2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Dohányzásmentes világnap

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 1988-ban kezdeményezte a dohányzásmentes világnapot, amellyel igyekeznek felhívni a figyelmet a dohányzás okozta egészségügyi károkra.
  A két nem közül a férfiakra jellemző inkább a dohánytermékek használata. Míg a nők kevesebb, mint negyede (23%), addig a férfiak több mint harmada (35%) gyújt rá.

  A dohányzás káros hatásai

   A dohánytermékek nemcsak a használójuk egészségi állapotára vannak hatással, hiszen a passzív dohányzás is károsíthatja az ember szervezetét.

  no-smoke

  Világszerte évente közel 6 millió ember halálát okozza a dohánytermékek használata, ami öt másodpercenként egy halálesetet jelent. A szervezet számításai szerint a halálesetek éves száma 2030-ra meghaladhatja a 8 milliót.

  Európában a felnőttek 16%-ának halála hozható összefüggésbe a dohányzással. A végzetes kimenetelű légúti betegségek 36%-a, a tüdőráknak pedig 71%-a tulajdonítható a káros szenvedélynek.

  Magyarországon a dohányzás következményeként 19 percenként meghal egy ember.

  A dohányzásról való leszokás előnyei

  Tíz életévet nyerhetnek azok, akiknek legalább 40-50 éves korukban sikerül letenniük a cigarettát. Az utolsó szál elnyomása után már egy napon belül normalizálódik a vérnyomás és a vér oxigénszintje, már másnaptól csökken a hirtelen szívhalál esélye.

  Hónapokba telik, de folyamatosan javul a tüdő teljesítménye, tisztulnak a hörgők, csökken, majd megszűnik a krónikus köhögés.

  Az első „tiszta” év után a szívinfarktus, öt év múlva pedig a tüdőrák kockázata is a felére csökken. Körülbelül másfél évtized után éri el egy volt dohányos azt az egészségi állapotot, kockázatszintet, mint hasonló korú, de sohasem dohányzó társai.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont