2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Fiatalok érintettsége a H1N1 járványban

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-13

    A gyermekek között gyorsan terjed, és esetenként súlyos lefolyású a világjárványt okozó influenza vírus okozta megbetegedés. Európában javában zajlik az influenzajárvány. Szinte valamennyi európai országban meghaladta a járványküszöböt az influenza előfordulása. Ahol járvány van, ott a leginkább érintettek a 15 éven aluliak.

    Egyre több influenza megbetegedés várható a következő hetekben Magyarországon is. Az influenza előfordulása az évnek ebben a szakaszában nem szokatlan, ami azonban meglepő, hogy az elmúlt évekhez képest az influenza miatt orvoshoz fordulók számának robbanásszerű emelkedése a szokásosnál korábban kezdődött.

    Az Egészségügyi Világszervezet 2009. október 30-i közleménye szerint az új influenzás betegek 1-10%-ánál kórházi kezelés válik szükségessé. A kórházi ellátásra kerülőknek a 10-25%-a intenzív ellátásra is szorul. A kórházi kezelést igénylő súlyos lefolyású influenzás megbetegedések esetén 2-9% a halálos kimenetel.

    Bár az influenzát a közvélemény nem tartja súlyos megbetegedésnek, a fertőzések nagy számából adódóan a szövődmények és a következményes halálesetek száma mégis magas. November 26-ig Európában 734, a világon pedig 7499 A(H1N1)v influenzával összefüggésbe hozható halálesetet tartottak nyilván.

    A hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint pandémiás A(H1N1)v influenzafertőzés valamennyi korosztályban előfordul, de a legmagasabb megbetegedési arányokat eddig a 25 éven aluliak között észlelték, és csak nagyon kevés megbetegedést diagnosztizáltak 60 éven felüliek körében. A közösségekbe járó gyermekek járványügyi szempontból is kiemelt fontosságú csoportot képeznek. Epidemiológiai vizsgálati adatok szerint ugyanis a tizenéves korosztályba tartozók esetében a legmagasabb a közösségi érintkezések száma, ezért a körükben terjed a leggyorsabban az influenza. Egy-egy iskolai járvány során a fogékony gyermekek több mint 50%-a is megbetegszik influenzában.

    Az európai és észak-amerikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy jelentős különbségek vannak a pandémiás és a szezonális influenza között a súlyosabb megbetegedések előfordulásában is: az új influenzával összefüggésbe hozható kórházi kezelésre szoruló esetek között a fiatal korosztályokba tartozók részaránya magas. Kanadában egy epidemiológiai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az intenzív osztályon kezelt kritikus állapotú új influenzás betegek mintegy 30%-a gyermek volt (Kumar et al, JAMA 2009. október). A fiatalabb korosztály felé tolódik el a többlethalálozás előfordulása is, amely mindenképpen szokatlan, és a szezonális influenzától eltérő.

    Magyarország: Szeptember 28. és november 20. között az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló 14 éven aluli gyermekek becsült száma meghaladta a 37 ezret.

    Eddig összesen 706 esetben igazolták az influenza A(H1N1)v megbetegedést laboratóriumi vizsgálattal Magyarországon, közülük átlagosan minden harmadik 15 éven aluli gyermek volt. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 80%-át 35 éven aluliak tették ki.

    November közepén egyetlen hét alatt a becslések szerint 34 100 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, akiknek 35,9%-a a 0-14 éves korosztályba tartozott.

    2009. október 26. és november 20. között eltelt 4 hét folyamán összesen 546 beteget ápoltak kórházban influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt. Az 546 kórházban ápolt beteg több mint 40%-a 14 éves, vagy fiatalabb volt. November közepén egyetlen hét leforgása alatt 20 betegnél vált szükségessé intenzív osztályos kezelés súlyos lefolyású influenza miatt, közöttük 8 gyermek volt. Minden második intenzív osztályon kezelt gyermek gépi lélegeztetésre szorult.
    USA (lakosságszám: 305 millió): Az Egyesült Államokból származó adatok arról tájékoztatnak, hogy az új influenzavírus ott is elsősorban a fiatalokat támadja meg. Áprilistól október közepéig a becslések szerint mintegy 22 millióan estek át az influenzán. A betegek mintegy 40%-a 18 éven aluliak közül került ki. A számítások szerint ez idő alatt 36 ezer 18 éven aluli beteg kórházi kezelése vált szükségessé influenza miatt.

    Az USA adatok azt támasztják alá, hogy a kórházi kezelések, és a halálos kimenetelű esetek kormegoszlása alapvetően eltér attól, amit szezonális influenza esetén eddig tapasztaltunk. Szezonális influenza idején ugyanis a legtöbb súlyos lefolyású, kórházi kezelést igénylő influenza megbetegedés az idősek között fordul elő.

    Egyesült Királyság (lakosságszám 51,5 millió): Az Egyesült Királyság országos tiszti főorvosa az idei második járványhullám idején sajtóközleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szigetországban az influenzaszezon kezdete óta átlagosan minden negyedik súlyos lefolyású új influenza megbetegedés a 16 éven aluli betegek közül került ki. Annak ellenére, hogy a vírus szerkezetében egyelőre nem következett be olyan mutáció, amely súlyosbítaná az általa okozott megbetegedések lefolyását, az orvosok aggódnak amiatt, hogy esetenként igen súlyos lefolyást tapasztalnak, ráadásul mindezt fiatalok között, továbbá a halálos kimenetelű megbetegedések száma igen gyorsan nő. Az Egyesült Királyságban eddig több mint 180 halálos áldozata volt a járványnak. Az elhunytak harmadának semmilyen alapbetegsége nem volt, és nem tartoztak - egyéb okból - a fokozottan veszélyeztetettek közé sem.

    Az Egyesült Királyság első járványhulláma során - 2009 nyarán - a becslések szerint mintegy 320 000 személy betegedett meg influenzában. A 25 éven aluliak érintettsége sokszorosan meghaladta a 65 évesnél idősebbekét. A megerősített új influenzás megbetegedések között 1,3-2,5% esetében vált szükségessé kórházi kezelés. Gyakrabban kerültek kórházba a krónikus alapbetegségben szenvedők, mint az egyébként egészségesek, de az esetek 20-30%-ban semmilyen kockázati csoportba nem tartozott a kórházi kezelést igénylő súlyos beteg.

    A fenti összefoglaló célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek fokozott veszélyeztetésére, az iskolai kampányoltások felgyorsításának szükségességére, a szülők és a gyermekorvosok fokozott felelősségére.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont