2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Progresszív izomrelaxáció – csökkenti a szorongást és javítja az alvásminőséget

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-02

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Gondolataink most szinte állandóan a vírus körül forognak, természetes, hogy aggódunk a jövő, a szeretteink és az egészségünk miatt. A társas távolságtartás miatt a kapcsolattartás megváltozott és ebben a helyzetben, amikor a legnagyobb szükségünk lenne a családunkra, barátainkra, tartani kell a fizikai távolságot, most a magány és az elszigeteltség érzésével egyáltalán nincs egyedül. Ezzel a sok mindennel megbirkózni nem könnyű. Annak érdekében, hogy kontrollérzetét visszanyerje, és tudjon tenni önmagáért, lehetősége van a helyzetből eredő feszültség levezetésére, mellyel sokat tud tenni immunrendszere működése érdekében. A cikk végén vezetett progresszív izomrelaxációs gyakorlat hallgatható meg.

  Az eddigi ismeretek alapján az erős immunrendszer tűnik a legjobb védelemnek a vírussal szemben. Azok, akiknek immunrendszere megfelelően reagál, gyorsabban gyógyulhatnak, és gyakran kevesebb tünetről számolnak be, ezért érdemes azokat a praktikákat alkalmazni, ami támogatja a szervezet megküzdő kapacitását.

  progressziv-izomrelaxacio

  Selye János világhírű stresszkutató, vizsgálódásai során felismerte, hogy az emberi szervezet stressz hatására fokozott kortizol hormontermeléssel reagál.  Ennek a hírvivő vegyületnek fontos szerepe van a stresszhelyzettel való biológiai megküzdésben, azonban túlzott mértéke gátolja az immunrendszer működését.

  A koronavírus járvány alatt gyakori, hogy a szorongást és az alvásminőség megváltozását tapasztalják meg. A szorongás, a frusztráció és a stressz megnövelheti az izmok feszességét, ezáltal tovább fokozza a megélt mentális feszültséget.

  A progresszív izomrelaxáció gyorsan elsajátítható, egyszerű, és rendkívül hatékony relaxációs technika, amelyet már évtizedek óta alkalmaznak a stressz és szorongás csökkentésére, az álmatlanság enyhítésére és az egyes krónikus betegségek tüneteinek kezelésére. A módszer azon a felismerésen alapul, hogy a testi és pszichés állapot szoros egymásra hatással bírnak a feszültségek tekintetében. Ritka, hogy testi ellazulás mellett feszült legyen az elme. Ebből következik, hogy az elme nyugtatható, ha az izmainkat szisztematikusan képesek vagyunk ellazítani, így a testből és az elméből egyaránt kioldódnak a feszültségek. A gyakorlás során különböző izomcsoportjainkat kezdetben megfeszítjük, majd a feszítés elengedését követően az izmok reflexes elernyedését követve ellazítjuk az izmokat.

  Aktuális kutatási eredmény, hogy egy kínai járványkórház munkacsoportja szerint a progresszív izomrelaxáció koronavírussal fertőzött betegnél is hatékony módszernek bizonyult. Kórházi osztályon fekvő betegeknek tanították meg ezt a módszert és az eredményeik szerint, enyhítette a szorongás szintet és javította a betegek alvásminőségét. A tanulmány szerint már egy hét alatt, napi 15-30 perc gyakorlással pozitív változásokat tapasztaltak meg a betegek.

  Próbálja ki, és tapasztalja meg a relaxációs technikák jótékony hatását!

  Az alábbi linkekre kattintva játszhatja le a hanganyagokat:


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont