• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Ahol a mesterséges intelligencia már a gyakorlatban segít a betegeken

  Dr. Póth Sándor, intézetünk Privát Urológiai Osztályának vezető főorvosa, fúziós biopszia és robotsebészeti specialista a Portfolionak adott interjújában saját pályájáról, a BEK-ben elérhető egyik legmodernebb innovatív technológiáról, az MRI-ultrahang fúzionált prosztatabiopsziáról, a BEK-ben uralkodó konstruktív szemléletről, és az ehhez szükséges csúcstechnológiás környezetről nyilatkozott. Eredeti megjelenés helye: Csiki Gergely, Portfolio.

   

  Merjenek külföldre menni új technológiák megtanulása érdekében és utána merjék hazahozni a tudást, mert vannak olyan gyógyító intézmények, ahol támogató szakmai együttműködésre lehet lelni - vallja Póth Sándor, a Budai Egészségközpont Privát Urológiai Osztály vezető főorvosa, aki megvalósította az intézményben a multiparametrikus MRI és mesterséges intelligencia vezérelt fúziós biopsziát. A szakemberrel az új technológia előnyeiről, a BEK-ben zajló innovatív folyamatokról és tudástámogatásról beszélgettünk.

   

  A Portfolio felületén már korábban is bemutattunk olyan szakmai műhelyeket a magyar egészségügyben, amelyek különlegesek és ennek a folytatását a jövőben is tervezzük. A Budai Egészségközpont egy urológus szakorvos szemével miben egyedi, miben más, mint a többi szolgáltató?

  - Egy kicsit messzebbről indítanám, ha szabad. Azt kell látni, hogy a magyar orvosképzés világszínvonalú, azonban egy külföldi tapasztalatszerzés nagyon hasznos lehet mind a szakorvosi képzésben, mind a speciális, akár terápiás, akár műtéti eszközös, diagnosztikai területeken. Nem ritka az, hogy egyetem után az ember külföldre megy. Az a kérdés, hogy miért, és mi az, ami hazavonzza.

  Akkor indítsunk innen, az Ön esetében ez hogy történt?

  - Nagyon sok orvos vándorol ki, bár egyre többen, de közülük még mindig kevesen térnek csak vissza. Amikor elvégeztem az egyetemet, volt egy olyan vágyam, hogy a hazai kiváló képzésre építve egy különleges szakmai képesítést szerezzek. Ez volt az urológián belül a robotsebészet és a fúziós biopszia elsajátítása, így utam a németországi Európai Robotsebészeti Központba vezetett. A rezidensi éveim és a szakorvossá válásom időszakában specializálódtam erre a területre, mindvégig azzal a szándékkal, hogy hazahozzam, Magyarországra. Hat év után még Németországban meghívtak, hogy segítsek megalapítani a Máltai Robotsebészeti Központot, melyet aztán két évig koordináltam. Így számomra bebizonyosodott, hogy azt a know-howt, a modern technológiát, amit korábban megtanultam képes vagyok átültetni, ez volt a startpisztoly arra, hogy megnézzem, pontosan hová is tudok hazajönni.

  Volt tehát szándék az Ön részéről arra, hogy hazajöjjön, de milyen volt a fogadjisten?

  - A hazajövetelemnek erős mozgatórugója volt az, hogy termőtalajra, egy innovatív környezetre találjon az a technológia, tudásanyag és szemléletmód, amivel kint képződtem és szembesültem. A Jahn Ferenc Kórházban Tenke Professzor Úr szárnyai alá kerültem, a privát működésemet pedig a Budai Egészségközpontban kezdtem el. És itt jutottunk vissza az első eredeti kérdéséhez, ami a BEK-et megkülönbözteti idehaza az az, hogy 20 éve a porondon van, nehéz felmutatni másik olyan intézményt, ami ennyire stabil és kiszámítható. Mindig a legmodernebb innovatív technológiákban, a konstruktív gondolkodásban látja a jövőt, és ehhez megfelelő környezetet biztosít. Az, hogy például az eszközeim ultramodernek, vagy, hogy kommunikálnak a radiológia legfejlettebb gépeivel, és az ott készült képeket bárhol lehívhatom, igazán kiemelkedő. Ez és még jónéhány technikai specialitásunk Magyarországon, de kelet- és nyugat-európai szegmensben is azt látom, hogy élvonalban tartja az intézetünket.

  Fontos üzenet lehet talán a minket olvasó medikus fiatalok számára, hogy az Ön példája mutatja: a külföldön megszerzett tapasztalatnak itthon is ki lehet alakítani a környezetet, hogy hasznosítsák.

  - Ma az egészségügy világszerte hatalmas nyomás alatt van. Nem ebből a helyzetből kell kiindulni, nem a mostani állapotot kell mérlegelni, mindig volt nehézség, mindig van kihívás. Azt gondolom, hogy ha az orrunk előtt lévő gödrön túlnézünk, és a megoldást keressük, és ezért hajlandók vagyunk dolgozni, áldozni, és megtaláljuk azokat a kollégákat, partnereket, akik ebben mecénásként, bajtársként együtt vívnak, akkor meglesz a megoldás. Nekem a technológia hiánya miatt muszáj volt külföldre mennem. Én csak egy csepp vagyok a tengerben, de talán az én történetem is bátorítás lehet a kollégáknak, hogy merjenek kimenni külföldre új technológiákat megtanulni, és ne legyenek a pillanatnyi anyagi ködtől elhomályosultak ahhoz, hogy lássák, hogy hol vannak az igazi értékek. Merjenek hazafordulni, hazahozni ezt a tudást, mert igenis itt is vannak olyan gyógyító intézmények, ahol támogató szakmai együttműködésre lehet lelni.

  Térjünk rá az Ön speciális szakterületére: robotsebészet és fúziós biopszia. Pontosan mit takarnak ezek a fogalmak?

  - A prosztata jóindulatúan és rosszindulatúan is el tud változni. Ha gyanúnk van arra, hogy ez rosszindulatú irányt vesz, ezt szövetileg igazolnunk kell. Ez nem más, mint mintavétel, azaz a biopszia. Ezt régebben vakon, a végbélen keresztül, vagy később ultrahang segítségével a végbélen át végezték, illetve ma is leginkább így végzik. Ezt úgy hívják, hogy végbélen keresztüli random mintavétel. Ennek az a problémája a mi szemléletmódunk szerint, hogy a randomitás miatt nem elég precíz, a behatolás módja szerint bizonyos területeket kihagy, és a végbélen keresztüli áthatolás miatt évi 4000 ember hal bele világszerte ebbe a beavatkozásba. Míg az általunk végzett, gáton keresztüli mód nem jár ilyen veszéllyel, a fertőzésrizikót a sterilitás miatt kiküszöböljük.

  Hol jön a képbe a fúziós tevékenység, mire utal ez a szó?

  - Készül a páciensről egy ultrapontos MR-felvétel, ebből építünk egy 3D-s modellt, a felvételeket elemzik a radiológusaink, bejelölik a gyanús területet. Ezt a tevékenységünket támogatja egy olyan mesterséges intelligencia alapú szoftver, ami bizonyos mozzanatokat, kontrasztanyag-gyorsulásokat és olyan szekvenciális információkat is lát, értelmez is tud, amit az emberi szem, agy nem képes realizálni. Ezzel a 3D-s modellel és információval a zsebemben én megtervezem a páciensnek, hogy hová fogok szúrni az altatásban, vagyis nem találomra fogok mintát venni, hanem előre megtervezett módon, rendkívüli 1,7 mm pontossággal azonosítom a prosztata területeit. Az így keletkező diagnózis célzott, precízebb kezelésre ad lehetőséget. Ennek a későbbi terápiák, sugárkezelés, vagy műtét szempontjából van óriási jelentősége. A kezelő orvosnak sem mindegy az, hogy hol helyezkedik el és mekkora kiterjedésű a rák, hiszen pontos információk alapján választhat a kíméletesebb protokollból (pl. idegkímélés, vagy kedvezőbb sugárzási profil). Legfontosabb, hogy ennek eredményeképpen kisebb mellékhatásokkal számolhat a páciens.

  Van-e számbeli különbség a random és a fúziós biopszia között?

  - A hagyományos mintavétel megbízhatósága 60-70 százalék körül van, hiszen bizonyos területeket nem ér el, mellélő. Ezzel szemben a mesterséges intelligenciával támogatott fúziós biopsziának a megbízhatósága 90 százalék felett van, van olyan szakmai centrum, ahol ez az érték már 96-97 százalék. A végső tudományos cél, hogy a mintavételt képalkotókkal teljesen felváltsuk.

  Hogyan illeszkedik ez a BEK szolgáltatási palettájába?

  - A BEK megfontolt stratégiai hozzáállását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a fekvő privát urológiai osztályunk beindításával egyidejűen alakítottuk ki ezt a tevékenységet, pláne, hogy a szolgáltató részéről ez hatalmas beruházást jelentett.

  Az, hogy ez a mesterséges intelligenciával támogatott fúziós biopszia Magyarországon, mint nemzetközi referencia-központ megvalósuljon a minőségre törekvésen túl egy hatalmas, mélyen a zsebbe nyúlás kérdése is volt. Egy ilyen fejlesztésnek megvannak az előfeltételei: az ultraprecíz fúziós biopszia tornyon mellett a legmodernebb 3 Teslás Siemens MR-ünk van, mellyel wifin keresztül kommunikálnak az eszközeink, de pillanatok alatt kapcsolatban vagyok a műtéteim alatt egyes külföldi operatőrökkel, esetleges látogatókkal is. Fontos megjegyezni azt is, hogy a BEK azontúl, hogy szakmailag és technológiailag invesztál, van egy saját akadémiánk, amiben a belső oktatásnak, de külsős edukációnak is kiemelt szerepet dedikálunk.

  Annak ellenére, hogy nem egyetemi klinika vagyunk, a kutatásra is nagy hangsúlyt fektetünk. Ez azt jelenti, hogy a Budai Egészségközpont erre is, mint befektetés tekint. Folyamatosan monitorozzuk a saját munkánkat, teljesítményünk minőségét is, ez pedig nemcsak számunkra fontos, hogy tanuljunk belőle, hanem a betegek szempontjából is, hiszen a betegellátás minősége ezen keresztül csak javulhat.