2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Gyakran fáj a csuklója és zsibbadnak az ujjai? Ne vegye félvállról!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-21

    Vajon hányan támasztjuk alá csuklónkat a billentyűzet vagy az egér használata közben? Egészen addig valószínűleg elég kevesen, amíg olyan egyszerű mozdulatoknál, mint egy kilincs lenyomása vagy épp a tenyerünkön támaszkodás hirtelen jelentkező, elviselhetetlenül fájó, szúró érzést nem okoz a csuklónkban.

     

    bhc-inhuvelygyulladas

    Ortopéd szakorvoshoz hazánkban a legtöbb esetben ínhüvelygyulladás gyanújával fordulunk. De vajon mit is jelent ez? Végtagjaink mozgatását az inak és izmok segítségével végezzük. Az inakat „védőburok”, azaz ínhüvely veszi körül, amely megvédi a sérülésektől, a belsejében található ízületi nedv pedig a szabad mozgást segíti. Ínhüvellyel körülvett inak főként az ujjakon, a kézfejen, a csuklónál és a bokánál találhatók, ezért is érinti a betegség leginkább ezeket a területeket. Az inak monoton, sokszor ismétlődő terhelése, vagy az állandó feszítés miatt az ínhüvely begyulladhat, a gyulladás pedig akár krónikussá is válhat. Legyen szó fizikai vagy irodai munkáról, számítógép- és egérhasználatról vagy sportolásról, a probléma bárkinél felmerülhet.

    „Egyirányú terhelés hatására túltermelődhet az ízületi folyadék, feszülő, szúró érzést okozva, valamint megvastagodhat az ínhüvely fala, ami gátolja a végtag mozgatását. Intő jel lehet, ha az adott végtag hamar elfárad, majd eleinte múló fájdalom jelentkezik. Előfordulhat görcsös feszülés, zsibbadás is, attól függően, pontosan mit érint a gyulladás. A legtöbben hajlamosak vagyunk elodázni a kezelését, amíg nem állandósul a fájdalom, ezzel azonban a teljes gyógyulást hosszabbítjuk, ami alap esetben is akár több hetet vehet igénybe” – mondta dr. Rosero Viviána Maja traumatológus, kézsebész szakorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.

    Kezelés – minél előbb!

    A gyulladásos megbetegedéseknél fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal, és a gyógyulás érdekében pihentessük a végtagot. Csökkentsük a terhelést, az orvos tanácsára használjunk gyulladáscsökkentő krémeket, tapaszokat, és rögzítsük rugalmas pólyával vagy merev rögzítővel az adott testrészt. Ha a megkezdett kezelés hatására sem múlik a fájdalom, akkor pedig mindenképp keressük fel újra az ortopéd szakorvosunkat.

    Előzzük meg a bajt!

    Nincs egyértelmű válasz arra, hogy kinél alakulhat ki ínhüvelygyulladás. Vannak, akik érzékenyebbek, és vannak, akik egész életükben monoton mozgást végeznek, mégsem érinti őket a probléma. A legbiztosabb viszont az, ha igyekszünk megelőzni az ínhüvelygyulladás kialakulását:

    • Pihenés = Megelőzés. Figyeljünk oda testünkre! Végtagjaink fáradtsággal jelzik a bajt. Hallgassunk rájuk, és csökkentsük a terhelést, pihentessük a fáradt, fájó végtagokat!
    • Ha monoton munkát végzünk, tartsunk rendszeres időközönként szünetet!
    • Munkavégzés során használjunk segédeszközöket – csuklótámaszt, emelőt –, ne terheljük magunkat feleslegesen.
    • Nyújtsunk! Ízületeink, izmaink átmozgatására nem csak edzés előtt van szükségünk. Egy-két nyújtógyakorlattal, rövid tornával pár perc alatt alaposan átmozgathatjuk elgémberedett tagjainkat – akár az irodai asztal mellett is.
    • Ha sportolunk, kerüljük az izmokat egyhangúan terhelő mozdulatokat. Ízületeink védelme érdekében pedig válasszunk megfelelő talpú, kényelmes lábbelit, csuklóvédőt, és szükség esetén használjuk rugalmas szorítókötést!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont