2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kórházfejlesztés
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Nyers tojás fogyasztása: egészséges vagy ártalmas?

    Létrehozás dátuma: 2025. Július 7. Hétfő 11:16

    Valóban egészséges a nyers tojás fogyasztása? Kálóczi-Wolher Veronika, egészségközpontunk dietetikus és táplálkozástudományi szakembere a HVG számára adott interjút, melyben elárulja, hogyan járul hozzá a tojás az izomépítéshez, milyen kockázatokkal jár a nyersen való fogyasztása, és milyen más, kockázatmentesebb fehérjeforrások állnak rendelkezésünkre az izomépítéshez.

    A cikkből kiderül többek között, hogy tudományosan egyáltalán nem megalapozott, hogy a tojás nyersen fogyasztva jobb, mint főzve vagy sütve. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy a fehérjék jelentősen hatékonyabban hasznosulnak a főzött tojás esetében: a főtt tojásfehérje emészthetősége körülbelül 91 százalék, míg nyers tojásfehérje esetében ez mindössze 51 százalék. Azaz összességében a nyers tojásfehérje rosszabbul hasznosul, így kevésbé segíti elő az izomépítést.

    Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy a nyers tojásfehérje jobban allergizál, mint a főtt, és a pasztőrözetlenül fogyasztott tojás akár szalmonellafertőzéshez is vezethet.

    Az érdekes tényfeltáró interjút itt olvashatja: https://hvg.hu/elet/20250703_nyers-tojas-fogyasztasa-izomepites-veszelyei-szalmonella


    Forduljon szakembereinkhez!

    A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 24 év tapasztalatait és több mint 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Exkluzív e-book - Budai Egészségközpont