2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Viseld szíveden a szíved ügyét!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapja a Szív Világnapja. A világnap célja, hogy ne csak a betegségek kapcsán törődjünk létfontosságú szervünkkel, ami életünk során közel 2,6 milliárdot dobban. Szívünk testünk mozgatórugója: szívdobbanásról szívdobbanásra élünk, mégis csak akkor szembesülünk működésének fontosságával, amikor valamilyen probléma jelentkezik, de egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással sokat tehetünk szívünk védelméért.

    „A szív- és érrendszeri panaszok évről-évre több embert érintenek Magyarországon, a magas vérnyomás pedig már egyre gyakrabban fiatal korban is jelentkezik. A szívinfarktus az egyik leggyakoribb halálozási ok világszerte, Magyarországon minden második ember haláláért a szív és érrendszeri betegségek felelősek. A veszélyeztetett csoportba tartoznak a 45 év felettiek, túlsúlyosak, cukorbetegségben, magas vérnyomásban szenvedők, a dohányzók. A rendszertelen, egészségtelen étkezés, a sok stressz, a mozgás hiánya mind befolyásolják szívünk működését. Rendszeres napi testmozgással és helyes étrenddel viszont szívünk is tovább marad fiatal. A szív- és érrendszeri betegségek nagy többsége megelőzhető, rendszeres szűrővizsgálattal pedig időben fény derülhet a problémákra” – mondta Dr. Bencze Ágnes, kardiológus, a Budai Egészségközpont munkatársa.

    Mozduljunk a szívünkért!

    Szívünk egészségéért sokat tehetünk a rendszeres testedzéssel. A mozgás jó hatással van úgy testünkre, mint a lelkünkre is. Jobb lesz a közérzetünk, könnyebben el tudjuk engedni a stresszt, nyugodtabb életet tudunk élni – ezt pedig szívünk is meghálálja. A sportolással ráadásul nő az állóképességünk is, így ritkábban betegszünk meg. Ha mégis elkapunk valamit, sokkal gyorsabban le tudjuk győzni. Tévhit, hogy idős korban már nem szabad elkezdeni sportolni, csupán arra kell odafigyelnünk, milyen mozgásformát választunk. Ebben akár kezelőorvosunk tanácsát is kérhetjük. Válasszunk olyan sportot, amelyben örömünket leljük! A kardió mozgások növelik szívünk teljesítőképességét, javul a kondíciónk, a mozgással pedig túlsúlyunktól is megszabadulhatunk. Koleszterinszintünk és vércukorszintünk értéke is javul, ami szintén összefügg szívünk egészségével

    Sportolás szabadságos időszakban.

    Együk egészségesre magunkat!

    Az egészséges életmód alapja, hogy a bevitt kalória mennyisége egyensúlyban legyen az elégetett kalóriamennyiséggel. Szívünk egészsége érdekében fogyasszunk naponta fél kg zöldséget és gyümölcsöt. Kerüljük a túlságosan zsíros ételeket, a gyorsételeket, és táplálkozzunk rendszeresen. A különféle növényi eredetű olajok, margarinok valamint az olajos magvak fogyasztása jótékony hatással van szívünk működésére. Az egészséges érkezés azonban nem elég, káros szenvedélyeinkről is le kell tudni mondani. A dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás szívünket is gyengíti. Járjunk piacra, fogyasszunk természetes ételeket, kerüljük a tartósítószerekkel teli félkész élelmiszereket! Ha helyesen táplálkozunk, testsúlyunkat is könnyebben meg tudjuk tartani, így az elhízást – mint a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezőjét – is ki tudjuk zárni életünkből. Ne feledjük, testünkben minden mindennel összefüggésben van: ha egészségesen élünk, szívünk is egészséges marad, és sokáig dobog majd, életerőt pumpálva testünkbe!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont