2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Ne mossuk a csirkét!

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-25

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  A nyers csirkehús megmosása Campylobacter okozta ételmérgezéshez vezethet!

  A Campylobacter cseppecskék útján, a nyers csirkehús mosásakor szétszóródik a kézen, ruhán, főző eszközökön és a konyhai munkafelületeken. Az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonságáért felelős testülete (UK's Food Standards Agency – FSA) arra ösztökéli a lakosságot, hogy kerüljék a nyers csirkehús mosását, hiszen így elkerülhető, hogy évente 280 ezer ember betegedjen meg Campylobacter okozta fertőzésben.

  chicken-wash

  Az FSA közleményt adott ki - az élelmiszerbiztonsági hét részeként –, mivel számadatok igazolják, hogy az Egyesült Királyságban az emberek 44 százaléka megmossa a nyers csirkét, mielőtt megfőzné. Az FSA kéri a televíziók producereit, konyhai show műsorok készítőit, hogy ne sugározzanak olyan felvételeket, melyeken nyers csirkehúst mosnak. A testület megfogalmazott egy előterjesztést, melyet a jelentősebb élelmiszeripari vállatok is aláírtak.

  Chatrine Brown, az FSA igazgatónője elmondta, hogy kutatásaik azt mutatják, hogy a legtöbb ember gondosan megmossa a kezét, miután nyers csirkehúst érintett, és meggyőződik arról, hogy eléggé megfőtt-e az étel, ugyanakkor a kutatásokból az is kiderül, hogy általános gyakorlatnak számít a nyers csirkehús megmosása főzés előtt, holott ez egyáltalán nem ajánlott. „ A kampány során felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy ne mossák meg a nyers csirkehúst főzés vagy sütés előtt, mindemellett tudatosítjuk a lakosságban, hogy milyen veszélyeket is hordoz a Campylobacterrel való közvetlen érintkezés, milyen eredményekhez vezethetnek a kereszt-szennyeződések” fejtette ki Chatrine Brown.

  Az FSA kampánya nem csak a nyilvánosság figyelmét hívja fel a lehetséges kockázatokra és azok elkerülésére, hanem farmerokkal és termelőkkel együtt dolgoznak azon, hogy a fertőzés mértékét csökkentsék a bontott csirkék esetében, illetve csökkentsék a szennyeződést más levágott szárnyas esetében is.
  A Campylobacter fertőző megbetegedéshez vezet, melyet Campylobacteriosisnak nevezünk. A Campylobacteriosis hasmenést okoz (időként véres hasmenést, émelygéssel és hányással kísérve), gyomorfájdalom jelentkezhet görcsökkel és lázas állapot, mely 2-5 napig is eltarthat, bár néhány embernél a fertőzés tünetmentesen zajlik le. Immunrenszupprimáltaknál, immunbetegeknél a baktérium szétszóródhat a véráramban és életveszélyes fertőzést okozhat. A legnagyobb rizikónak az öt év alatti gyermekek és az idősebb emberek vannak kitéve.

  A fertőzés Guillain-Barré-szindróma kialakulásához is vezethet

  Bizonyos esetekben a Campylobacter fertőzés irritábilisbél-szindróma (IBS), reaktív arthritisz és Guillain-Barré-szindróma kialakulásához vezethet.

  Az Egyesült Királyságban a Campylobacter fertőzés az egyik leggyakoribb kiváltója a hasmenéses kórképeknek. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) FoodNet felügyeleti hálózata minden évben 14 megbetegedést jelez 100 ezer főre, bár sok megbetegedést nem diagnosztizálnak, vagy nem jelentenek be.

  Az FSA szerint a Campylobacter az egyik legáltalánosabb oka az ételmérgezéseknek, a fertőzések számát 280 ezerre becsülik éves szinten, az esetek 80 százalékának hátterében fertőzött baromfihús áll. Az FSA becslései szerint a fertőzések költségei meghaladják a több százmillió fontot a kivett betegszabadságok, illetve az egészségbiztosítást terhelő költségek révén.

  Az FSA közvélemény kutatása kimutatta, hogy a Campylobacter közismertsége jóval alacsonyabb, mint az ételmérgezést kiváltó egyéb kórokozóknak. A megkérdezettek 90 százaléka hallott már a szalmonelláról és az E.coliról, azonban mindössze 28 százalékuk ismerte a Campylo baktériumot. Azok közül is, akik már hallottak a Campylobacterről, kevesen tudták, hogy a fertőzés fő forrása a baromfihús.

  Miért mossuk meg a nyers húst?

  A megkérdezettek által leggyakrabban említett okok a következőek voltak: 36 százalékuk a koszt szeretné eltávolítani a mosással, szintén 36 százalékuk a baktériumoktól akar megszabadulni. 33 százalék nyilatkozott úgy, hogy azért mossa meg a nyers csirkehúst, mert mindig így szokta.

  A CDC szerint már egyetlen cseppje a csirkehús mosólevének elegendő baktériumot tartalmaz ahhoz, hogy megfertőzzön egy embert. A fertőzés nem csak a nyers hús megmosásával következhet be, elegendő, ha korábban a nyers csirkehús darabolására használt mosatlan vágódeszkát vagy egyéb konyhai eszközt használnak zöldségek aprítására, vagy egyéb nyers hozzávalók és kisebb mértékben hőkezelt ételek szeletelésére.

  A felvilágosító kampány részeként az FSA közzétesz egy részletes kezelési útmutatót a nyers csirkehús feldolgozásához.

  2013 áprilisában a Medical News Today beszámolt arról, hogy a Környezeti Munkacsoport (Environmental Working Group) elemezte a kormányzati vizsgálatok eredményeit. Az elemzés megmutatta, hogy sok amerikai húsárú szennyezett multirezisztens és antibiotikum-rezisztens baktériumokkal. Az elemzés kimutatta, hogy a nyers pulykahús 81 százaléka, a nyers marhahús 39 százaléka, a nyers csirkehús 39 százaléka volt fertőzött.

  Forrás: medicanewstoday


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont