Ha valakinek egy étel elfogyasztása után kellemetlenségei támadnak, könnyen kimondja, hogy allergiás az adott élelmiszerre. Napjainkban egyre többet hallani az ételallergiáról és az intoleranciáról, sokan össze is keverik ezeket. Pedig fontos különbséget tenni e két betegség illetve állapot között, mert esetükben eltérő védekezésre, kezelésre van szükség.
Bár a köznyelvi szóhasználat hajlamos összemosni, a valóságban jelentős eltérés mutatkozik az ételallergia és az intolerancia között. A helyzetet bonyolítja, hogy bizonyos esetekben egy enyhe allergiás reakció nagyon hasonló tüneteket produkálhat, mint az intolerancia.
Nézzük a legfontosabb különbségeket!
Ételintolerancia esetén a tünetek a problémát kiváltó élelmiszer fogyasztásához képest később jelentkeznek, és erősségük függ annak mennyiségétől. Kevesebbet fogyasztva a kiváltó ételből, akár észrevétlenek is maradhatnak. Ezzel szemben, aki allergiás, az közvetlenül az akár falatnyi, jelentéktelen mennyiségű étel elfogyasztása után is produkálhatja a tüneteket.
Más a szervezetben érintett terület is: az ételallergia más allergiákhoz hasonlóan az immunrendszer problémájára vezethető vissza, az intolerancia pedig emésztőszervi rendellenesség.
Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója: a szervezet védelmi rendszere tévesen kártékonynak, ártalmasnak ítél meg egy a szervezetbe kerülő, vagy azzal érintkezésbe lépő részecskét, és a hízósejtek és IgE antitestek mozgósításával védekező reakcióba kezd. Az ételallergia tünetei hirtelen alakulnak ki: leggyakrabban csalánkiütés, viszketés, vizenyő jelentkezik, egészen súlyos esetben, az ún. anafilaxiás sokk kialakulásakor akár gégevizenyőt, életveszélyes állapotot is előidézhet.
Az étel intolerancia tünetei lehetnek gyerekek esetében: tanulási nehézség, hiperaktivitás, ekcéma és hasi fájdalmak. Míg a felnőtteknél gyakran előforduló tünet a depresszió, szorongás, elhízás, jelentkezhetnek bőrproblémák és emésztési zavarok is. Viszont bármely életkorban előforduló tünet lehet az émelygés, felfúvódás és hasmenés. Fontos tudni, hogy az ételallergiával ellentétben az étel intolerancia tünetei nagyon változatosak lehetnek, és sokkal lassabban is jelentkeznek!
A táplálékallergia a lakosság néhány (2-5) százalékát érinti, az ételintolerancia sokkal gyakoribb, a népesség kb. 15-30 százaléka szenved az ételintolerancia okozta tünetekben.
Akiknek nem tesz jót a tej
Sajnos, az egyik leggyakoribb intoleranciát illetve allergiát kiváltó táplálék az egyébként igen értékes, vitaminokban és kalciumban gazdag tej. A gyakran leegyszerűsítve csak tejérzékenységként említett betegség is lehet laktózintolerancia, de tejallergia is.
Laktózintolerancia fennállásánál a laktóz, vagyis a tejcukor lebontására nem képes a szervezet, mert hiányzik belőle, vagy nem kellő mennyiségben van jelen az ehhez szükséges, emésztést segítő enzim. Ilyenkor emésztetlenül, eredeti állapotában halad végig az emésztőcsatornán a tejcukor, kellemetlen hasi tüneteket, hasmenést okozva. A tünetek az elfogyasztott tej mennyiségétől függően akár egészen enyhék is maradhatnak, és nagyobb mennyiség esetén is csak később jelentkeznek. Laktózintoleranciában érintetteknek fontos tudnivaló, hogy nekik nem kell teljesen lemondani emiatt a tejtermékekről, hiszen erjesztett készítményeket, például joghurtot, sajtot fogyaszthatnak, és a laktóz emésztéséhez hiányzó enzim pedig gyógyszerrel is pótolható.
Aki tejallergiában szenved, annál viszont egyetlen korty tej elfogyasztását követően, szinte azonnal jelentkeznek a tünetek, amelyet egy, a tejben található fehérje vált ki. Tejallergia esetében ugyanis az immunrendszer a tejben lévő kazeint véli kártékony elemnek, és támadásba lép ellene.