2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Vigyázzunk a fülünkre!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    Márciusi kedvezmények - Budai Egészségközpont

    A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy egész nap a monitor vagy a televízió előtt ülni egészségtelen a szemünknek, vagy, hogy az erős napsütésben gondoskodnunk kell bőrünk védelméről. A hallásunkat nap mint nap károsító külső hatásokról a Hallássérültek Világnapja kapcsán Dr. Kraxner Helgát, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosát kérdeztük.

    Az utcán, a munkahelyünkön, a tömegközlekedési eszközökön, de még otthonunkban is különböző hanghatások érnek minket folyamatosan, amelyek megterhelik hallórendszerünket. Egy beszélgetés megközelítőleg 60 dB-es, 80 dB-re tehető a városi forgalom vagy az ébresztőóra hangja, míg egy szórakozóhelyen akár 110 dB-es zajnak lehetünk kitéve. Ezzel azért érdemes tisztában lenni, mert míg a javaslatok szerint 85 dB-es zajterhelés mellett akár napi 8 órát is eltölthetünk (feltételezve, hogy a nap további részét relatíve csendes, 70dB-es zajszint alatti környezetben töltjük), addig 3dB-es zajnövekedés kétszeres terhelésnek felel meg. Ezért pl. a 100dB-es zajban már csak 15 percet tartózkodhatunk a halláskárosodás veszélye nélkül.

    A számok tükrében nem meglepő, ha egy-egy mozgalmas irodai nap, városi séta vagy néhány zenehallgatással töltött óra után arra leszünk figyelmesek, hogy zúg vagy cseng a fülünk, esetleg nehezebben hallunk meg bizonyos hangokat - legtöbbször szerencsére csak átmenetileg.

    „A külső zajok egy részét nem tudjuk kiszűrni az életünkből, kis odafigyeléssel mégis sokat tehetünk hallószerveink védelme érdekében. Például lehetőleg hangfalakkal hallgassunk zenét, mert a fülhallgatók használata jobban terheli hallórendszerünket, hiszen minden hangcsillapítás nélkül jut a hallójáratunkba. Amennyiben mégis az utóbbi megoldást választjuk, akkor óránként iktassunk be egy-egy szünetet, és az aktív időben se hallgassuk túl hangosan a zenét.

    gyermek-ful-orr-gege-fokep

    Lehetőleg kerüljük, hogy rendszeresen, hosszabb ideig magas zajszintnek tegyük ki hallásunkat, mert annak hosszú távon súlyos következményei lehetnek. Figyeljünk folyamatosan hallószerveink jelzéseire, és ha a fülzúgást vagy csengést huzamosabban tapasztaljuk, mindenképpen forduljunk szakemberhez” – javasolja a doktornő.

    A zajok nem csak a hallásunkra lehetnek rossz hatással, hanem a nyugodt pihenést vagy a koncentrációt is hátráltathatják. Ezekben az esetekben segíthet a hangok célzott szűrése, például ha zajos környezetben lakunk, alkalmazhatunk füldugót az alváshoz. Hasznos megoldás az aktív zajszűrővel rendelkező fejhallgató is, amelyet akkor érdemes használni, ha munka vagy akár tanulás közben teljes csendre van szükségünk a koncentrációhoz.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont