2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Viseljünk minden szempontból tökéletes napszemüveget!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-14

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A napszemüveg trendi kiegészítője a nyári outfitünknek, de bármennyire is divatból viseljük, korántsem csak ez a funkciója. A vásárláskor a szín és a forma fontos szempont, de ennél sokkal mérvadóbb, hogy megfelelően védjen a káros UV sugaraktól. Miért fontos ez, és milyen szempontok szerint válasszuk ki a megfelelő napszemüveget?

    napszemuveg_3

    „A szem védelmének egyik leghatékonyabb módja a napszemüveg, ám csak akkor hatásos, ha a megfelelő darabot vásároljuk meg. Mivel a fő feladata, hogy kiszűrje a káros UV sugarakat, így csak azt tegyük a kosarunkba, amelyen szerepel az UV400 felirat. A megfelelő színnel és mérettel együtt ugyanis ez garantálja a 100 százalékos védelmet. A napsugarak hosszú távon a szemre is ugyanolyan káros hatással vannak, mint a bőrünkre, ám a tünetek a bőrégéssel ellentétben csak később jelentkeznek. A megfelelő szűrő nélküli sötét napszemüveggel különösen ártunk szemünknek, mivel a sötét üveg miatt pupillánk kitágul, a káros sugarak pedig még könnyebben jutnak a szemünkbe. Ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a hatékony védelemről, elkerülve ezzel a szemünk és a látásunk romlását” – mondta dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

    Milyen a jó napszemüveg?

    Az egészséges szem az UV-sugárzás nagy részét képes megszűrni, a fennmaradó 1-1,5% azonban bejut a szembe és eléri az érzékeny retinát. A világosabb – kék és zöld – szeműek érzékenyebbek, mint a barna szeműek, akiknek erősebben pigmentált az íriszük, ezért az ő esetükben még fontosabb a szem fényvédelme. Napszemüveg választásakor az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

    • A tökéletes védelmet csak a 100%-os UV védelemmel ellátott napszemüveg nyújtja, ezért csak azt vegyük meg, amelyen szerepel az UV400 felirat.
    • Törekedjünk arra, hogy csak olyan helyen vásároljunk napszemüveget, ahol szakember is garantálja a minőségét.
    • Fontos, hogy a keret rásimuljon az arcunkra, azaz minél kevesebb fény jusson a lencsék mellett a szemünkbe.
    • Tévhit, hogy a sötét lencse nyújtja a legjobb védelmet, sőt, viselésével még többet árthatunk a szemünknek, ha nincs ellátva megfelelő szűrővel. A túlzottan sötét szín miatt ugyanis a kitágult pupillán keresztül sokkal könnyebben bejutnak a káros sugarak a szembe.
    • A gyermekek szemét a számukra speciálisan kialakított napszemüveggel védhetjük meg. A gumis fejpántnak köszönhetően nem esik le, a törhetetlen lencse miatt pedig nem kell aggódnunk a biztonságukat illetően sem.

    A napszemüveg viselése fokozottan ajánlott vízparton, ugyanis a vízfelszínről visszaverődő fény is irritálhatja a szemünket, valamint a világos felületek, épületek is kellemetlenül felerősíthetik a napsugarakat. Széles karimájú kalap viselésével még többet tehetünk a szemünk védelméért, mindemellett pedig a napszúrástól is megóv minket.

    A cikk dr. Csidey Mária közreműködésével készült. 


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont