2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A dohányzás elhagyása javít a népbetegségnek számító COPD-n

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-09

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A krónikus tüdőbetegség kialakulásában jelentős szerepet játszik a dohányzás, elhagyásával jelentősen csökkenthető a megjelenésének esélye.

    A COPD, ami angol betűszóval a krónikus obstruktív tüdőbetegséget jelent, becslések szerint világszerte a felnőtt lakosság 6-8 százalékát érinti. Magyarországon körülbelül 600 ezer nyilvántartott beteg van, de valójában ennél jóval többen lehetnek – mondta Dr. Strausz János, a Budai Egészségközpont pulmonológusa a Népszavának.

    copd

    Ahogy az érintettek számát, a betegség kialakulásának pontos okát sem lehet tudni, de az biztos, hogy a dohányzás fontos szerepet játszik a kialakulásában. Magyarországon a felnőtt lakosság 30-40 százaléka cigarettázik. Más kiváltó oka is lehet a COPD-nek, mint például a munkahelyi porártalom, illetve levegő rossz minősége – mondta a pulmonológus.

    A COPD leggyakrabban 50 év felett fordul elő. Bár egyszerűen szűrhető, jellemző, hogy a betegek későn jelentkeznek, mert a dohányos emberek természetesnek veszik, hogy köhögnek, sokan pedig az idő múlásának tudják be, hogy romlik a terhelhetőségük: nehezebbé válik a lépcsőjárás vagy bármilyen fizikai erőkifejtés.
    Lejtőn lefelé

    A betegség olyan gyulladásos folyamatot indít el, amely nemcsak a hörgőket, hanem a légcserében közvetlenül részt vevő tüdőrészeket is tönkreteszi, de megterheli az egész szervezetet. Gyakran társul cukorbetegséggel, magas vérnyomással és tüdőrákkal. A betegség egyik formájában a károsodás tüdőtágulatot okoz, az obstruktív nevet pedig azért kapta, mert legtöbbször visszafordíthatatlanul beszűkíti a légutakat. A két forma gyakran társul.

    "A betegség lefelé halad egy lejtőn, de a folyamat sebessége akár nagymértékben csökkenthető."

    A COPD különböző mértékben, de folyamatosan romló kórkép. Teljes gyógyulást elérni nem lehet, de az életminőség jelentősen javítható és az életkilátások sem rosszabbak, mint más krónikus betegség esetén. A legfontosabb a dohányzás abbahagyása, a gyógyszeres kezelés, a rendszeres testmozgás és a légzési rehabilitáció. Dr. Strausz János megjegyezte, hiába létezik támogatott formában Magyarországon a legtöbb, a fejlett országokban is elérhető gyógyszer, a betegek együttműködésével sokszor van gond, sokan ugyanis nehezen vehetők rá a dohányzás elhagyására, a gyógyszer előírás szerinti használatára és a rendszeres testmozgás beiktatására.

    Inkább megelőzni

    Első és legfontosabb lépés a megelőzéshez is a dohányzás elhagyása. A rendszeres mozgást pedig a mindennapok részévé kell tenni. Ez nemcsak a tüdő karbantartását szolgálja, de sokat tesz a szív- és érrendszer, valamint az izomzat egészségéért is. A fertőző betegségek elleni védőoltások is hasznosak, de COPD-s betegeknek szinte kötelező ezeket beadatni. Egy légúti fertőzés az általános állapotot is jelentősen ronthatja. Gyógyulás után a beteg rosszabb állapotba kerülhet, mint amilyenben például a hűléses megbetegedés előtt volt – mondta a pulmonológus.

    Forrás: Népszava Online. A cikk Dr. Strausz János közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont