2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Divatról az ortopéd orvos szemével

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Bármennyire is elegáns látvány a sztárok vonulása azon a bizonyos vörös szőnyegen, vékony, magas sarkú estélyi cipőkben, azért a szakemberek óvatosságra intenek a nagystílű trendek mindenáron való követésében. Dr. Lajos Évával, a Budai Egészségközpont orvosigazgatójával, ortopéd szakorvossal a divat és a gerincbántalmak összefüggéséről beszélgettünk.

  Mindenki szeret divatosan, csinosan öltözni, és természetesen közben az egészségünk megőrzésére is törekszünk. Van olyan divatirányzat, ahol ez a két dolog ellentmond egymásnak?

  Bizony, kevesen gondolnak rá, de az egyéni öltözködési stílus hatást tud gyakorolni a derék és a hát egészségi állapotára, mégpedig három fő területen is: a cipő, a ruha és a táska kiválasztásánál egyaránt érdemes figyelembe venni a mozgásszervi szempontokat, hogy ne váltsanak ki láb, derék- és hátfájdalmat. A testtartás minden esetben a legfontosabb befolyásoló tényező. Figyelmet kell fordítani arra, hogy ruházatunk és kiegészítőink ne befolyásolják az ideális testtartásunkat.

  Bárki tapasztalhatja, hogy a nem megfelelő, túl szoros vagy keskeny lábbeli miatt kialakulhatnak kisebb lábsérülések, például vízhólyag, bütyök, tyúkszem, kalapácsujj és tudjuk, hogy a lúdtalp, a harántsüllyedés esélyét is növelheti. De hogyan tud még nagyobb bajt, gerincfájdalmat okozni egy rosszul választott cipő?

  A magas sarkú cipők például azáltal képesek láb- és derékfájdalmat is kiváltani, hogy hatásukra megváltozik a test normális egyensúlyi helyzete. Ennek korrigálása hátrafeszített kényszertartást eredményez, ami erősen igénybe veszi a gerinc alsó szakaszának csigolyáit, ezért az arra hajlamos egyéneknél már rövid ideig tartó viselés is képes derékfájdalmat okozni. Ráadásul emellett még jóval kisebb érintkezési felületet is biztosít a talajjal, ezért az egyensúlyi helyzet megbomlása még nagyobb korrekciót igényel annak viselőjétől.

  Az ellenkező véglet, a sarkatlan vietnámi (flip-flop) papucs vagy a balerinacipő is képes fájdalmat okozni, mivel nem rendelkezik a megfelelő párnázottsággal. Így ugyanis a gerincet nagyobb tengelyirányú erők érik, mivel az erősebb talpi rezgések a hát felé terjednek. Míg a magas sarok esetén a medence túlságosan hátra, lapos cipőben viszont előbbre dől, mindkét esetben gerinc- és derékfájdalmak jelentkezhetnek.

  Mit ajánl azoknak, akik nem szívesen mondanának le a divatos, elegáns, magas sarkú cipőikről?

  A magas sarkú cipőt nem kell kiiktatni a mindennapokból, csupán a viselésére kell odafigyelnünk. Például napi néhány óránál többet ne tartózkodjunk benne, vigyünk magunkkal egy pár könnyű cserecipőt, amellyel helyettesíthetjük. Ha a munkaköri elvárás („kiskosztümös” munkahely) megköveteli a magas sarkú cipőt, attól az utcán vagy autóvezetésnél még hordhatunk kényelmes cipőt, amit a munkahelyre érve átcserélhetünk.

  Fontos, hogy már a vásárlásnál arra kell törekedni, hogy a lábbelik ne csak a divatnak feleljenek meg, hanem a kényelmet is szolgálják, egyenletes súlyelosztást biztosítsanak, és amennyire lehet, csökkentsék az ízületekre nehezedő terhelést. Az a jó cipő, amely épp a mérete a viselőjének, nem túl bő, de nem is szűk, megtámasztja, de nem szorítja a lábat, teret ad a mozgásának, nem akadályozza a keringését, és közepes sarokmagasságú: a lábnak ugyanis a legegyenletesebb terhelést a 3-5 centis sarokmagasság biztosítja.

  Fontos az is, hogy váltogassuk gyakran a lábbelit! Ne járjunk hetekig, hónapokig ugyanabban a cipőben (a férfiak ezt gyakran elfelejtik!) és ne is hordjunk más által használt, vagyis másképpen koptatott cipőt!

  Néhány egyszerű, célzott tornagyakorlat is sokat segíthet, hogy a lábfej és a boka izmai megerősödjenek, jobban bírják a terhelést. Például feszítsük meg a nagylábujját, mintha a földbe akarnánk fúrni. Tartsuk így tíz másodpercig, majd lazítsuk el. Ismételjük ezt ötször egymás után. Egy golflabdára nehezedve tartsuk azt a talp boltozata alatt egy kis ideig: ez a kis gyakorlat segíthet a lábfej ívét megőrizni. Nyaraláskor a lábujjakat mobilizálhatja, ha azokkal a homokba írunk, vagy a földről egy törölközőt felemelünk velük.

  Említette a táskát is. Egy egyszerű, divatos női táska is okozhat bajt?

  A táskadivat napjainkban fénykorát éli, nemcsak különböző méretek és stílusok miatt, de azért is, mert a tartalma egyre növekszik. A nem megfelelő táska valóban képes váll-, nyak-, derék- és hátfájdalmat provokálni. Nem mindenki figyel arra ugyanis, hogy a táska súlya befolyásolja a testhelyzetet. Abban az esetben, ha ez a súly meghaladja a test tömegének tíz százalékát (egy hatvankilós nő esetében ez hat kiló összesen!), akkor nem a félvállon való tartás a legideálisabb. Ilyenkor a divat helyett inkább a kényelemre kell törekedni.

  Ezért ajánlatos a táskákból rendszeresen eltávolítani a felesleges holmikat. Szerencsésebbek a hosszú szíjjal ellátott táskák, mert ezek viselhetők a mellkason keresztbe vetve a túloldali vállon is, így csökkenthető az állandó terhelés a nagyobb érintkezési felület által. Rövid szíjas táskát a vállakon felváltva célszerű viselni.

  Mi a helyzet a ruházattal?

  Meglepőnek tűnhet, de bizony, még a nem megfelelő ruházat is képes háti, illetve derékfájdalmat provokálni. A túl szűk ruházat az egyensúlyhelyzetet befolyásolhatja, mivel a csökkent mellkasmozgás következtében, folyamatosan próbáljuk segíteni légzésünket a kényelmes testtartás keresésével. A túl bő ruházat pedig hanyag tartásra hajlamosíthat. Olyan ruházat viselése lenne az ideális, amely megfelelően illeszkedik testünkre.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont