2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Ne feledkezzen meg memóriája védelméről!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-29

    Kivel nem fordult még elő, hogy elindult a boltba, de mire odaért, elfelejtette, hogy mit is szeretett volna vásárolni? Vagy égen-földön nem találta a szemüvegét, telefonját, a mosogatás előtt lerakott gyűrűjét? Vajon ezeket a hétköznapi bosszúságokat csak átmeneti memóriazavar okozza, vagy hosszú távon akár egy komolyabb probléma előjelei? Mikor érdemes orvoshoz fordulni, illetve mi magunk mit tehetünk annak érdekében, hogy időskorunkra is frissen tartsuk emlékezőképességünket?

     

    memoria

    A memóriazavar kialakulásának okairól, a megelőzés lehetőségeiről dr. Kovács Tibora Budai Egészségközpont ideggyógyász szakorvosa beszélt. 

    „Számos tényező befolyásolja memóriánk állapotát, így természetesen a betegségek és azok szövődményei, de még a lelkiállapotunk is. Attól nem kell megijedni, ha néha elfelejtjük, hogy hová tettük le a kulcsunkat, de attól sem, ha hirtelen nem tudjuk felsorolni a teljes általános iskolai osztályunk névsorát. Leggyakrabban leterheltségünk és fáradtságunk az oka ezeknek. Egyre több információt kell raktározni az agyunknak, amelyeket folyamatosan szelektál, és elsősorban a mindennapi életünkhöz nélkülözhetetleneket tartja naprakészen.

    Jellemző, hogy időskorban a memóriazavarok gyakoribbak, ezek azonban nem az egészséges öregedés részjelenségei, hanem lappangva kezdődő idegrendszeri betegségek tünetei lehetnek. Azonban egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy memóriánkat hosszú távon frissen tartsuk” – fejtette ki a doktor úr.

    Négy tipp a memóriánk védelméért

    • Tornáztassuk az agyunkat! A fejtörők, memóriajátékok, egy sakkparti vagy a keresztrejtvényfejtés is mind hozzájárulnak szellemi frissességünk megőrzéséhez
    • Táplálkozzunk egészségesen! A B-vitaminok például segítik az idegsejtek működését (a máj, a hüvelyes zöldségek, az olajos magvak, a húsok kiváló B-vitamin források). Fogyasszunk antioxidánsban gazdag élelmiszereket (étcsokoládét, zöldteát). A rendszeres és mértékletes táplálkozás is fontos. Részesítsük előnyben az élelmi rostokban gazdag zöldségeket, valamint a teljes kiőrlésű gabonaféléket.
    • Oldjuk a feszültséget! A magas stresszhormon-szint kedvezőtlen hatással van a memória irányításáért is felelős agyi terület működésére. Egy-egy stresszesebb időszak után tartsunk szünetet, sétáljunk egy nagyot, végezzünk valamilyen kreatív tevékenységet.
    • Mozogjunk rendszeresen! A testmozgás javítja az agy vérellátását és az idegsejtek cukorfelhasználását, akár már a rendszeres gyaloglással vagy kerékpározással is sokat tehetünk memóriánk védelméért.

    „Fiatal korban a memóriazavar igen ritkán agyi szerkezeti betegség következménye, míg idős korban szinte mindig arra utal. Ez ekkor már önmagában fel kell, hogy keltse a beteg vagy a hozzátartozók figyelmét és érdemes miatta orvoshoz fordulni.”  – tanácsolja dr. Kovács Tibor.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont