2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  „Bőrünkön visszatükröződik minden” - Interjú Dr. Melegh Évával

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-03

  Kültakarónk, vagyis a bőrünk az első védelmi vonalunk a környezet hatásaival szemben, mint például kórokozók, szél, napsugárzás és szennyező anyagok, de károsodásai, elváltozásai ugyanúgy elsőként válnak láthatóvá számunkra. Dr. Melegh Évával beszélgettünk a leggyakoribb bőrgyógyászati panaszokról, az időskori elváltozások kezelési lehetőségeiről, a szűrővizsgálatok fontosságáról és a külföldi tapasztalatok sokszínűségéről.

  Melegh Éva dr.
  Dr. Melegh Éva, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa

  Az általános orvosi képzés után a bőr- és nemigyógyászat, valamint a kozmetológia szakirányt választotta. Miben különleges az ön számára ez a terület?

  Az egyetemi képzés alatt rövid idő, fél év volt csak egy-egy kisebb szakterületre, mint pl. fül-orr-gégészet, szemészet, bőrgyógyászat. Hogy mennyire érezte magáénak a tárgyat a hallgató, nagyban függött a gyakorlatvezetőtől, az előadótól. Nekem a bőrgyógyászat gyakorlatok voltak a legérdekesebbek, a legizgalmasabbak. Bőrünkön visszatükröződik minden, családi örökségünk, genetikánk, környezetünk, lelki- és testi állapotunk. Ezt rendkívül izgalmasnak találom ennyi év után is.

  Melyek a leggyakoribb bőrgyógyászati panaszok?

  A legfeltűnőbb az arcon megjelenő elváltozás. Ez készteti leginkább a betegeket, hogy elmenjenek az orvoshoz, ezért leghamarabb ilyen problémákkal keresik fel a bőrgyógyászatot. A leggyakrabban előforduló problémákat az anyajegyek, a száraz, érzékeny bőr és a krónikus betegségek, mint például a pikkelysömör és a rosacea jelentik.

  Bőrünk az a szervünk, amit először látnak meg mások, így a rólunk kialakult első benyomást is meghatározhatja. A bőrgyógyászat és a kozmetológia ezáltal a páciensek önbizalmát is javíthatja. Melyek azok a bőrgyógyászati kezelések, melyek során az egészségügyi kezelés egyben egy „esztétikai beavatkozás” is?

  Bőrünkön sajnos az idő is nyomot hagy, de van lehetőség kicsit visszafordítani a változás kerekét. Fagyasztásos kezeléssel, elektrokoagulációval megszabadulhatunk többféle ún. időskori elváltozástól, halványitani lehet a barna foltokat, kisimítani a bőrt.

  Az ön számára melyik a szakirány legizgalmasabb alterülete?

  Az anyajegyek vizsgálatát tartom különösen fontosnak, jó lenne, ha mindenki éves egészségügyi tervében szerepelne ez a vizsgálat. Gyors, nem invazív, nem igényel mást, mint egy szakembert és egy dermatoszkópot, viszont nagy szerepe van a megelőzésben.

  Külföldön is élt és dolgozott. Ezek a tapasztalatai milyen módon gazdagították az ön „orvosi látókörét”?

  Belgiumban dolgoztam egy városi kórházban. Hiába volt egy nagy egyetemi kórház a közelben, a régi lakosok, akik még ebben az intézetben születtek, oda fordultak először, így sok visszatérő páciensünk volt. Maga az orvosi munka nagyon hasonló, de előfordultak betegek és betegségek is a világ minden tájáról, ami kezdetben új kihívások elé állított.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont