2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hat plusz egy hasznos munkahelyi tipp az influenza ellen

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-08

    A betegségek elkerülésének alapvető feltétele a személyes és környezeti higiéniai követelmények betartása, és manapság rengeteg hasznos információt hallhatunk a megelőzéssel kapcsolatban is. Dr. Nagy László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programjának vezetője a már ismert módszereken kívül további praktikus tanácsokkal lát el mindenkit, hogy munkahelyünkön is lehetőség szerint betegség nélkül vészeljük át ezt az időszakot.

    1. A legfontosabb szabály: Betegen maradjunk otthon!

    "A tömeges fertőzés elkerülésének leghatásosabb módja, hogy ha betegnek érezzük magunkat, maradjunk otthon! Mivel sokan enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, így valószínűleg nem is tudják, hogy fertőznek. Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelően kikezelt betegségnek később komolyabb szövődményei lehetnek, mint például tüdőgyulladás" - mondta a doktornő. Akinek láza van, mindenképp hívja fel háziorvosát, aki dönt a további teendőkről, szükséges vizsgálatokról, és kezelésről.

    2. Papír zsebkendő és kézszárító

    Orrfújáshoz papír zsebkendőt használjunk, utána pedig azonnal dobjuk a szemetesbe, majd mossunk kezet. Kézmosáskor részesítsük előnyben az eldobható papír törlőkendőt, de ha van, legjobb, ha a falra szerelhető kézszárítót választjuk.

    3. Fertőtlenítés - A kilincsek, billentyűzetek a legveszélyesebbek!

    Bármely felületen, amelyet munka közben megérintünk, ott lehet az influenza kórokozója. A kilincseket, billentyűzetet és asztalunkat minél gyakrabban - ha lehet naponta - töröljük át fertőtlenítő hatású, és mindig mossuk el poharunkat. Ügyeljünk arra, hogy a vírusok nemcsak a szájon, orron, hanem fertőzött kézzel a szemünkhöz nyúlva is bejuthatnak szervezetünkbe.

    4. Klíma helyett szellőztetés

    Mivel az influenza cseppfertőzéssel terjed, szellőztessünk minél többször, a friss levegő segít a hatékony munkavégzésben is. Klimatizált helyiségekben, ahol nincs lehetőség a szellőztetésre, ott a klímaberendezés tisztítását, szakszerű fertőtlenítését gyakrabban el kell végezni.

    5. A gyakori kézmosás fél egészség

    A betegség elleni védekezés egyik leghatásosabb módja a gyakori kézmosás, amelyhez járvány idején használhatunk fertőtlenítő hatású szappanokat. Az irodai levelezés kezelésére jelöljünk ki egy adott személyt, aki a beérkező postát begyűjti és rendszerezi, és - mivel a beérkező levelek is számos kórokozót hordoznak - ügyel az óránkénti kézmosásra.

    6. Jó kondíció és egészséges szervezet

    Az elegendő folyadékbevitel minden nap fontos, de a járvány idején különösen figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk napközben is. A legjobb módszer, ha asztalunkhoz készítjük az ásványvizet. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Emellett a minél hatékonyabb megelőzés érdekében érdemes jó kondícióban tartani magunkat: a rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű alvás is fontos.

    Plusz egy tipp - A megfontolt gyógyszerszedés

    Ha már megbetegedtünk, gyógyszeres kezelésre lehet szükségünk. Magyarországon is hatékony vírusellenes gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek alkalmazásáról kezelőorvosunknak kell döntenie. Ne használjuk a korábbi betegségünkre kapott, vagy a szomszédtól kölcsönkért antibiotikumot, hiszen az antibiotikum csak bakteriális fertőzések ellen hatásos, így a vírusos influenza tüneteinek kezelésére alkalmatlan. A vírus által okozott bakteriális fertőződés kialakulásakor indokolt ugyan az antibiotikumok szedése, de ezeket csak és kizárólag orvosi utasításra kezdhetjük alkalmazni.
    "Mivel a megbetegedés elkerülésének leghatásosabb módja a védőoltás, időben érdeklődjünk orvosunknál ennek lehetőségéről is" - tette hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont