2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Terápiák pikkelysömörre

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-11

  Az európaiak 1,4-2 százalékát érinti a pikkelysömör, mely súlyosabb esetekben deformáló ízületi gyulladáshoz, mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. A psoriasisban érintettek száma Magyarországon 150-200 ezer fő. Az október 18-i nemzetközi psoriasisnap alkalmából dr. Holló Péter bőrgyógyászt, a Semmelweis Egyetem adjunktusát kérdeztük a legújabb kutatási eredményekről és az új, hatékony kezelési módszerekről.

  Ma már tudjuk, hogy a pikkelysömör egy genetikailag meghatározott betegség, melyet az immunrendszer közvetít a bőr és az ízületek felé. Sokan tünetmentesek, a betegség kialakulása több dologtól függ, az arra hajlamos embereknél kiválthatják pl. különböző megbetegedések, stressz, gyógyszerek vagy mechanikai hatások is. A pikkelysömör tünetei gyakorlatilag a csecsemőkortól az időskorig bármilyen életkorban kialakulhatnak, a csúcsot mégis a fiatal felnőttek jelentik. Szűrésre nincs lehetőség, de a családi halmozódás jellemző. A betegség nem fertőző - emelte ki dr. Holló Péter.

  Enyhe esetben helyi, kenőcsös kezelést alkalmaznak ellene, az elérhető legújabb kombinált készítmények D-vitamint is tartalmaznak. Súlyos esetekben az eddig kezelhetetlen, kiterjedt tünetekkel rendelkező betegek számára új lehetőségként megjelentek az úgynevezett biológiai válaszmódosító szerek, melyek célzottan blokkolják a gyulladást kiváltó immunrendszeri molekulákat. A biológiai válaszmódosító szerek közül Magyarországon jelenleg négyféle van forgalomban, ezek egy része bőr alá adott injekció formájában érhető el, melyet heti 1-2 alkalommal a beteg saját magának tud beadni. Másik módszer az intravénás infúzió, melyet a kezdeti sűrűbb szakasz után elég kéthavonta alkalmazni.

  Jó esetben már néhány nap múlva észlelhető a gyógyszerek hatása, egy-két hét alatt pedig megszűnhetnek a beteg bőrtünetei és javulhatnak ízületi panaszai. Sőt a legsúlyosabb, eddig nehezen vagy alig kezelhető állapotú páciensek életminősége hosszú távon is jelentősen javulhat.

  Forrás: Népszabadság online


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont