2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Érezd jól magad a nyári hőségben is

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-29

    Sokak örömére igazi nyári időben lehet részünk, forrósággal és kevés csapadékkal. Ám annak érdekében, hogy a nagy hőségben is jól érezzük magunkat, fokozottabban kell magunkra figyelnünk, gondoskodnunk kell a szükséges napi folyadékmennyiség beviteléről, megfelelően kell táplálkoznunk és természetesen a testmozgást sem szabad elhanyagolnunk. Hogy mindez mit jelent és milyen praktikákkal érezhetjük jól magunkat még a legmelegebb napokon is, Dr. Kuklis Eszter, a Budai Egészségközpont Selfness Programjának orvosszakmai vezetője, életmód tanácsadója segít nekünk.

    „A nagy hőségben szervezetünk fokozott igénybevételnek van kitéve. Gyakran érezzük úgy, hogy semmihez sincs energiánk, az étvágyunk is csökken, a sportolást pedig egyenesen kizártnak tartjuk. Ám ha nem táplálkozunk rendesen, nem iszunk elegendő folyadékot és hanyagoljuk a megszokott testmozgást, annak könnyen fejfájás, levertség és rossz közérzet lehet a vége. A nagy melegben is jól érezhetjük magunkat, csupán néhány fontos szabályt kell betartanunk” – mondta Dr. Kuklis Eszter.

    Igyunk legalább 2 és fél liter folyadékot naponta

    Szervezetünknek legalább napi másfél, kétliternyi folyadékra szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működjön. Ez a mennyiség azonban nyáron két és fél, fizikai aktivitástól függően pedig akár három literre is megnő, hiszen a melegben fokozódik a verejtékezés, s így pótolnunk kell az elvesztett folyadékot. Mivel a kínzó szomjúságérzet a súlyos folyadékhiány egyik jele lehet, ezért figyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk innivaló – lehetőleg víz –, és folyamatosan kortyoljunk belőle még akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. A kiszáradás legjellemzőbb tünetei többek között a fejfájás, szájszárazság, gyengeség, ezért ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, a tünetek súlyosbodásának elkerülése érdekében fokozzuk a folyadékbevitelt.

    Együnk könnyű ételeket és sok gyümölcsöt

    Bizonyára sokan tapasztaljuk, hogy a nagy hőségben kisebb az étvágyunk és nem kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Szerencsére az évszaknak köszönhetően számos gyümölcs és zöldségféle kapható, amelyekből friss salátát készíthetünk egy könnyű, grillezett hús vagy hal mellé, illetve behűtött dinnyével, vagy egzotikus gyümölcssalátával kényeztethetjük magunkat. A gyümölcsök és zöldségek ráadásuk kitűnő vitaminforrások, valamint a napi folyadékszükségletünk egy részét is fedezik.

    Sportoljunk nyáron is

    A nyár kiváló lehetőség a szabadban való sportolásra. A napi rendszeres testmozgás mindenkinek ajánlott, azoknak pedig, akik rendszeresen sportolnak, a melegben sem szabad hanyagolniuk a mozgást. Hiszen a rossz közérzetnek, a levertségnek és a kedvetlenségnek nemcsak a hőség az oka, a tünetek a mozgáshiány miatt is jelentkezhetnek. Akár már egy kellemes, 15-20 perces séta a kora délutáni órákban, könnyű ruházatban is frissítő lehet, ráadásul a bőrünket érő napfény hatására tökéletesen fedezi a napi D vitamin szükségletünket. Az úszás pedig nemcsak felfrissít, de minden izmunkat átmozgatja, az esti órákban pedig, amikor már enyhül a hőség, egy laza futás igazán kellemes lehet. Nagyon fontos, hogy sportolás közben fokozottan figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot – vizet vagy izotóniás sportitalt – igyunk, ne várjuk meg, amíg a szomjúságérzet jelentkezik.

    nyari-hoseg-ellen


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont