„Mit okozhat a Helicobacter-fertőzés?”
Többek között kialakulhat egy krónikus gyulladás vagy egy elhúzódó gyomorhurut (gastritis) a fertőzés nyomán. A nyombélben jelentkező peptikus fekélyért is rendszerint a Helicobacter a felelős. (A gyomorfekélynél azonban nem mindig ez a baktérium a kiváltó ok.) Ezenfelül okozhat dyspepsiát, kis malignitású limfómát, sőt, gyomorrákot is.
„Mi fokozza a Helicobacter-fertőzés kockázatát?”
A baktérium szájon keresztül jut be a szervezetbe. Szennyezett víz vagy élelmiszer, rossz higiéniai körülmények, zsúfolt lakókörnyezet növeli a fertőzés esélyét. Ha bekerül egy családba, akkor számolni kell azzal, hogy mindenkit utolér a fertőzés. 
„Hogyan kezelhető?”
Az esetek 90-95%-ban sikerül kiirtani a baktériumot a szervezetből. 
A kezelés, az eradikáció egy kombinált terápia, ami általában 10-14 napig tart. Ebben szerepel savcsökkentő gyógyszer emelt dózisban, kétféle antibiotikum, illetve gyakran alkalmazzák a bizmut szubszalicilátot is a gyógyulás érdekében. (Utóbbi az antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és gyomorvédő hatása miatt hasznos része a terápiának.) A Helicobacter baktériumtörzsek igen nagy változatosságot mutatnak, esetükben gyakran alakul ki antibiotikum-rezisztencia.
A kezelés után általában 6-8 héttel ellenőrzik, hogy valóban kipusztult-e a baktérium. Ha még mindig fennáll a fertőzés, akkor más kezelési sémát alkalmaz a gasztroenterológus szakorvos: más antibiotikumkúrára vált és hosszabb kezelést rendel el. 
A probiotikumok segíthetnek a regenerációban, csökkenthetik a kezelés mellékhatásait. Érdemes olyat választani, ami több baktériumtörzset is tartalmaz.