2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-08

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel, csöpögő orral és rossz közérzettel. Ha egész évben egészségesen és változatosan étkezünk, akkor a szervezetünk időben felkészül a változó időjárásra és az ilyenkor elszaporodó vírusokra és bacilusokra. A nyári bőséges zöldség- és gyümölcskínálat elmúlásával sem kell azonban aggódni, az ősz patikája is számtalan lehetőséget biztosít az egészséges táplálkozásra.

    „Az egészséges és változatos táplálkozás évszaktól függetlenül hozzájárul egészségi állapotunk megőrzéséhez, illetve helyreállításához. Minél változatosabb a nyersanyagellátottságunk és ezáltal a táplálkozásunk, annál nagyobb eséllyel fedezzük a fő táplálékalkotók mellett a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és a kifejezetten betegségmegelőző hatású biológiailag aktív anyagokat – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

    vitamin-gyumolcs

    Miért fontos az egészséges, változatos étrend követése egész évben?

    • A változatos, egészséges étrenddel, valamint a megfelelő folyadékbevitellel olyan alapbetegségek előfordulása is csökkenthető, mint például a székrekedés, és az ebből adódó egyéb betegségek kialakulása, mint az aranyér, a vastag- és végbél kiboltosulások, a végbélberepedések, a vastag-, illetve végbéldaganatok.

    • Hiányában különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki, amik legtöbbször a vitaminok és ásványi anyagok nem megfelelő mennyiségű beviteléből eredeztethetők.

    • Ha huzamosabb ideig kizárunk valamit a táplálkozásunkból, vagy túl egysíkúan táplálkozunk, akkor a hiánybetegségek mellett többek között emésztőszervrendszeri problémák is kialakulhatnak.

    Hogyan lehet ősszel változatos a táplálkozás?

    Egészségünk megőrzése szempontjából nagyon hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz jó pár őszi nyersanyagunk, például az alma, szőlő, sütőtök, szőlő, szilva, kelbimbó, brokkoli, dió, gesztenye. Nasi helyett rágcsálhatunk répát, süthetünk sütőtököt. Ezeknek a nyersanyagoknak magas a karotintartamuk, ami az A-vitamin elővitaminja. Reggelre isteni vitaminbomba egy körtés, kivis, almás-narancsos smoothie, de a hozzávalókat ízlésünknek megfelelően bártan kombinálhatjuk. A téli táplálkozásunk változatosabbá tételéről pedig előre gondoskodhatunk például a különböző zöldséges lecsóvariációk télire történő befőzésével, gyümölcslekvárok készítésével, gyümölcsök és zöldségek fagyasztásával, savanyításával.

    Mikor lehet szükség plusz vitaminkészítmények fogyasztására?

    • Gyerekek esetében a közösségbe szoktatás időszakában, és a hűvösebb idő beköszöntével gyakoribbá válnak a felsőlégúti, illetve az emésztőszervrendszeri megbetegedések. Ezek megelőzésére célszerű az immunrendszert előre felkészíteni, megerősíteni. Gyerekek és felnőttek számára is hasznos, ha már az őszi időszak kezdetekor megemeljük a vitaminokban, és ásványi anyagokban gazdag zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, illetve a pre-, és probiotikumokat tartalmazó nyersanyagok, élelmiszerek, táplálékkiegészítők bevitelét.

    • Az őszi időszaktól kezdődően, ahogy csökken a napfényes órák száma, úgy az ajánlott D-vitamin ellátottságunkról érdemes megfelelő táplálékkiegészítőkkel gondoskodni.

    • Az omega-3 zsírsavak pótlása nem csupán az őszi időszakra, hanem a teljes évre érvényes, hisz a magyar lakosság körében nagyon alacsony az omega-3 zsírsavakat tartalmazó nyersanyagok, élelmiszerek rendszeres fogyasztása.

    „A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás segít egészségünk fenntartásában. Egészségi állapotunk kiemelkedően fontos része ugyanis az emésztő szervrendszer megfelelő működése. A változatos étrenddel többek közt hozzájárulunk az emésztőrendszer hasznos baktériumflórájának diverzitásához is, ezzel pedig az ellenállóképességünket is tudjuk növelni, aminek az őszi, téli időszakban nagy hasznát vesszük a különböző betegségek megelőzése szempontjából. Ősszel viszonylag nagy a választási lehetőség a zöldségek és a gyümölcsök tekintetében, így természetes forrásból igen sok vitamint kiválóan be lehet vinni” – tette hozzá Wolher Veronika.

    A cikk Wolher Veronika közreműködésével készült.

     Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont