2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Fogy az idő

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-11

    Fogy az idő! - figyelmeztet az infektológiai társaság a H1N1-el kapcsolatban

    Az oltás az egyetlen védekezési lehetőség, szerencsére a bizalom kezd kialakulni a magyar vakcinával kapcsolatban, mivel az oltás megkezdése óta több százezer embert oltottak be, és senkinél nem alakultak ki olyan mellékhatások, oltási reakciók, amelyekkel ijesztgették a lakosságot.

    A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium közös állásfoglalása a pandémiás A(H1N1) influenzával kapcsolatban a következő:
    Bár a H1N1 influenza világjárvánnyal kapcsolatos felkészülésre Magyarország lakosságnak elég idő állt volna rendelkezésére, a folyamatosan változó helyzet, az egymásnak ellentmondó szakmai és nem szakmai információk nagyfokú bizonytalanságot keltettek laikusok és az orvosok között egyaránt, mely elsősorban a védőoltással történő megelőzés terén eredményezett késedelmet.

    Tekintettel arra, hogy az oltottak aránya jelentősen kisebb a vártnál és változatlanul hallani illetve olvasni vakcinációt ellenző nyilatkozatokat, a két testület szükségesnek tartja eddig szóban elhangzott véleményét nyilatkozat formájában is kiadni.

    Magyarországon több gócban halmozódnak a H1N1 vírus okozta influenza megbetegedések, és több halálos kimenetelű megbetegedés is előfordult, itt a járvány. A folyamat lelassításának egyetlen reális is elérhető módja a lakosság széles rétegeinek védőoltása, melyre hazai gyártású vakcina áll rendelkezésre. Az oltóanyaggal kapcsolatban közszájon forgó megalapozatlan információk kezdetben széleskörű ellenérzést és tartózkodást eredményeztek, ezeket azonban napjainkra felváltotta a járvány miatti aggodalom.

     A hazai H1N1 vakcina érvényben lévő alkalmazási előírása szerint az 1-3 éves gyermekek védőoltása is biztonságos és hatékony. Az oltóanyag várandós nőkben történő alkalmazásával kapcsolatban nincs ugyan tapasztalat, de semmi sem utal arra, hogy anyai vagy magzati károsodást okozna.

    Ha feltesszük a kérdést, mi jelent nagyobb kockázatot: az oltás vagy az oltatlan személyekben esetlegesen fellépő megbetegedés szövődményei, egyértelműen az utóbbit kell veszélyesebbnek ítélnünk.
    Az elmúlt egy hónap alatt beadott mintegy félmillió hazai védőoltás nyomán jelentősen csökkent a vakcina biztonságosságával kapcsolatos bizalmatlanság.

    A forgalomba hozatalhoz szükséges tolerancia- és biztonságossági vizsgálatok után az oltóanyag-termelő továbbra is folyamatosan gyűjti az adatokat és jelentéseket az esetlegesen felmerülő nemkívánatos hatásokról. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint eddig nem tapasztaltak oltással összefüggésbe hozható súlyos következményt.

     A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium álláspontja szerint olyan betegség következtében, mely védőoltással megelőzhető, egyetlen halálesetnek vagy súlyos egészségkárosodásnak sem szabad előfordulnia.
    Járvány idején nincs lehetőség további mérlegelésre.

    Az idő fogy. A megoldás pedig itt van a kezünkben - csak élni kell vele, és be kell adni a védőoltást. Önmaga és a környezetében élők érdekében javasoljuk, működjön együtt az egészségügyi szervekkel a H1N1 influenza elleni oltási kampány sikere érdekében - adta hírül a két társaság. A közleményt dr. Schneider Ferenc az Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság elnöke, és dr. Ludwig Endre az Infektológiai Szakmai kollégium elnöke írta alá.
    Forrás: HáziPatika.com


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont