2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Űzd el a leégést!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-13

    A nyár egyet jelent a napozással, a felhőtlen sütkérezéssel. Sokan, már az évszak elején szeretnének szép barna bőrszínt maguknak, ezért, a gyorsabb barnulás reményében inkább mellőzik a fényvédő krémek használatát, vagy a veszélyesebb időszakban is bátran kifekszenek a napra. Ennek következménye a napozást követő órákban tapasztalható, kellemetlen égő érzéssel és bőrpírral járó leégés, amelynek káros hatásai akár évekkel később is jelentkezhetnek. Ám azoknak, akiken sok anyajegy található, még nagyobb figyelmet kell szentelniük bőrük védelmére. Hogy miért van szükség az anyajegyek fokozott védelmére és hogyan védhetjük meg bőrünket a nap káros hatásaitól, dr. Tihanyi Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

    melanoma

    „A napfénynek számos pozitív hatása van, ám a felelőtlen napfürdőzés káros is lehet. A napozás vagy a túlzásba vitt szoláriumozás ugyanis a leégés mellett az anyajegyek elváltozását is okozhatja. Akin sok anyajegy található, az kerülje az erős napsütést, és mindenképpen használjon a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvédő krémet. A világosabb bőrűek könnyebben leégnek, mely megnövelheti a melanoma kialakulásának esélyét, így nekik fokozottabban kell figyelniük az optimális védelemre. Annak érdekében, hogy elkerülhessük a leégést, tizenegy és három óra között akkor se tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon, ha a legerősebb naptejet használjuk” – mondta dr. Tihanyi Lilla.

    melanóma kialakulásáért főként a napfényben található UV-B sugarak a felelősek, ám az UV-sugarak nem csak napozás közben, hanem szinte minden pillanatban érnek bennünket. Éppen azért a megfelelő védelem nem csak nyáron, hanem minden esetben fontos, amikor a nap éri a testünket. Az egyik leghatásosabb védekezési mód a naptej használata, ám nem mindegy, hogy mikor és mennyi krémmel kenjük magunkat. A napvédő krém kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja az UV sugárzás erősségén kívül a bőrtípus.

    A szezon kezdetén, illetve világos bőrűeknek javasolt a minél nagyobb faktorszámú krém használata annak érdekében, hogy elkerüljük a leégést, illetve hogy a bőrt fokozatosan hozzászoktathassuk a napsugarakhoz. Mivel a krémekben található kémiai fényvédők nagyjából 20 perc alatt fejtik ki hatásukat, így érdemes már otthon, indulás előtt bekenni magunkat. Ezzel szemben a fizikai fényvédőanyagokat tartalmazó szerek – mint például a gyermek fényvédők – azonnal hatnak.

    Annak ellenére, hogy magas faktorszámú krémet használunk, másfél óránként ajánlott az újra krémezés, illetve nem árt, ha fürdőzés után szintén megismételjük azt. 11 és 16 óra között azonban akkor se tartózkodjunk a tűző napon, ha alaposan be vagyunk kenve.

    A nap okozta bőrgyulladás eltérő fokú lehet. Az enyhébb leégés tünete a piros, égő bőr, de súlyosabb esetben akár hólyagok is jelentkezhetnek a bőrön. Az UV sugarak hatására a testen lévő anyajegyek elszaporodhatnak, vagy akár rosszindulatúvá is válhatnak. Ha a testünkön lévő anyajegyeken bármilyen eltérést tapasztalunk a formáját, színét és felszínét tekintve, azonnal forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz, aki meg tudja állapítani, hogy milyen veszélyeket rejthet elváltozás. Ha nem tapasztalunk rendellenes elváltozást, akkor is érdemes évente megvizsgáltatni anyajegyeinket, hiszen az alig negyed órás vizsgálat akár életmentő is lehet.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont