2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  A szánkótól a nordic walkingig: szabadtéri mozgás télen

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

  A téli hónapokban, amikor hideg, esős, latyakos az időjárás, hajlamosak vagyunk felhagyni a rendszeres sportolással, különösen a szabadban végzett edzésekkel. Pedig ilyenkor sem kell lemondanunk a friss levegőn végzett testmozgás élményéről, sőt ez kifejezetten egészséges, mivel erősíti az immunrendszert és elűzi a téli sötétséggel járó depressziót. A koronavírus-járvány miatt is célszerűbb most inkább kinti aktivitásokat végezni, hiszen a beltéri sportok növelik a megfertőződés kockázatát, legyen szó edzőteremről, uszodáról vagy bármilyen csoportos mozgásformáról. A Budai Egészségközpont ortopéd sebésze, sportsebész szakorvosa és sportrehabilitációs programvezetője, Dr. Hidas Péter PhD. összefoglalja a szabadtéri sportok előnyeit, és tanácsokat ad, hogy milyen aktivitásokat érdemes választani korosztályonként.

  Hidas Péter

  „A kültéren végzett sport élettanilag előnyösebb, mint a zárt helyiségben való edzés: javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, és ha egy kicsit is előbújik a nap, beindul a természetes D-vitamin-termelés. Magyarországon az emberek jelentős része küzd télen rossz közérzettel, depresszióval, a gyakori mozgás jó levegőn viszont bizonyítottan csökkenti a depresszió előfordulásának esélyét. Emellett akik télen is rendszeresen mozognak a szabadban, ritkábban lesznek influenzások vagy szenvednek légúti betegségektől, jobban alszanak és energikusabbnak, frissebbnek érzik magukat. Ráadásul mivel hideg időben a szervezetnek nemcsak a mozgásra, hanem a test melegen tartására is energiát kell fordítania, több kalóriát égethetünk el, mintha valamilyen beltéri mozgásformát választanánk” – mondta Dr. Hidas. 

  A hideg levegő miatt sokan tartanak a megfázástól és egyéb káros egészségi következményektől, ám ez a félelem alaptalan. Ha odafigyelünk a megfelelő viseletre – szél- és csapadékálló, de egyúttal jól szellőző ruházatot választunk –, a (meleg) folyadékbevitelre és a kint tartózkodás időtartamára, mínusz 10 fokig szinte mindenki alkalmas a kültéri sportolásra. Ez kortól független, az azonban már nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választ egy gyerek, egy felnőtt vagy egy idősebb ember. 

  A szánkótól a nordic walkingig: szabadtéri mozgás télen

  Szabadtéri mozgásformák gyerekeknek

  Ahhoz, hogy a gyerekeket ki tudjuk robbantani a meleg szobából a tévé vagy a számítógép elől, a legbiztosabb módszer valamilyen havas sportra hívni őket. A szánkózás és a síelés örök sláger, de sajnos az időjárás nem mindig kedvez ezeknek, a korcsolyázás viszont hótól függetlenül választható. Sokan nem tudják, de már óvodás korban, 3-4 évesen megtanulható, így az egész családnak élvezetes sportolási lehetőség a szabadban. Emellett enyhébb időben télen sem kell elfelejteni a gyerekek kedvenc sporteszközeit, a biciklit, a rollert, a gördeszkát vagy a görkorcsolyát. Ha nincs lefagyva az út és nem csúszós, megfelelő öltözékben ilyenkor is használhatók.

  Téli sportok felnőtteknek

  Az utóbbi években egyre inkább jellemző – részben a koronavírus-járvány hatására –, hogy a felnőttek télen sem mondanak le a szabadtéri futásról és a biciklizésről. Míg korábban ilyenkor kiürültek a futópályák, mostanában egy hétvégi délelőtt közel annyi futó van rajtuk, mint a melegebb évszakokban. Nem véletlenül: a futás az egyik legjobb mozgásforma, ha valaki nem küzd mozgásszervi betegséggel, nem túlsúlyos és nincs komoly szívbetegsége. Javítja az állóképességet, a szív- és érrendszer egészségét, és segít a fogyásban. Futás helyett vagy mellett hasznos az úgynevezett intervall edzés is, amikor a mérsékeltebb és gyors ütemű futást (rövid sprinteket), vagy sétát váltogatjuk. Ugyanakkor ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy bizonyos téli napokon a nagyvárosokban rendkívül erős lehet a szmog. Ezért mielőtt városi futásra indulnánk, tájékozódjunk a légszennyezettségi adatokról, ha ugyanis túl magas a szennyezettség, érdemes inkább beltéren vagy közeli parkokban, erdőkben mozogni. 

  Szánkótól a nordic walkingig: szabadtéri mozgás télen

  Séta a friss levegőn idősebb korosztálynak

  Az időseknek sem kell lemondaniuk a kültéri mozgásformákról télen, de arra ügyelniük kell, hogy hidegben a vérerek összeszűkülnek, így a szívnek jobban meg kell dolgoznia azért, hogy elég vért pumpálhasson az erekbe. Ezért azoknak, akik keringési zavarokkal vagy érszűkülettel küzdenek, több figyelmet kell fordítaniuk a körülményekre. Csak akkor szabad sportolniuk, ha teljesen jól érzik magukat, alaposan bemelegítettek előtte és nem viszik túlzásba a kint tartózkodást. Idősek számára ideális lehet a túrázás, a séta vagy a nordic walking, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő és a mozgáskoordináció.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont