2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Éves szűréssel az egészségesebb életért

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-13

    Az egész napos ülő munka, a nap során adódó problémák szülte stressz, a monitor éleslátást rontó állandó vibrálása, az elégtelen, gyors táplálkozás vagy a nem megfelelő munkakörülmények, mind-mind a saját egészségünk, jó közérzetünk gyengítését vagy elvesztését kockáztató tényezők, melyek hosszútávon tünetekkel járó betegségeket is okozhatnak.

    A Budai Egészségközpont Menedzserszűrő programja lehetőséget kínál a cégek számára alkalmazottaik teljes körű éves kivizsgálására. A több éve eredményesen működő program és a 2008-as év 3500 elvégzett menedzserszűrése során kapott eredmények azt mutatják, hogy az éves kontroll segítségével számos esetben sikerült még időben felismerni azon betegségek kialakulását, melyeknek megléte addig akár a páciens számára is ismeretlen volt. Dr. Lajos Évát, a menedzserszűrő program szolgáltatási igazgatóját kérdeztük.

    Az, hogy egy cég közép- vagy felsővezetője 9-10 vagy ennél is több órát tölt el a munkahelyén egy nap, már szinte átlagosnak mondható. Életünk legalább harmadát a munkahelyünkön töltjük, ami elegendő idő ahhoz, hogy szomatikus (testi) panaszok alakuljanak ki, abban az esetben, ha a környezet alkalmatlan az egészség megóvására. A menedzserszűrő program életre hívásának mi volt a mozgatórugója?

    A menedzserszűréssel az a célunk, hogy a betegségeket még tünetmentes állapotban feltérképezzük vagy a meglévő panaszok alapján diagnózist állítsunk fel, mellyel a beteg információt kap egészségi állapota aktuális szintjéről. Az éves kontrollvizsgálatok során az az elsődleges feladatunk, hogy a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a pszichés stressz miatt kialakuló, tipikus menedzserbetegségek tüneteit kiszűrjük. A Budai Egészségközpont menedzserszűrő programjának fő célja mindig is a megelőzés volt. Az, hogy az alkalmazottaknál időben felismerjük a később kialakuló betegségeket, a munkáltató számára is előnyös, hiszen így csökkenthető a betegállományban töltött idő mennyisége.

    Mikor indult az első szűrés a Budai Egészségközpontban?

    A központ járóbeteg rendelésének indulásával egy időben, 2001-ben.

    Hogyan épül fel egy szűrővizsgálat?

    Kétféle szűrővizsgálati csomagunk van: egy alap és egy teljes körű szűrés. Mindkét csomagnak része egy átfogó laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai vizsgálatsorozat, általános kardiológiai és belgyógyászati szűréssel. Az alap szűrővizsgálatban ezen kívül szemészeti, urológiai illetve nőgyógyászati vizsgálat történik. A teljes körű szűrővizsgálat során fogász, fül-orr-gégész és ortopéd szakorvos is megvizsgálja a pácienseket, sőt februártól bőrgyőgyászati szakovosi vizsgálattal egészül ki a csomag. Az alap szűrővizsgálat kb. 4, a teljes körű szűrővizsgálat 5-5 és fél órát vesz igénybe. Egy-egy szűrővizsgálat feldolgozási ideje nagyjából 3-4 hét. Ennek hátterében a kettős leolvasási eljárás áll, mely során külsős szakértő is megvizsgálja az eredményeket - pl. mammográfiai leleteket - és csak ezt követően adjuk ki az összefoglaló véleményt. Amennyiben a páciensnél problémát találunk valamely területen, úgy további részletesebb szakorvosi kivizsgálást, terápiát javaslunk.

    Melyek a leggyakrabban kiszűrt panaszok?

    Fontos leszögezni, hogy a vizsgált csoport tagjainak többsége ülőmunkát folytat és szellemi tevékenységet végez. A tavalyi, mintegy 3500 elvégzett szűrést elemezve a vezető panaszok a látásromlás, a szem egyéb betegségei, a mozgásszervi betegségek, szív-érrendszeri megbetegedések valamint a gyomor és bélrendszeri panaszok. Gyakori továbbá a gerincbetegség és a talpdeformitás, a lúdtalp. A helytelen táplálkozás eredményeként számos esetben elhízás, reflux, anyagcsereproblémák és magas vérnyomás is felszínre kerüt.

    A magyar nők számára általában 2 évenként javasolnak méh-, és emlőrák szűrést. Önöknél ezzel ellentétben mindez évente megtörténik?

    Igen. Nagyon fontosnak tartjuk ebben a témában a rendszeres évenkénti kontrollt rákszűréssel, kismedencei vizsgálattal, citológiával. Komplett emlődiagnosztikán is átesnek pácienseink: 40 év alatt emlőultrahangot, 40 fölött mammográfiát végzünk. (Ha a családban korábban előfordult már emlőrák, úgy természetesen 40 év alatt is elvégezzük a mammográfiát.) Azok az esetek jelentik számunkra a legnagyobb eredményt, amikor még időben tudunk további kezelésre vagy azonnali műtétre javasolni olyan tünet- és panaszmentes pácienseket, akiknél rosszindulatú daganatos elváltozásokat találtunk.

    Az elhízás következtében kialakuló betegségek meglétét, kialakulási esélyét milyen módszerekkel mérik fel?

    A morfológiai vizsgálat során testsúlyt, testmagasságot, testtömegindexet és laborvizsgálatot végzünk, ahol a zsíranyagcserét, és vércukorszintet is figyeljük. Továbbá húgysavat, vérnyomást és alsóvégtagi keringést vizsgálunk. Az eredmények birtokában az illető életmódvezetési tanácsokat kap és egy dietetikus is rendelkezésre áll egy bővebb egyezetésre. Az elhízásból adódó egészségromlás a keresőképességet is csökkenti, mely sem a munkáltatónak sem az alkalmazottnak nem előnyös. Ennek elkerülésére az egyetlen megoldás a megelőzés. Mi ezt támogatjuk, de szerencsére ma már a páciensek egészségmegőrzésére irányuló igénye óhatatlanul párosul az egészségtudatos életmódváltással.

    Szöveg: Seufert- Szántó Orsolya
    Forrás: diéta&fitness 2009. február


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont