2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Így kerülje el a gyomorpanaszokat

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    A hosszú, meleg nyári estéken, a strandolás vagy a nyaralás alkalmával hajlamosak vagyunk elcsábulni és eltérni mindennapi étkezési szokásainktól. A jóízű nassolásnak azonban megvan az ára: nem csak az esetleges pluszkilókkal kell számolni, hanem különféle gyomorbántalmakkal is. Egzotikus utazásunkat szintén megkeseríthetik a különféle fertőzésekből fakadó emésztési gondok. Szakértő segítségével jártunk utána, hogyan előzhetjük meg és orvosolhatjuk a bajt.

    Puffadás, gyomorgörcsök, emésztési gondok, hasmenés vagy székrekedés – olyan kellemetlenségek ezek, amelyek megzavarhatják a nyaralást, de akár a munkában is hátráltathatnak. A gyomorbántalmakat a mindennapos étkezési menetrendünk felborulása is okozhatja, de a közel- és távol-keleti, afrikai, dél-amerikai, földközi-tengeri utazások alkalmával is fokozottan jelentkezhetnek a panaszok. Érdemes ezért odafigyelni, hogy ezeken a helyeken mit és mennyit fogyasztunk.

    gyomorfajas-gyomorpanasz-budai-egeszsegkozpont

    „Az egzotikus országokban jelentkező gyomorbántalmaknak többféle oka lehet, de leggyakrabban a nem megfelelő higiénia a ludas: fertőző forrást jelent a csapvíz, a mosatlan zöldség, a gyümölcs és a nem kellően megfőzött vagy átsütött étel is” – figyelmeztet dr. Petőházi Melinda belgyógyász szakorvos, aki hozzátette: a megelőzésnek viszonylag egyszerű módjai vannak, amelyeket mindig érdemes betartani. „Kizárólag palackozott vizet fogyasszunk még fogmosáskor is, emellett rendszeresen fertőtlenítsük a kezünket például nedves fertőtlenítő törlővel. Jéggel hűtött üdítőitalt sem tanácsos fogyasztani, és érdemes már az utazás megkezdése előtt probiotikummal erősíteni a szervezetünket” – tette hozzá a szakértő. Azt is kiemelte: lehetőség szerint a zöldségeket, gyümölcsöket hámozzuk meg, kerüljük az utcai árusokat, ne fogyasszunk nyers kagylót, rákot, halat, a húsokat pedig megfelelően átsütve kérjük.

    „Ha minden elővigyázatosság ellenére megtörtént a baj, hasmenés, hányás esetén fontos a diéta, megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, láz esetén pedig a mielőbbi lázcsillapítás” – tanácsolja a szakértő. Hozzátette, hogy a gyógyuláshoz a természetes gyógymódok és készítmények is hozzájárulhatnak. Köztudott például, hogy a pirítós, a pálinka vagy akár a banán segíthet kikúrálni a kellemetlen hasmenést, de az emésztőszervi problémáinkra – baktérium-, vírus- és gombaölő hatásai miatt - megoldást nyújthat például az aloe vera is, amelyet már évezredek óta használnak a gyógyításban. „A szervezetünket alkotó körülbelül 350 féle vegyületből 240 féle megtalálható az aloéban is, illetve tartalmazza az összes vitamint, a D-vitamin kivételével” – mondta el Dr. Petőházi Melinda. A koncentrált aloe vera barbadensis növényi kivonatot tartalmazó ital kedvező hatással van az emésztőrendszerre, akár nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása után is segíthet a gyomorbántalmakon. A kapszula formában is kapható aloe vera pedig aktívan megköti a bélbe jutó méreganyagokat.

    „Amennyiben állapotunk nagyon súlyos és a természetes gyógymód ellenére sem javul, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, mert lehetséges, hogy a gyomorbántalmak hátterében komolyabb probléma áll, mint egy gyors lefolyású, otthon is könnyen kezelhető megbetegedés” – tette hozzá a szakorvos.

    Az interjút a Red Lemon Media készítette.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont