2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Így kerüljük el a hízást a nyaralás alatt

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    Kutatások szerint egy-egy hosszabb nyári vakáció alatt a legtöbb ember hízik néhány kilót. Az sem ritka, hogy egy két-három hétig tartó nyaralás során akár 3-4 kiló plusz is felszalad. Nem meglepő, hiszen ilyenkor sokan a táplálkozás terén is elengedik magukat egy kicsit: több édességet, egyszerű szénhidrátban és telített zsírsavakban gazdag ételt esznek, esetleg több alkoholt isznak és kevesebbet mozognak. De milyen trükkökkel maradhat élvezetes a vakáció anélkül, hogy felszednénk pár kilót? A Budai Egészségközpont összegyűjtött néhány hasznos tanácsot a témában.

    wolher-veronika-cikk

    Szabjunk korlátokat az all inclusive-nak

    „A leginkább akkor fenyegethet bennünket a nyaralás alatti hízás, ha all inclusive, azaz teljes ellátásra fizetünk be. Az egész nap dúsan megrakott asztalok látványának nehéz ellenállni, így ilyenkor folyamatos evési ingerünk van. Ahhoz, hogy ezt kordában tartsuk, érdemes betartani két alapszabályt. Az egyik, hogy egy nap maximum öt alkalommal: reggel, tízórai idején, délben, uzsonnaidőben és este együnk. A másik pedig, hogy kis adagokat fogyasszunk mindenből. Megkóstolhatunk többféle íncsiklandó ételt, de tartsuk szem előtt a mértékletességet. Emellett kerüljük a panírozott ételeket, a húsok és halak mellé pedig válasszunk gazdag salátát köretként. Ha ezeket betartjuk, és egyébként egyszerűen elkerüljük a büfét, talán nem lesz olyan sokkoló ráállni a mérlegre a vakáció után” – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.
     

    Reggelizzünk egészségesen

    A szállodai reggelik általában nagyszerűek, és sok választási lehetőséget kínálnak. Sokan mégis a cukros péksüteményeket, müzliket választják, mások pedig az otthoni mintát követve alig esznek valamit reggel, hogy a nap későbbi részében aztán annál bőségesebben pótolják a kimaradt étkezést. Ezek egyike sem jó megoldás, inkább törekedjünk arra, hogy együnk minél több egészséges, ám tápláló dolgot reggelire, mértékkel. Jó választás lehet a teljes kiőrlésű vagy rozskenyér sovány felvágottal, sok zöldséggel, vagy a zabkásák gyümölccsel, joghurttal. A friss saláták és a tojásból készült ételek is megfelelőek. Egy frissen elkészített zöldséges omlett rozskenyérrel, frissen facsart gyümölcslével és vízzel például remek napindítás.
     

    Nassoljunk tudatosan

    Az egészséges ételek mellett nem kell lemondani a finomságokról a szabadság alatt sem. A strandon vagy egy-egy kirándulás alatt kisebb mennyiségben nassolhatunk, de érdemes végiggondolni, hogy mit választunk. A sütemények, jégkrémek és fagylaltok helyett alkalmanként beiktathatunk egy-egy egészségesebb, ám ugyanolyan finom nassolnivalót is. Ilyenek például a gyümölcsök, a sajtok, a különböző olajos magvak – a dió, a mandula, a pisztácia, a kesudió vagy a makadámdió. A vattacukor és a hasonló cukorbombák helyett pedig válasszuk inkább a főtt kukoricát.
     

    Együnk lassan

    Használjuk ki, hogy végre van időnk nyugodtan enni, nem kell sietni sehova. A hízáshoz az is hozzájárulhat, ha gyorsan, kapkodva eszünk, ez ugyanis könnyen túlevéshez vezethet, hiszen nincs elég idő arra, hogy az agyunkig is eljusson, hogy tele vagyunk. Nyaralás alatt végre van lehetőség a hosszú, komótos étkezésekre, az ízek élvezetére, ahelyett, hogy csak befaljuk az ételt. Ez pedig abban is segít, hogy ne szedjünk fel plusz kilókat a vakáció alatt.

    dietetika-muzli-reggeli

    Ne feledkezzünk meg a vízről

    Természetes, hogy a pihenés ideje alatt szeretnénk minél inkább kényeztetni magunkat. Ilyenkor jobban engedünk a csábításnak az italok terén is, legyen szó akár cukros üdítőkről, akár alkoholról. Mégsem szabad megfeledkezni arról, hogy a legfontosabb folyadék a víz, ebből kell a legtöbbet fogyasztani az üdülés alatt is. Még akkor is igyekezzünk legalább napi két-három liter vizet meginni, ha sok mást is iszunk mellette. Ami pedig az alkoholt illeti, a nyaralók körében legnépszerűbb italok, a sör és a koktélok hizlalnak a leginkább. Néha érdemes koktél vagy sör helyett egy rozé fröccsöt vagy egy pohár száraz vörösbort választani.
     

    Iktassunk be egy kis mozgást

    A nagyobb mennyiségű és kevésbé egészséges étkezések mellett a nyaralás során felszaladó kilók másik oka, hogy elmarad a rendszeres sport. Legyen szó akár konditermes edzésről, akár heti egy-két futásról vagy úszásról, már ezek hiányát is megérzi a testünk. Egy tengerparti üdülésnek azonban nem feltétlenül arról kell szólnia, hogy két hétig csak fekszünk egy nyugágyban. A vakáció jó alkalom lehet arra, hogy aktívan kikapcsolódjunk, és új sportokat próbáljunk ki, legyen az kajakozás, vízisí vagy rafting. A kevésbé kalandvágyók az úszás mellett kocoghatnak vagy hosszabb sétákat tehetnek a parton, részt vehetnek egy aquafitnesz órán, de a biciklizés, teniszezés, pingpongozás vagy röplabdázás is remek választás. A sport a legjobb módszer akkor is, ha a szabadság alatt mégis kikerekedünk egy kicsit. Rendszeres, heti 3-4 alkalommal végzett mozgással és tudatos, egészséges táplálkozással néhány hét alatt visszanyerhetjük megszokott formánkat.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont