• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Egy páciens története

  Szabó Edit másfél éve, pont a születésnapján szembesült a diagnózissal: méhnyakrák. Az évfordulóra tervezett számvetés elmaradt, hiszen a diagnózis utáni időszak nem a múltról, hanem a jövőről szólt.

  Edit azt megelőzően kb. 4 évvel korábban járt nőgyógyászati szűrésen. Halogatta a vizsgálat időpontját, azzal nyugtatta magát, hogy az utolsó szűrést megelőző években rendszeresen, évente járt nőgyógyászati rákszűrésre és eddig minden rendben volt.

  Egy barátnője HPV fertőzése kapcsán döntött úgy, hogy gyorsan kér időpontot. Edit egy héttel később megkapta a vizsgálat eredményét: méhnyakrák. A vizsgálatot követő két héttel később megtörtént a műtét, a műtét szövettani eredménye igazolta a méhnyakrákot, de sikerült épben kimetszve tumor mentessé tenni a területet.

  Hogy mi volt a betegség kiváltója, a stresszes munkakörnyezet, a dohányzás vagy egyéb okok? Erre nem tudjuk a választ. (Edit családjában korábban nem fordult elő méhnyakrák.)

  Miért vállalta az interjút? – kérdeztük a mára már tünetmentes betegünket. Edit kommunikációs szakemberként dolgozik és hisz abban, hogy az egyik leghatékonyabb módja a tájékoztatásnak, ha a betegségből felgyógyult páciensek történetét ismerhetik meg az olvasók. Az üzenet egyszerű: figyeljünk magunkra, vegyünk komolyan testünk változásait (méhnyakrák esetében figyelmeztető jel lehet a rendszertelen menstruáció, megváltozott intenzitású vagy színű menstuációs vérzés, hasi fájdalom) és vegyünk részt a rendszeres évenkénti rákszűrésen!

  A diagnózistól a gyógyulásig ebben az esetben csak pár hónapra volt szükség.

  Páciensünk egészséges, abbahagyta a cigarettázást, rendszeresen sportol és a naptárjában már szerepel következő szűrővizsgálat időpontja!

  Editnek köszönjük, hogy nevével vállalta a cikk megszületését.