2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Egészséges szemek

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-02

    A szemünk az egyik legösszetettebb érzékszervünk, amelynek megóvásával még mindig nem törődünk eleget. Erre a tényre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2000 óta a Látás Világnapján keresztül is szeretné felhívni a figyelmet. Az október második csütörtökén megrendezett jeles nap arra mutat rá, hogy a látásromlás, illetve a vakság megelőzhető, és - mint oly sok más betegség esetében - a prevenciót és a rendszeres szűrővizsgálat fontosságát állítja a középpontba. A szemünk épségének megőrzésére Dr. Nagy Mária, a Budai Egészségközpont szemészorvosa is ad néhány hasznos tanácsot.

    "Az egészséges szem elengedhetetlen a teljes élethez, a tanuláshoz, a biztonságos autóvezetéshez, a panaszmentes munkavégzéshez. Látásunk az életkorral romlik, de páros szerv lévén sok ember nem észleli, hogy rosszul lát például az egyik szemével. Holott korai felismerés esetén számos betegség megelőzhető vagy eredményesebben kezelhető lenne" - mondta a doktornő.

    A szemészet a szem betegségeivel foglalkozó szakorvosi terület.

    7 tipp a szem egészségének megőrzésére

    • Rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálaton! A szemünket mindenképp vizsgáltassuk meg évente egyszer szakorvossal, hogy a "rejtett" problémáinkat a szakorvosok időben felfedezzék és kezeljék, így az esetleges jövőbeni panaszainkat megelőzhessék!

    • Különösen fontos a rendszeres szünetek beiktatása, főleg azoknak, akik egész nap számítógépes munkát végeznek. Az óránként beiktatott pár perces szünetek során a szoba távolabbi pontjaira történő fixálás/nézés, a felállás, a végtagok megmozgatása, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása a mozgásszervünk, a keringésünk mellett a szem védelmét is szolgálja.

    • Amennyiben a szemészorvos megállapította a szem szárazságát, akkor a további panaszok megelőzése, kezelése érdekében használjunk nedvesítő műkönnycseppet vagy szemgélt! A szemszárazság gyakori probléma, amelyet a számítógép előtt végzett munka, a klíma állandó használata és a fűtés is fokozhat. A számítógép előtt sokszor annyira koncentrálunk, hogy "elfelejtünk" pislogni (ezt normál esetben 5-10 másodpercenként tesszük), a nem kellő gyakoriságú pislogás pedig különböző panaszokat okozhat. Mivel a szem egyik legfontosabb védőmechanizmusa a könny létrehozása és fenntartása, így a könnyfunkció romlása számos kellemetlen tünettel jár. Okozhat szemkipirosodást, égő, szúró érzést, a szemben tompa nyomásérzést, a szem akár fényérzékennyé válhat, hamar elfárad, és a panaszok tartós fennállása akár általános rossz közérzethez is vezethet. A szemszárazsághoz hozzájárulhatnak a cigarettafüst és a légszennyezettség mellett bizonyos gyógyszerek is (például: antihisztaminok, antidepresszánsok vagy vízhajtók), így ezek szedésének ismerete elengedhetetlen a szemészorvos számára.

    • Fogyasszunk a szemre jótékony hatással lévő vitaminokat, tápanyagokat és ásványi anyagokat! Az antioxidánsok késleltetik a szem öregedési folyamatát, így a látás romlását is. Étrendünk legyen A-, C-, E-vitaminban, valamint béta-karotinban, cinkben és szelénben gazdag. A-vitamin a tengeri halakban, a tojássárgájában, a májban, C-vitamin a citrusfélékben, a paprikában, a savanyú káposztában, E-vitamin a növényi olajokban található nagy mennyiségben. A sárgarépa, spenót, kelkáposzta, sárgadinnye a béta-karotin, a marhahús, a lencse, a tökmag a cink, a tengeri állatok és a teljes kiőrlésű gabona pedig a szelén értékes forrásai.

    • Hordjunk a látásunknak megfelelő szemüveget, kontaktlencsét! Fontos, hogy a lencse optikailag tökéletes legyen, és megfelelően korrigáljon. Bármely panasz esetén konzultáljunk szemorvossal!

    • A káros UV-sugarak kiszűrése érdekében viseljünk megfelelő UV-védelmet biztosító napszemüveget, UV-szűrős szemüveget, kontaktlencsét! A káros UV-sugarak hosszú távon a szem környékén lévő bőr rosszindulatú elváltozásaihoz, kötő- és szaruhártya-gyulladáshoz, kúszóhályog kialakuláshoz, emellett szürke hályog vagy akár a szem maradandó látásromlását eredményező ideghártya elfajuláshoz is vezethetnek. 

    • A látásromlás nem csak szemészeti probléma miatt alakulhat ki, a háttérben más betegség is meghúzódhat! A látásélesség változása mögött cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy a szervezet más pontján lévő gyulladás (fogászati-, urológiai-, vagy akár reumás ízületi gyulladás) is állhat. Panasz esetén tehát forduljunk szakorvoshoz!

    • A szemünk az egyik legösszetettebb érzékszervünk, amelynek megóvásával még mindig nem törődünk eleget. A látásromlás, illetve a vakság megelőzhető, és - mint oly sok más betegség esetében - a prevenciót és a rendszeres szűrővizsgálat fontosságát állítja a középpontba.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont