2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A fájdalom komplexebb, mint gondolnánk - Interjú Dr. Träger Márton fájdalomterapeuta orvossal

    Létrehozás dátuma: 2023-07-06

    Az európai népesség 20-25%-át érinti a krónikus fájdalomszindróma. Kezelése azért is nagyon összetett, mert a kiváltó ok megszűnésétől függetlenül is fennállhat, valamint lelki és szociális tényezők is szerepet játszanak benne. Dr. Träger Márton aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvos Belgiumban szerzett tapasztalataira alapozva a Budai Egészségközpontban is multidiszciplináris csapattal, a maga teljes komplexitásában kezeli a páciensek fájdalmát. Interjúnkban pályaválasztásáról, a tartós fájdalom leggyakoribb okairól, megelőzési lehetőségeiről, az alkalmazott kezelésekről és a fájdalomambulancián dolgozó szakértőkről kérdeztük.

    Interjú Dr. Träger Márton fájdalomterapeuta orvossal

    Miért választotta az orvosi hivatást és az aneszteziológia szakirányt?

    Azért lettem orvos, mert fontos volt számomra, hogy olyan segítő szakmám legyen, ami folyamatos fejlődési lehetőséget és szellemi kihívást kínál. Ezzel szemben soha nem gondoltam, hogy aneszteziológus leszek. Az általános orvosi diploma megszerzése után még nagyon sok kérdés volt bennem, rengeteg terület érdekelt, pl. a gyermekgyógyászat és a belgyógyászati betegségek is. Aneszteziológus szakorvosként sokféle beteg altatását végzem, eltérnek a társbetegségeik, amikhez nekem is értenem kell valamilyen szinten, ezért választottam végül ezt a szakirányt.

    Hogyan került kapcsolatba a fájdalomambulancia területével?

    Belgiumban csináltam a szakképzésemet, ahol a fájdalomambulancia megismerése a tanterv része. A szakvizsga megszerzése után visszamentem a klinikára, mert nagyon izgalmasnak találtam ezt a területet. A fájdalomterápiának van egy mechanikus része, vagyis az injekciók beadása, illetve egy nagyon erős emberi része is. Ez utóbbit úgy értem, hogy rengeteget foglalkozunk az emberek lelki állapotával, teljes pszichoszociális valóságával.

    Milyen problémák okoznak a leggyakrabban tartós fájdalmat?

    A három hónapnál tovább fennálló fájdalmat nevezzük krónikusnak. Kutatások bizonyították, hogy ilyenkor már részben vagy egészben a kiváltó októl függetlenül is tapasztalható. Ez azt jelenti, hogy sokszor az eredeti probléma megfelelő kezelése után is érezhető fájdalom, amivel önállóan kell foglalkoznunk. Ez lelkileg is nehéz lehet a pácienseknek: nem értik, miért érezhetik rosszul magukat, miközben a betegségüket meggyógyították. Leggyakrabban gerinc, izom és ízületi eredetű okok, illetve cukorbetegség, műtét vagy trauma miatti idegsérülés okoz krónikus fájdalmat.

    Interjú Dr. Träger Márton fájdalomterapeuta orvossal

    Hogyan történhet, hogy a fájdalom megmarad a kiváltó ok kezelésének ellenére is?

    A hosszantartó fájdalom változásokat okoz a beteg központi idegrendszerében, a fájdalom érzékelésében részt vevő pályákon. Az idegpályák egy része függetlenedik és ezért tudják kiváltani továbbra is a fájdalom érzését. Ez kicsit olyan, mint amikor elromlik egy riasztó, és indokolatlanul is riasztani kezd.

    Kiknek ajánlott igénybe venni a fájdalomambulancia kezeléseit?

    Mindenkinek, akinek az adekvát kezelése mellett vagy pont amiatt fennálló fájdalma van. A feltétel, hogy a páciens legalább három hónapja tapasztalja a fájdalmat. Ez alól kivételt képezhetnek az onkológiai betegek, illetve Südeck-szindróma esetén is minél hamarabb ajánlott elkezdeni a terápiát. Mindenkit szeretettel látunk, aki úgy érzi, hogy segítségre van szüksége a fájdalmával való megbírkózáshoz. Emellett orvos kollégáinknak is segítő kezet szeretnénk nyújtani pácienseik kezelésében, amennyiben igény van rá.

    Interjú Dr. Träger Márton fájdalomterapeuta orvossal

    Megelőzhető-e a krónikus fájdalom?

    A megelőzés nagyon fontos. Például övsömör ellen oltsuk be a veszélyeztetetteket, illetve kezeljük időben a betegséget, mert sokszor alakulhat ki miatta krónikus fájdalomszindróma. A cukorbetegséget szintén nem szabad elhanyagolni. Mindenkinek érdemes rendszeresen mozogni, aktív életet élni a saját egészséges keretein belül.

    Milyen módon, milyen elv szerint hatnak a fájdalomambulancián alkalmazott kezelések?

    Az úgynevezett blokád injekciók az adott ízülethez tartozó idegeket, ideggyököt érzéstelenítik. A gyógyszeres kezelések pedig a fájdalomhoz köthető idegpályák működését tompítják, vagy a betegben meglévő fájdalomcsökkentő mechanizmusokat erősítik.

    Milyen előnyökkel járnak ezek a módszerek?

    Az adott problémára mindig a lehető legjobb kezelést igyekszünk kiválasztani. A döntésünk bizonyítékokon, vagyis nemzetközi irodalmi és tapasztalati információkon alapszik. A tudományos megalapozottság mellett nagy előnye a módszereknek, hogy hosszú távon, fél évig vagy tovább is hathatnak egyes kezelések.

    Milyen szakemberek alkotják a fájdalomambulancia csapatát?

    Célunk, hogy olyan fájdalomklinikát hozzunk létre, ami a bio-pszichoszociális modell alapján működik. Ez azt jelenti, hogy a beteg fizikai és lelki állapotát is figyelembe vesszük, mivel a fájdalom egy nagyon összetett tünet. A belgiumi klinikához hasonlóan a maga komplexitásában, személyre szabottan kezelnénk a problémát. A Budai Egészségközpontban pszichológusokkal és gyógytornászokkal dolgozom együtt, de szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni a betegoktatásra is.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább