2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Huzat, klíma, fülbe került víz - ezek okozhatnak fülfájást nyáron

    Létrehozás dátuma: 2023-06-06

    Míg télen főként a felső légúti megbetegedéseket okozó vírusok vagy baktériumok okoznak fülfájást, addig nyáron a huzat, a víz vagy a fülre húzódó nátha okozhat panaszokat. A fülfájás nagyon kellemetlen, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhető. Az alábbiakban intézetünk fül-orr-gégész szakorvosának segítségével megtudhatjuk, hogy hogyan előzhetjük meg a nyári fülfájást és mit tegyünk, ha már megtörtént a baj.

    „A fülfájásra való hajlam már gyermekkorban jelentkezhet, ugyanis vannak olyan gyerekek, akik egy strandolás, úszás után szinte mindig panaszokkal küzdenek. Ez némelyeknél sajnos felnőttkorban sem enyhül, ám addigra már rutinosak lesznek abban, hogy hogyan kerülhetik el a fülfájást. Azonban egy kis huzat, túlságosan erős fokozatra és alacsony hőmérsékletre állított klíma, vagy egy elhúzódó megfázás bárkinél okozhat fájdalmat, nem beszélve a felgyülemlett fülzsír okozta halláscsökkenésről, vagy fülzúgásról, amely szintén megkeserítheti a mindennapokat” – mondta Dr. Dóka Imre, intézetünk fül-orr-gégész szakorvosa.

    Huzat, klíma, fülbe került víz – ezek okozhatnak fülfájást nyáron
    Dr. Dóka Imre fül-orr-gégész szakorvos

    Ha a víz okoz panaszt

    Nyáron az egyik leggyakoribb fülfájáshoz vezető ok a víz. Legyen az természetes víz vagy medence, a fürdőzés, búvárkodás többféle panaszt is okozhat. Az egyik ilyen a baktérium vagy gomba okozta hallójárat-gyulladás. A fürdőzés alatt a hallójárat hámja felázik, és ennek következményeképp könnyebben befertőződhet, amely irritációt, füldugulást, viszketést és erős fájdalmat okozhat. Sokan nem is gondolnánk, hogy a fertőtlenítő hatású klórnak köszönhetően nagyobb eséllyel betegszünk meg az uszodában, strandokon, mint a természetes vizekben.
    A hajmosás alatt fülbe kerülő és ott pangó víz ritkán, de szintén okozhat fülgyulladást. Amennyiben erre hajlamunk lenne, úgy érdemes hajmosás után a hallójárat-bementbe egy apró vattapamacsot helyezni, mely a hallójáratban pangó maradék vizet néhány perc alatt felszívja.

    Mit ne tegyünk?

    • A szakorvosok mindig felhívják a figyelmet arra, hogy a fültisztításhoz nem szükséges, sőt nem ajánlott a fültisztító pálcika használata, ugyanis könnyen felsérthetjük vele a hallójáratot, valamint a fülben található fülzsírt – amely természetesen tisztul magától – még mélyebbre toljuk.

    Mit tegyünk helyette?

    • Strandolásnál használjunk úszás mellé javasolt, akár személyre szabott füldugót, vagy úszósapkát.
    • Hasznos segítség lehet, ha a fürdőzés előtt egy csepp paraffinolajat csepegtetünk a fülünkbe, amely távol tartja a vizet.
    • Fájdalomcsillapító mellett nem szűnő fülfájás, fülfolyás vagy halláscsökkenés esetén mindenképp forduljunk orvoshoz.

    A klíma és a huzat is okozhat fájdalmat

    Bármennyire is jól tud esni a hűsítő klíma vagy a huzat egy forró, nyári napon, amennyiben nem vigyázunk, fülünk bizony megsínyli mindkettőt. Ugyanis, ha túlzásba visszük a hűsölést, náthás panaszokat, illetve fülkürthurutot okozhatnak. A meghűlés miatt az orrgaratban, illetve a fülkürtben megduzzadó nyálkahártya ugyanis megakadályozza a nyomáskiegyenlítést a középfülben, ez pedig az arra érzékenyeknél könnyen vezethet fájdalomhoz vagy akár középfülgyulladáshoz. A rossz helyre felszerelt klíma hideg levegője pedig meghűlést, légúti és fülkürthurutot okozhat annak, aki épp a közelében ül. A klíma esetében annak hőfokát is érdemes úgy beállítani, hogy 6-8 foknál ne legyen nagyobb különbség a kinti és benti hőmérséklet között. És ha már a klímánál tartunk: a készüléket rendszeresen, legalább évente egyszer szakszerűen ki kell tisztíttatni annak érdekében, hogy nehogy elszaporodjanak benne a kórokozók, például a súlyos légúti megbetegedést okozó Legionella baktériumok.

    Huzat, klíma, fülbe került víz – ezek okozhatnak fülfájást nyáron

    Mit ne tegyünk?

    • Bármennyire is jól esik a hűsítés, sose fújjunk magunkra közvetlenül túlságosan hideg levegőt, illetve próbáljunk meg úgy ülni, hogy a fuvallat ne közvetlenül a hátunkra, nyakunkra, fejünkre jöjjön.

    Mit tegyünk helyette?

    • Figyeljünk a klíma megfelelő hőmérsékletének beállítására és a klímaberendezés elhelyezkedésére.
    • Amennyiben autóban vagy szobában szellőztetünk, úgy kerüljük a közvetlenül a fülünkbe, nyakunkba vagy arcunkba csapódó huzatot.
    • Náthás panaszok esetén használjunk lohasztó orrsprayt maximum 10-14 napig, napi 4-5 alkalommal.

    Zúg és dugul

    Fülzúgást és dugulást okozhat például a felgyülemlett fülzsír, vagy a légnyomás változása. Ez utóbbi főként a repülős utaknál, búvárkodás közben alakulhat ki. Ilyenkor fájdalom és dugulás mellett akár szédülés is jelentkezhet. Hasonló tüneteket okozhat zajterhelés is, amely a nyári fesztiválidőszakban jellemző lehet, azonban ennek hátterében heveny, belsőfül eredetű halláscsökkenés áll. Fülzúgás, illetve füldugulás esetén mindenképp keressünk fel egy szakorvost, amennyiben ez fájdalommal vagy émelygéssel jár, úgy sürgősen. A nyári strandszezonban előfordulhat, hogy egy addig panaszmentes fülzsírdugó a hallójáratba kerülő víz hatására megduzzad, és azt teljesen elzárja. Ennek jellemző tünete a nem múló, fájdalmatlan füldugulás.

    Mit ne tegyünk?

    • Kerüljük a fültisztító pálcikákat!
    • A fülgyertya szintén nem alkalmas a hallójárati fülzsír eltávolítására.

    Mit tegyünk helyette?

    • Ha hajlamos a fülünk a dugulásra, hetente egyszer használjunk paraffinolajat.
    • Fülünknek csak a külső, könnyen (fültisztító pálcika nélkül is) elérhető részét tisztítsuk rutinszerűen.
    • Repülőgépen a rágóizmok használata, például rágózás, vagy cukorka szopogatása segíthet elkerülni a nyomáskülönbség miatti kellemetlenségeket. Amennyiben hajlamosak vagyunk a fel- és leszálláskor jelentkező fülfájdalomra, illetve aktuálisan náthás panaszaink vannak, úgy érdemes fel- és leszállás előtt 5-10 perccel lohasztó orrsprayt használni.

    „Amennyiben nem múló fülfájás, füldugulás, fülfolyás, fülzúgás vagy halláscsökkenés jelentkeznének, mihamarabb forduljunk szakemberhez, aki az anamnézis felvételét és a fül-orr-gégészeti vizsgálatot követően szükség esetén további vizsgálatokat rendelhet el, illetve megfelelő gyógyszert, orrsprayt vagy fülcseppet ír fel” – tette hozzá szakorvosunk.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább