2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  A bőrünk nehezen felejt!

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-06

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  A nyár közeledtével, már a tavaszi napsütésre való tekintettel érdemes újra felfrissíteni a napozás szabályairól szerzett ismereteinket. Fáy Andreát, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosát kérdeztünk arról, hogy hogyan lehet védekezni a napégés ellen, illetve ha már megtörtént a baj, akkor milyen módszerekkel tudjuk gyulladt bőrünket megnyugtatni.

  "A hosszú hideg hónapok után mindenki nagy lendülettel veti bele magát a korai nyár és napsütés örömeibe. Azt azonban tudnunk kell, hogy a tavaszi napsugarak is okozhatnak bőrpirosodást, leégést, ezért nagyon fontos, hogy már most használjuk a bőrünk védelmére szolgáló fényvédő szereket" - hívta fel a figyelmünket a doktornő.

  Ahhoz, hogy élvezni tudjuk a napozást, be kell tartanunk néhány egyszerű szabályt. Első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk bőrtípusunkkal. A megfelelő faktorszámú fényvédőkrém kiválasztásánál, a napsugárzás erőssége mellett ez is egy döntő szempont. Ügyelnünk kell továbbá a fokozatosságra. A napon töltött időt a bőrtípusunknak megfelelően napról-napra növeljük. Ne tartózkodjunk a napon 11 és 15 óra között, hiszen akkor a legerősebb az UV sugárzás, nagyszámú anyajegy esetén pedig különösen ügyeljünk a fényvédelemre.

  "A napégésnek különböző fokozatai vannak. Az enyhébb eset, a napozást követő 1-2 órában jelentkező bőrpír, amely nem más, mint a bőr gyulladása. Ezen tünetek csillapíthatók krémekkel, és bőrnyugtató készítményekkel, például körömvirág krémmel. Napozás után a bőrünk minden esetben megérdemel egy hidratáló kényeztetést. Súlyosabb esetben akár másodfokú égéshez hasonló tünetek is jelentkezhetnek. Amennyiben hólyagok keletkeznek a leégett területen, mindenképp forduljunk orvoshoz. Ne felejtsük el, hogy a napégés növeli a bőr rosszindulatú daganatának, a melanoma kialakulásának a kockázatát is" - tette hozzá a doktornő.

  A mértékletes napozás jótékony hatással van immunrendszerünkre, hangulatunkra és vérkeringésünkre, azonban a túlzásba vitt a napfürdőzésnek évek múlva akár visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Gyermekeink védelmére különösen nagy figyelmet kell fordítanunk: akár naponta többször is kenjük be őket a lehető legnagyobb faktorszámú krémmel, illetve minden esetben tegyünk a fejükre sapkát, kalapot. A meleg napos időben nagyon fontos továbbá a folyadék kellő mértékű pótlása.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont