Telefon: +36 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

Nyers tojás fogyasztása: egészséges vagy ártalmas?

Létrehozás dátuma: 2025. július 07. hétfő 11:16

Valóban egészséges a nyers tojás fogyasztása? Kálóczi-Wolher Veronika, egészségközpontunk dietetikus és táplálkozástudományi szakembere a HVG számára adott interjút, melyben elárulja, hogyan járul hozzá a tojás az izomépítéshez, milyen kockázatokkal jár a nyersen való fogyasztása, és milyen más, kockázatmentesebb fehérjeforrások állnak rendelkezésünkre az izomépítéshez.

A cikkből kiderül többek között, hogy tudományosan egyáltalán nem megalapozott, hogy a tojás nyersen fogyasztva jobb, mint főzve vagy sütve. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy a fehérjék jelentősen hatékonyabban hasznosulnak a főzött tojás esetében: a főtt tojásfehérje emészthetősége körülbelül 91 százalék, míg nyers tojásfehérje esetében ez mindössze 51 százalék. Azaz összességében a nyers tojásfehérje rosszabbul hasznosul, így kevésbé segíti elő az izomépítést.

Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy a nyers tojásfehérje jobban allergizál, mint a főtt, és a pasztőrözetlenül fogyasztott tojás akár szalmonellafertőzéshez is vezethet.

Az érdekes tényfeltáró interjút itt olvashatja: https://hvg.hu/elet/20250703_nyers-tojas-fogyasztasa-izomepites-veszelyei-szalmonella


Forduljon szakembereinkhez!

A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 24 év tapasztalatait és több mint 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.