2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Finom, egészséges, ünnepi – karácsonyi menü másképp

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-10

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Bizonyára sokunknak ismerős az a helyzet, amikor a mértékletesebb táplálkozást és rendszeres mozgást a karácsonyi időszakban felváltja a nassolás, a kanapén való ejtőzés, és a több fogásos menü csábítása. A kilók pedig észrevétlenül kúsznak fel ránk. Ha figyelünk az elfogyasztott mennyiségekre, gondosan megválogatjuk az alapanyagokat és az elkészítés módját, az ünnepi menü is lehet egészséges. Sőt, még egy kis desszertet is megengedhetünk magunknak.

    „Karácsonykor szívesen üljük körbe a gazdagon terített asztalt, az étkezés után pedig következhet egy finom bor, egy kis sütemény, és a beszélgetések alatt a szaloncukor is előkerül. Észre sem vesszük, de mire eljön az újév, nem csak kellemes pillanatokkal, de plusz kilókkal is gazdagabbak leszünk. Néhány apró trükkel azonban nem kell lemondanunk a finom étkekről, sőt a testmozgásról sem. Például egy esti séta a hóesésben, kellemesen hat mind a lelkünkre, mind pedig a súlyunkra is” – mondta Bencze Mária, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

    Hal

    Hogyan lehet egészségesebb az ünnepi menü?

    Legyen hal, a burgonya helyett pedig saláta

    A menüben, jó, ha szerepel hal, illetve hallal készült étel. A hal, könnyen emészthető, teljes értékű fehérjeforrás. Jelentős esszenciális zsírsavat is tartalmaznak, melyek a szervezet számára különösen fontosak. A zöldségekben, a magas rosttartalom mellett jótékony hatással bír a rendkívül sok vitamin és ásványi anyag, ezért javasolt naponta többször fogyasztani belőlük. Lehetőleg minden étkezésnél szerepeljen nyersen, főzve, párolva, vagy akár savanyúság formájában, de változatosan elkészíthetők a főételek mellé köretként is.

    Sütés helyett párolás

    A zsíros ételek megülik a gyomrunkat, rossz közérzetet okozva akár kellemetlenné is tehetik a meghitt hangulatú estét is. Ráadásul a túlzott mennyiségű zsírbevitel hosszú távon a vérnyomásunkra, a szívünkre és a koleszterinszintünkre is negatív hatással lehet.

    Az ünnepi menü elkészítésekor is jó, ha a párolást, grillezést vagy a gőzölést választjuk, így nemcsak finomabbak, de egészségesebbek is lesznek az ételek.

    Bejgli csakis étkezés után

    A finom ebéd után következhet a desszert. Figyeljünk azonban arra, hogy ha a csábító édességek folyton szem előtt vannak, hajlamosak vagyunk egész nap csipegetni belőlük.

    Bencze Mária
    Bencze Mária, dietetikus

    Cukros üdítők helyett vizet

    A megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre az ünnepek alatt is figyeljünk!  Napi két-három liternyi folyadékot – azaz vizet – télen is fogyasszunk. A cukros üdítőkkel bánjunk csínján, főképp magas energiatartalmuk miatt. Az alkoholos italoknál részesítsük előnyben a minőségi borokat.

    Testmozgás a testi-lelki egészségért

    Egy esti séta a hóesésben, egy kis hógolyózás vagy szánkózás tökéletes közös program a családdal vagy a barátokkal. A kellemes pillanatokon és a közös élményeken túl, a friss levegőn való mozgás kiválóan hat a testünkre is, és hatékony segítség lehet a plusz kilók ellen. Ne szegje kedvünket a hideg! Öltözzünk rétegesen, vegyünk fel vízálló overált, hótaposót és élvezzük a gyönyörű látványt!

    A karácsony a szeretet ünnepe, ilyenkor még nagyobb figyelemmel fordulunk családtagjaink felé. Ám nemcsak az ajándékokkal kedveskedhetünk és okozhatunk örömöt, de a fent említett praktikák segítségével az egészségükre is jobban vigyázhatunk. Kell ennél jobb ajándék?


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont