2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Kínzó allergia télen is

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-07

  Gyermeke tüsszög és folyik az orra? Köhög, és nehezen veszi a levegőt? A megfázásos tünetek allergiás reakcióra hasonlítanak, de azt gondolhatnánk, hogy ez nem lehetséges, hiszen télen a nyári kínzó polleneknek nyoma sincs. Mi okozhatja hát a panaszokat? Dr. Sepp Csaba a Budai Egészségközpont gyermekorvosa az alábbiakban bemutat néhány allergént, amelyek a hideg évszakokban is megkeseríthetik gyermekünk mindennapjait.

  "Bizonyára azt gondoljuk, hogy télen megszabadulhatunk az allergiás tünetektől. Elmúlik a gyermekünket kínzó nehéz légzés vagy fulladás, viszkető torok vagy a szűnni nem akaró tüsszögés. Sokan azonban nem ilyen szerencsések. A visszatérő vagy épp egyre erősödő allergiás reakciók gyakran a minket körülvevő tárgyaknak, környezetnek vagy élőlényeknek köszönhetők" - mondta a doktorúr.
  A leggyakoribb allergén a házi por. Mivel a hűvös idő miatt több időt töltünk a lakásban, így nagyobb az esély arra, hogy az allergiás tünetek kiújulnak. Komoly problémát okoznak a poratkák is, amelyek például a függönyökben, vagy az ágyneműben élősködnek. Hosszú távon megoldást jelent, ha gyermekünk szobájából eltávolítjuk a padlószőnyeget és helyette parkettával, vagy kővel borítjuk a padlót és mellőzzünk minden porfogó apróságot. Emellett alapos és gyakori porszívózással, portörléssel vagy az ágynemű vasalásával a poratka kiirtható, így megelőzhető a probléma.
  A hideg idő beköszöntével házi kedvenceink is több időt töltenek velünk a meleg lakásban, így a kisállatok szőre is gyakran vált ki allergiás reakciókat. Ebben az esetben lehetőleg ne érintkezzünk az állattal, de a legjobb, ha nem engedjük őket be a lakásba, és takarítással eltávolítjuk az apró, de annál kellemetlenebb panaszokat okozó szőrszálakat.
  "Télen problémát jelenthet a magas páratartalom is, amely kedvez a szintén gyakran allergiás reakciókat kiváltó penész kialakulásának vagy elszaporodásának. Ügyeljünk arra, hogy a fürdőszobát vagy a konyhai mosogatót mindig alaposan tisztítsuk és fertőtlenítsük. A hideg időjárás ne riasszon el minket: lehetőleg minden nap legalább fél órát tartózkodjunk a szabad levegőn" - mondta a doktor úr.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont