2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kezdjük egészségesen a tanévet!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-06

    A gyermekek számára véget értek a szünidő önfeledt, játékos mindennapjai: megkezdődött az iskolaszezon. Az iskolakezdésre való felkészülés nemcsak a nyári szünet utolsó, hanem a tanév első napjaiban is fontos teendőket tartogat a szülők, és természetesen a gyermekek számára is. Az alábbiakban Dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyásza segíti néhány hasznos tanáccsal a tanévkezdést.

    "Gyakran tapasztaljuk, hogy gyermekünk az iskolakezdés után néhány héten belül megbetegszik. Ebben több tényező is szerepet játszik: az ősz beköszöntével a hűvösebb, párásabb idő kedvez a légúti kórokozók terjedésének, a közösségi lét elősegíti a fertőző betegségek terjedését, továbbá az iskolakezdéssel együtt a terhelés szintén növekszik" - mondta a doktor úr.

    Nyáron a gyerekek hajlamosabbak későn lefeküdni, ezáltal reggel tovább - akár 10 óráig is - aludni. Mivel az iskolaidő alatt ennél jóval hamarabb fel kell kelniük, fontos, hogy minél hamarabb -legkésőbb este kilenckor - ágyba kerüljenek. Egy iskoláskorú gyermeknek 9-10 órányi alvás szükséges ahhoz, hogy kipihent legyen. Ezt azért szükséges hangsúlyozni, mert manapság a gyermekek terhelése egyre nagyobb, sokan járnak külön órákra, és sajnos sokszor estére marad a tanulás. Az lenne az optimális, ha a nebulók este pihennének, és szabad idejükben is sokat mozognának, sportolnának. Az úszás, biciklizés, focizás nem csak önfeledt játék és családi együttlét, hanem erősíti az izmokat, serkenti a keringést, javítja a küzdőszellemet. Az a gyerek, aki rendszeresen sportol, felnőttkorában is igényelni fogja, így a felnőttkori betegségek rizikója is csökken. Ha jó a kapcsolat az osztályfőnökkel akár kiváló ötlet az is, ha gyógytornászt hív meg egy osztályfőnöki órára, aki a helyes testtartást, ülést, felállást bemutatja a fiataloknak, mert ebből életre szólóan profitálhatnak.

    Unásig halljuk, de nem lehet eleget hangsúlyozni, a túl sok számítógép használat, illetve TV nézés rontja a látást, a testtartást és a családi kapcsolatoknak sem tesz jót. Próbáltak már képernyőmentes napot tartani? Ilyenkor a gyerekek (és természetesen a felnőttek) se néznek TV-t, ülnek a számítógép előtt, vagy játszanak a mobiltelefonjaikon. Érdemes kipróbálni!

    A természet ajándékait is használjuk ki, amíg lehet: a gyermekünk sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasszon. Ezek a természetes vitaminforrások hozzájárulnak az egészséges tanévkezdéshez, így a nagyobb közösségben is kisebb a megbetegedés esélye. Az uzsonna mellé mindig csomagoljunk gyümölcsöt, a szendvicsekbe pedig tegyünk zöldséget.

    Minden nap fontos a rendszeres és energia dús táplálkozás, ezért reggeli nélkül ne engedjük iskolába a gyermekünket, hiszen üres hassal a koncentráció is nehezebb. Mindig legyen nála harapnivaló, vagy kevés zsebpénz arra az esetre, ha megéhezne. Ugyanakkor a gyerekek jelentős része chips-re, rágógumira, szénsavas üdítőre vagy más alacsony tápértékű enni-innivalóra költi a zsebpénzét. Törekedjünk rá, hogy a gyerekek minél hamarabb és minél többször ismerjék meg az "igazi" ízeket, hogy az egészséges táplálkozás természetessé váljon a számukra. Akinek iskoláskorú gyermeke van, az bizonyára tisztában van vele, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat, de igazán megéri a fáradtságot.

    "Ahhoz, hogy a gyermek ne nyűgnek és szükséges rossznak érezze az iskolát, vonjuk be az előkészületekbe, a tanszerek bevásárlásába. Az iskolatáska kiválasztásánál azonban ne hagyjuk magunkat befolyásolni. A divatos oldaltáskák helyett részesítsük előnyben a hátizsákokat, hiszen így a terhelés mindkét vállon egyenletesen oszlik el. Növésben lévő gyermekeknél fennállhat a gerincferdülés veszélye, ezért jobb, ha megelőzzük a bajt. Gyakran az iskolában derül fény a látás problémákra, így ha a családban van szemüveges, érdemes megelőzésként szemészeti szűrővizsgálatot végeztetni a gyermeken" - tette hozzá a doktor úr.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont