2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Iskolai prevenciós program a gerincbetegségek megelőzésére

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    Az iskoláskorú gyermekek körében végzett felmérésekből kiderül, hogy évről évre igen magas a tartáshibák száma, amely főként a mozgásszegény, ülő életmód következménye. A KSH korábbi kutatási eredményei alapján a háziorvoshoz és a gyermekorvoshoz ellátogató 5-14 éves korosztályból 24.377 gyermek szenved gerincdeformáló hátgerinc elváltozásban! A felnőttkori gerincbetegségek elkerülésének érdekében már gyermekkorban fokozott figyelmet kell fordítani a megelőzésre. Az Országos Gerincgyógyászati Központ - a Budai Egészségközpont szakkórháza - prevenciós programjának keretein belül az iskolákban végezhető megelőzést szorgalmazza, valamint tanácsadással segíti a gyermekeket és a pedagógusokat a betegségek elkerülése érdekében.

    Az iskolákban a prevenciós program célja, hogy a közoktatás-irányítás segítségével a diákok és a pedagógusok számára elterjessze azokat az iskolás korban végzendő fontos tennivalókat, amelyekkel megelőzhető az iskolás gyermekek majdani, felnőttkori porckopásos betegségeinek kialakulása. A gyermek- és ifjúkori megelőzés egyik fontos helyszíne az iskola, így a megelőzéshez kapcsolódó tennivalókat be kell építeni az iskolai élet mindennapjaiba. Az Országos Gerincgyógyászati Központ által kidolgozott iskolai prevenciós program magában foglalja a fokozott figyelmet igénylő területeket, valamint azokat a megelőző tevékenységeket, amelyekkel elkerülhetjük a gerinc felnőttkori porckopásos betegségeinek kialakulását.

    Rendszeres sport és speciális gerinctorna

    A megelőzés egyik legfontosabb eszköze a mindennapi iskolai testnevelés. Mivel a helytelen testtartást a gyermek nem megfelelően fejlődő izomzata okozza, így azt a mindennapi testedzéssel kell fejleszteni. Ennek részeként a gimnasztikai gyakorlatok között speciális tartásjavító tornát is rendszeresen végezni kell. Ez segít kialakítani a helyes testtartásért felelős izmok megfelelően erős és kellőképpen nyújtható állapotát, azaz a helyes testtartást megalapozó izomegyensúlyt. A speciális gerinctorna során megtanítjuk a gyermekeknek a helyes testtartás elemeit (pl. a medence helyes középállását), amelyek rendszeres gyakorlás mellett automatikussá válnak.

    Egyenletes terhelés, minél kisebb súly

    A megelőzés másik eleme a megfelelő iskolatáska. Ha iskolatáskát választunk, ne a divat legyen a döntő szempont. Nagyon fontos, hogy mindkét vállat egyforma mértékben terheljük, így elkerülhető a gerinc ferdülése. A megfelelő táska mellett figyelnünk kell annak súlyára is, hiszen a túl nehéz táska hosszú távon szintén elváltozásokhoz vezethet: a megrakott iskolatáska súlya nem haladhatja meg a tanuló testsúlyának 10-12 százalékát. Ennek segítésére kiváló megoldás az iskola által biztosított szekrény, így a gyermek az iskolában hagyhatja azokat a felszereléseket, amelyekre nincs szüksége az otthoni tanulásban.

    Jó székkel a helyes testtartásért

    Mivel a gyermekek az iskolában töltött idő nagy részében az iskolapadban ülnek, így nagyon fontos a megfelelő iskolabútor, ezen belül a jó szék biztosítása. A gerinc szempontjából akkor jó a szék, ha a gyermek egész a széktámláig hátra tud csúszni, miközben a talpa a földön marad. A szék támlája író és figyelő helyzetben is a medencecsont tetejét és a derekat támasztja, valamint nem akadályozza a lapockák és a hát felső részének elhelyezkedését. Az ülés ne legyen túl puha és az üléslap ne szorítsa a gyermek térdhajlatát, hiszen ez akadályozhatja a vérkeringést. Deréktámasztó párna használata és az ülőlapra helyezhető ékpárna sokat segíthet a kevésbé jó szék jobbításában.

    "Nagyon fontos, hogy már iskolás korban tegyünk a gerincbetegségek kialakulása ellen, és még serdülő kor előtt kialakuljon a helyes testtartás" - mondta Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója. "Ha nem fordítunk kellő figyelmet a megelőzésre, a problémákon felnőtt korban csak visszatérő kezelésekkel, esetleg műtéttel lehet segíteni, de a gerinc porckopásos betegségét teljesen meggyógyítani, meg nem történtté tenni akkor sem tudjuk" - tette hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont