"Apró lépésenként sokkal könnyebben érhető el és tartható meg az ideális testsúly. A fogyókúrázókra jellemző, hogy korábbi kedvenc, magas energiatartalmú ételeiket azonnal megvonják maguktól, és helyettük csak salátákat esznek. Rövid idő alatt rájönnek, hogy ez így tarthatatlan, és újra visszatérnek a hizlaló ételekhez, ami a jól ismert jojó-effektushoz vezet. A legfontosabb, hogy ne akarjunk rögtön öt kilótól megszabadulni minden hónapban, mert ez a testünknek és a lelkünknek sem tesz jót. Havi egy-két kilogramm súlyvesztés az optimális" - mondta az elismert dietetikus.
7 dietetikai tanács az ideális testsúly eléréséért
- Mondjunk le a cukrokról! A finomított cukrot tartalmazó ételekkel és üdítőkkel akár napi egy-két étkezésnyi kalóriát is magunkhoz veszünk, amely jelentős szerepet játszik az elhízásban. Helyette használjuk inkább az egészségesebb nyírfacukrot vagy akár édesítőszert, természetesen a megfelelő mértéket tartva!
- Együnk rostban gazdag kenyereket, száműzzük a fehér kenyeret! Különösen egészséges a magasabb tápanyagtartalmú tönköly, purpur vagy teljes kiőrlésű kenyér, amelyektől hamarabb lakunk jól, és később leszünk éhesek.
- Válasszuk a zsírszegény tejtermékeket! A 1,5 százalékos tej, a 12 százalékos tejföl, zsírszegény sajtok és túró fogyasztása javasolt a zsírosabb és kalóriában gazdagabb tejtermékek helyett. Salátákhoz és müzlikhez ajánlott még a kefir, a natúr joghurt és a hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsjoghurt is.
- Mellőzzük a rántott húsokat és rántott zöldségeket! A zsírszegény technológiával - főzéssel, párolással, grillezéssel, sütőzacskóban, alufóliában - készített ételek sokkal kevésbé terhelik meg szervezetünket az emésztés során, és jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak.
- A főétkezésnél köretként együnk zöldséget, nyers (nem majonézes) salátát a burgonya és a rizs helyett! Eleinte az is elegendő, ha fele-fele arányban fogyasztunk zöldséget/salátát, illetve burgonyát/rizst, később folyamatosan növeljük az előbbiek mennyiségét a burgonyával és rizzsel szemben. A zöldségek, saláták élvezeti értékét fokozhatjuk, ha kevesebb konyhasót használunk elkészítésük során.
- Ne nassoljunk! Az étkezések között legtöbbször ugyanis csokoládét, chips-et, vagy egyéb a testsúlyunkra károsan ható ételt fogyasztunk. Akik szeretnek nassolni lustábbak lesznek, s a testmozgás helyett is esznek.
- Fogyasszunk napi 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvizet! A víz csökkenti az étvágyat és növeli a teltségérzetet. Az ásványvíz mellett ajánlottak még a zöldséglevek, valamint a gyógyteák.