2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Mosson kezet, védekezzen a kórokozók ellen!

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Hatodik alkalommal rendezi meg a WHO május 5-én a Kézhigiénés Világnap rendezvénysorozatát a "Tiszta Betegellátás – Biztonságosabb Betegellátás" programhoz kapcsolódva. A szervezők célja felhívni a figyelmet a kézhigiéné fontosságára, hiszen a helyes kézmosás a leghatékonyabb védekezés a legkülönbözőbb kórokozók ellen, és ez az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze is.

  Azt gondolhatnánk, hogy a kézmosás (evés előtt, vécéhasználat után, fertőzésveszélyes tárgyak érintése után stb.) magától értetődő rutincselekvés. Felmérések szerint azonban ez nincs így: tízből hat ember nem mos kezet például hazaérkezés után. Márpedig érdemes végiggondolni, hogy a napi tevékenység során hányféle olyan tárgyat, felületet érintünk meg, a kilincstől kezdve a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin, a pénzdarabokon, a közösen használt munkaeszközök billentyűin át a vécéfogantyúkig, amelyeken a legkülönbözőbb kórokozók telepedhetnek meg. A szennyezett kézről a kórokozók a szem, az orr, a száj vagy az intim szervek nyálkahártyáira kerülhetnek, vagy az apró sérüléseken keresztül, a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe és fertőzést, gyulladást okozhatnak.

  Különösen fontos a gyengébb immunrendszerű gyermekek, idősek és a betegek védelmére figyelni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai érzékeltetik a kézhigiéné fontosságát: a WHO felmérései szerint a világon évente 3,5 millió gyermek hal meg olyan betegség következtében, amit kézmosással meg lehetne előzni. A kórokozók elleni védelem legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja a kézmosás, az egyszerű náthától kezdve a vírusos bőrfertőzéseken át a gyomorhurutokig, számos fertőző betegségtől megóvhat.

  Pusztán az étkezés előtti és a WC használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45%-át, a légúti megbetegedéseknek pedig 23%-át lehetne elkerülni.

  kezmosi

  Mikor mossunk kezet?

  • Minden olyan helyzetben ajánlatos kezet mosni, amikor fertőzésveszélyes tárgyakkal kerülhettünk kapcsolatba: például tömegközlekedési eszközök igénybevétele után a munkahelyre vagy a lakásba belépve, és nemcsak látható szennyeződés esetén. 
  • A vécézés utáni kézmosás az alapvető testi higiénéhez tartozik, de jó tudni, hogy vécéhasználat előtt is legalább ennyire fontos lenne, hiszen legintimebb testrészeinket nem tanácsos szennyezett kézzel megérinteni. 
  • Az étkezések előtti kézmosásnak is természetesnek kellene lennie, hiszen a kórokozók a szennyezett kézről az étellel az emésztőrendszerünkbe kerülhetnek. 
  • Ha látogatóba megyünk, ott is első utunk vezessen a fürdőszobába, csakúgy, mint otthon, különösen akkor, ha csecsemő vagy kismama, netán beteg van a családban, hiszen a még kialakulatlan, gyenge vagy a leromlott immunvédelmű emberek fokozottan ki vannak téve a kórokozók támadásának.

  Milyen az alapos kézmosás?

  A helyes kézmosásnak is megvan a technikája, amire időben, már kora gyerekkorban meg kell tanítani mindenkit.

  A szakemberek szerint a helyes kézmosás a kéz minden részére, tehát a tenyéren kívül az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására is kiterjed, szappanos, és legalább fél-egy percig tart.

  Meleg folyóvízzel, szappannal a leghatékonyabb, de ha a körülmények nem teszik lehetővé (például vonaton, kiránduláskor, rosszabbul felszerelt mosdókban, stb.) akkor a hideg vízzel is jobb a semminél.

  A naponta használt szappan lehet kemény vagy folyékony (ez utóbbi nyilvános helyeken higiénikusabb), és mivel a szappan nemcsak a szennyeződéseket, hanem a bőr természetes, védő zsírrétegét is leoldja, nem árt, ha a tisztító hatás mellett egyben a kéz újra krémezéséről, táplálásáról is gondoskodni. A kézszárítás módja sem mindegy: különösen nyilvános helyen legjobb az egyszer használatos kéztörlő vagy az elektromos kézszárító használata.

  Ha nem áll módunkban kezet mosni a higiénés kéz- és bőrfertőtlenítéshez használjunk törlőkendőt vagy alkoholos kézfertőtlenítő oldatot vagy gélt.

  Bőrfertőtlenítés esetén is a fertőtlenítendő felület teljes lefedettsége szükséges. Ügyelni kell arra, hogy a bedörzsölés teljes időtartama alatt a kéz vagy felület fertőtlenítőszertől nedves legyen.

  Felhasználási terület:
  A kendőt vagy kézfertőtlenítő oldatot vagy gélt higiénés kéz- és bőrfertőtlenítésre ajánljuk, munkaközben, háztartásban, utazás során egyaránt.

  Hatáspektrum:
  Baktericid, fungicid, mikobaktericid, burokkal rendelkezővírusokkal szemben virucid (beleértve HBV, HIV, HCV). Ezen felül hatásos Adeno és Rota vírus ellen is.

  Például: 

  • Kézfertőtlenítés betegek, idősek és csecsemők gondozása előtt és után
  • Beteglátogatáskor
  • WC használat előtt, után 
  • Utazás során, kirándulások alkalmával

  Kórházi kézhigiéné

  Ha laikusok mindennapjaiban ekkora jelentősége van a helyes kéztisztításnak, ez az egészségügyi intézményekben még inkább érvényes, ahol a legnagyobb esély van a fertőző kórokozókkal illetve a leromlott immunrendszerű emberekkel való találkozásra!

  Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb és legolcsóbb eszköze a megfelelő antimikrobiális spektrummal rendelkező kézfertőtlenítő szer alkalmazásával és a megfelelő technikával végrehajtott kézfertőtlenítés.

  A WHO a kézhigiéné fejlesztésére minden évben meghirdet aktuális, ún. kampányfeladatokat, amelyeknek része a betegellátó intézmények személyzetének oktatása, a betegek és a látogatók felvilágosítása, a plakátokkal és egyéb eszközökkel történő figyelemfelhívás a kórházi fertőzések visszaszorításának érdekében.

  A Budai Egészségközpont eddig is kiemelten kezelte a kézhigiénés szokások fejlesztését a munkatársak körében és a hozzánk látogatók számára is.
  Évek óta működnek mindkét telephelyünk bejáratánál a mindenki számára elérhető kézfertőtlenítők, és a legutóbbi Kézhigiénés Világnap alkalmából minden munkatársunk számára egy komplex kézhigiénés felvilágosító programot indítottunk el. Ennek keretében a kézállapot felmérésére, kézhigiénés oktatásra és tesztre, valamint a kézfertőtlenítés hatékonyságának ellenőrzésére, fluorescens ellenőrzésre és a multirezisztens kórokozók monitorozására került sor.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont