2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Készülj fel az extrém helyzetekre!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-06

    A nyár beköszöntével egyre többen hódolnak a szabadtéri extrém sportoknak, főként a vízi sportok szerelmesei. A tapasztalt sportolók mellett azonban nagy számban tűnnek fel lelkes amatőrök is, akik gyorsan, gyakran kellő felkészültség nélkül szeretnének elsajátítani minden apró trükköt. Az alábbiakban Dr. Rónai Márton, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa ad néhány hasznos tanácsot a felkészüléssel és a sportolással kapcsolatban.

    "A mai divatos vízi sportok, mint például a jet-ski, wakeboard, vízisí vagy a szörf nagyon izgalmas, látványos elemeket tartogatnak, és ezáltal sokakat vonzanak. A gyakran könnyűnek tűnő mozdulatok igencsak igénybe veszik izmainkat és ízületeinket, így mielőtt belevetnénk magunkat a sportolásba, készüljünk fel megfelelően. A fizikai erőnlét mellett azonban nagyon fontos a szellemi felkészültség is, hogy sérülés nélkül zárjuk a napot" - mondta a doktor úr.

    A kellő fizikai erőnlét már heti 3-4 edzéssel elérhető, amely során állóképességünket is fejleszthetjük. Mielőtt megkezdenénk a sportolást, tetőtől talpig melegítsünk be, és fokozottan figyeljünk a térd és váll izületeire. A megfelelő testtartást és mozdulatokat először a szárazföldön gyakoroljuk. Ügyeljünk a laza lábtartásra, hiszen a merev térdek egy-egy nagyobb hullám következtében könnyen megsérülhetnek. Nagyobb sebességénél már a kis hullámok is nagy zökkenéseket eredményeznek, ami jelentősen megterheli a gerincet: ezért is fontos a lábak jó rugózása, ami mérsékli a gerinc terhelését. A vízisí és a szörf a felső végtagokon keresztül közvetíthet a gerincre erős rándulást, ezért ezeket a testrészeket is alaposan melegítsünk be, és sportolás közben kerüljük a merev testtartást. A sportolást követően is gondoljunk az izmok megfelelő nyújtására és a lazításra. A kezdők számára az új sport tanulása során rendkívül fontos a fokozatosság: nem érdemes vagányságból a komolyabb sérülések veszélyét kockáztatni.

    "A vízi sportok esetében nélkülözhetetlen a megfelelő védőfelszerelések használata. A bukósisak, mentőmellény, a láb -és gerincvédő a komolyabb sérülések ellen is védelmet nyújtanak. Így az egyes sportágak szigorú szabályainak betartásával elkerülhetők a balesetek" - tette hozzá a doktor úr.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont