• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Fiatalok érintettsége a H1N1 járványban

  Fiatalok érintettsége a H1N1 járványban

  A gyermekek között gyorsan terjed, és esetenként súlyos lefolyású a világjárványt okozó influenza vírus okozta megbetegedés. Európában javában zajlik az influenzajárvány. Szinte valamennyi európai országban meghaladta a járványküszöböt az influenza előfordulása. Ahol járvány van, ott a leginkább érintettek a 15 éven aluliak.

  Egyre több influenza megbetegedés várható a következő hetekben Magyarországon is. Az influenza előfordulása az évnek ebben a szakaszában nem szokatlan, ami azonban meglepő, hogy az elmúlt évekhez képest az influenza miatt orvoshoz fordulók számának robbanásszerű emelkedése a szokásosnál korábban kezdődött.
  Az Egészségügyi Világszervezet 2009. október 30-i közleménye szerint az új influenzás betegek 1-10%-ánál kórházi kezelés válik szükségessé. A kórházi ellátásra kerülőknek a 10-25%-a intenzív ellátásra is szorul. A kórházi kezelést igénylő súlyos lefolyású influenzás megbetegedések esetén 2-9% a halálos kimenetel.
  Bár az influenzát a közvélemény nem tartja súlyos megbetegedésnek, a fertőzések nagy számából adódóan a szövődmények és a következményes halálesetek száma mégis magas. November 26-ig Európában 734, a világon pedig 7499 A(H1N1)v influenzával összefüggésbe hozható halálesetet tartottak nyilván.
  A hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint pandémiás A(H1N1)v influenzafertőzés valamennyi korosztályban előfordul, de a legmagasabb megbetegedési arányokat eddig a 25 éven aluliak között észlelték, és csak nagyon kevés megbetegedést diagnosztizáltak 60 éven felüliek körében. A közösségekbe járó gyermekek járványügyi szempontból is kiemelt fontosságú csoportot képeznek. Epidemiológiai vizsgálati adatok szerint ugyanis a tizenéves korosztályba tartozók esetében a legmagasabb a közösségi érintkezések száma, ezért a körükben terjed a leggyorsabban az influenza. Egy-egy iskolai járvány során a fogékony gyermekek több mint 50%-a is megbetegszik influenzában.
  Az európai és észak-amerikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy jelentős különbségek vannak a pandémiás és a szezonális influenza között a súlyosabb megbetegedések előfordulásában is: az új influenzával összefüggésbe hozható kórházi kezelésre szoruló esetek között a fiatal korosztályokba tartozók részaránya magas. Kanadában egy epidemiológiai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az intenzív osztályon kezelt kritikus állapotú új influenzás betegek mintegy 30%-a gyermek volt (Kumar et al, JAMA 2009. október). A fiatalabb korosztály felé tolódik el a többlethalálozás előfordulása is, amely mindenképpen szokatlan, és a szezonális influenzától eltérő.
  Magyarország: Szeptember 28. és november 20. között az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló 14 éven aluli gyermekek becsült száma meghaladta a 37 ezret.
  Eddig összesen 706 esetben igazolták az influenza A(H1N1)v megbetegedést laboratóriumi vizsgálattal Magyarországon, közülük átlagosan minden harmadik 15 éven aluli gyermek volt. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 80%-át 35 éven aluliak tették ki.
  November közepén egyetlen hét alatt a becslések szerint 34 100 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, akiknek 35,9%-a a 0-14 éves korosztályba tartozott.
  2009. október 26. és november 20. között eltelt 4 hét folyamán összesen 546 beteget ápoltak kórházban influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt. Az 546 kórházban ápolt beteg több mint 40%-a 14 éves, vagy fiatalabb volt. November közepén egyetlen hét leforgása alatt 20 betegnél vált szükségessé intenzív osztályos kezelés súlyos lefolyású influenza miatt, közöttük 8 gyermek volt. Minden második intenzív osztályon kezelt gyermek gépi lélegeztetésre szorult.
  USA (lakosságszám: 305 millió): Az Egyesült Államokból származó adatok arról tájékoztatnak, hogy az új influenzavírus ott is elsősorban a fiatalokat támadja meg. Áprilistól október közepéig a becslések szerint mintegy 22 millióan estek át az influenzán. A betegek mintegy 40%-a 18 éven aluliak közül került ki. A számítások szerint ez idő alatt 36 ezer 18 éven aluli beteg kórházi kezelése vált szükségessé influenza miatt.
  Az USA adatok azt támasztják alá, hogy a kórházi kezelések, és a halálos kimenetelű esetek kormegoszlása alapvetően eltér attól, amit szezonális influenza esetén eddig tapasztaltunk. Szezonális influenza idején ugyanis a legtöbb súlyos lefolyású, kórházi kezelést igénylő influenza megbetegedés az idősek között fordul elő.
  Egyesült Királyság (lakosságszám 51,5 millió): Az Egyesült Királyság országos tiszti főorvosa az idei második járványhullám idején sajtóközleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szigetországban az influenzaszezon kezdete óta átlagosan minden negyedik súlyos lefolyású új influenza megbetegedés a 16 éven aluli betegek közül került ki. Annak ellenére, hogy a vírus szerkezetében egyelőre nem következett be olyan mutáció, amely súlyosbítaná az általa okozott megbetegedések lefolyását, az orvosok aggódnak amiatt, hogy esetenként igen súlyos lefolyást tapasztalnak, ráadásul mindezt fiatalok között, továbbá a halálos kimenetelű megbetegedések száma igen gyorsan nő. Az Egyesült Királyságban eddig több mint 180 halálos áldozata volt a járványnak. Az elhunytak harmadának semmilyen alapbetegsége nem volt, és nem tartoztak - egyéb okból - a fokozottan veszélyeztetettek közé sem.
  Az Egyesült Királyság első járványhulláma során - 2009 nyarán - a becslések szerint mintegy 320 000 személy betegedett meg influenzában. A 25 éven aluliak érintettsége sokszorosan meghaladta a 65 évesnél idősebbekét. A megerősített új influenzás megbetegedések között 1,3-2,5% esetében vált szükségessé kórházi kezelés. Gyakrabban kerültek kórházba a krónikus alapbetegségben szenvedők, mint az egyébként egészségesek, de az esetek 20-30%-ban semmilyen kockázati csoportba nem tartozott a kórházi kezelést igénylő súlyos beteg.

  A fenti összefoglaló célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek fokozott veszélyeztetésére, az iskolai kampányoltások felgyorsításának szükségességére, a szülők és a gyermekorvosok fokozott felelősségére.