeszél.

    "Sokat teszünk a megelőzés érdekében, ha nyáron is odafigyelünk immunrendszerünk erősítésére. Kerüljük a túl erős UV sugárzást, és árnyékban is használjunk naptejet, mert a leégés nemcsak a bőrnek, hanem a szervezetünk egészének, így immunrendszerünknek is árt. Fogyasszunk minden nap kellő mennyiségű folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet, illetve könnyű ételeket. Mielőtt egy jóval hidegebb helyiségbe mennénk be, próbáljuk kissé lehűteni testünket, vagy terítsünk magunkra egy sálat" - fűzte hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont