2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Réteges öltözködéssel a szeszélyes időjárás ellen

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    A naptár szerint tél van, de az időjárás mégis olyan szeszélyes, mint tavasszal, vagy ősszel. Egyik nap még téli kabátban, sálban, sapkában is vacogunk, másik nap pedig már újra elővehetjük könnyű ruháinkat. A klímaváltozásnak köszönhetően az időjárás nagyon szélsőségessé vált, egyik napról a másikra akár 10-20 fokot is változhat a levegő hőmérséklete. Az ingadozás szervezetünket is kimeríti, gyakran indokolatlanul fáradtnak érezzük magunkat. Télen egyébként is sokkal könnyebben megfázunk, az állandóan változó időjárás pedig még jobban gyengíti immunrendszerünket.

    „A gyakran változó időjárás nem csak a frontérzékenyeket érinti, mindenkire negatív hatással van. Testünk kimerül az állandó akklimatizálódásban, megnő az alvásigényünk, a betegségekre is fogékonyabbak leszünk. Ebben az időszakban nagyon fontos a megelőzés. Fogyasszunk minél több vitamint, hagyjunk magunknak időt a pihenésre, és figyeljünk oda az öltözködésre. Annak ellenére, hogy a felfázást nem közvetlenül a hideg okozza, hanem baktérium vagy vírus, az áthűlt testrész ellenálló képessége csökken, így a kórokozó könnyebben meg tudja támadni szervezetünket. Ha megfáztunk, pihenjük ki a betegséget, igyunk sok folyadékot és növeljük a C-vitamin bevitelt. Ne feledjük, hogy egy ártatlannak tűnő megfázásnak is komoly szövődményei lehetnek” – mondta Dr. Petőházi Melinda belgyógyász szakorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.

    A megoldás: réteges öltözködés

    A kiszámíthatatlan időjárás miatt gyakran előfordul, hogy nem a megfelelő öltözéket választjuk reggel. Mivel nincs farkasordító hideg, hajlamosak vagyunk alulöltözni és nem gondolunk arra, hogy miután lement a nap, valószínűleg fázni fogunk a vékony ruhákban. Viszont az sem jó, ha nagyon beöltözünk, mert ha megizzadunk, egy hideg fuvallat is bőven elég ahhoz, hogy megfázzunk. A megoldás most is az arany középút, ami ebben az esetben a réteges öltözködést jelenti. A legalsó rétegnek válasszunk könnyen szellőző, jó nedvszívó, pamutból készült ruhát. A középső réteg egy meleg darab legyen, lehetőleg olyan anyagból, amely megtartja testünk hőmérsékletét. Kabátot az aznapi időjárás szerint válasszunk. Ha megizzadunk, vagy esetleg elázunk, azonnal cseréljük szárazra ruháinkat. Különösen figyeljünk oda a kisbabák és gyermekek öltöztetésére! Tarkójuk, hátuk megérintésével ellenőrizhetjük, hogy fáznak, vagy esetleg izzadnak.

    valtozo-idoben-teli-oltozkodes-budai-egeszsegkozpont

    Vitamin, vitamin és még több vitamin

    Télen vitaminhiányban szenved szervezetünk, ezért a betegségek megelőzése miatt különösen fontos, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. A vitaminok és ásványi anyagok azonban nemcsak a megfázás kivédésére szolgálnak, az időjárás testet kimerítő váltakozásait is segítik átvészelni. Hogy energiakészletünk ne merüljön le, együnk tápláló, ám könnyen emészthető ételeket. Az étkezés mellett figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is! A hidegben ugyanis gyakran nem érezzük, hogy szomjasak vagyunk, szervezetünknek azonban nagy szüksége van a folyadékra. Ha fáj a fejünk, igyunk meg pár pohár vizet, és a kisebb fejfájás nagy valószínűséggel elmúlik anélkül, hogy fájdalomcsillapítóval terheltük volna szervezetünket. A kellő folyadékmennyiség fogyasztása serkenti vérkeringésünket is, így álmosságunk is elillanhat. Az év vége mindenki számára nagy pörgést jelent, de szánjunk megfelelő mennyiségű időt a pihenésre és pihentető alvásra is, hogy ne döntsön le minket a télen olyan gyakran emlegetett influenza.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont