2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Minden, amit az aranyérről tudni kell

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-20

    Bár az érintettek gondosan titkolják panaszaikat, az aranyér a leggyakoribb emésztőszervi elváltozások egyike. A becslések szerint a lakosságnak akár 40 százaléka is szenvedhet tőle, az ötven éven felüliek között pedig kétszer olyan gyakran fordul elő. Bár népbetegségnek tekinthetjük, sokan még mindig nem veszik komolyan, a kellemetlen tünetek és a rosszul értelmezett szégyenérzet miatt csak kevesen fordulnak orvoshoz. Összegyűjtöttünk, amit mindenképpen érdemes tudni az aranyérről.

    Az aranyérbetegség olyan visszérjellegű értágulat, ami a végbél utolsó szakaszának nyálkahártyája alatt futó illetve a végbélnyílás záróizmát is dúsan behálózó vénás érhálózat elváltozása. Az ún. aranyeres csomók szervezetünkben akkor alakulnak ki, ha ezek az erek a végbél és a végbélnyílás falában kitágulnak, keringésük lelassul, a szállított vér pangani kezd bennük, a kiöblösödések a bélfalból kidomborodnak.  A külső aranyeres csomók kívülről is tapinthatók, láthatók, a belsőket pedig a szakorvosi vizsgálat állapítja meg.

    Az aranyér okai

    Az aranyér kialakulása elsősorban az egészségtelen életmódra vezethető vissza. Hátterében több minden állhat, például a vénafal öröklött gyengesége, a tartós, gyakori székrekedés, a mozgásszegény életmód, a sok ülés, a megterhelő fizikai munka vagy emeléssel járó sport, a hasűri nyomás tartós megnövekedése (pl. túlsúly, terhesség miatt), a rostszegény táplálkozás, a bél nyálkahártyájának irritációja erős fűszerekkel vagy alkohollal.

    Az aranyér tünetei

    A külső aranyeres csomót a vécépapíron megjelenő vérnyom, a végbélnyílás környékének viszketése, esetleg a tapintható, fájdalmas kitüremkedése jelezheti. A végbél falán lévő, belső aranyeres csomóra leginkább a székeléskor jelentkező fájdalom, sötét színű vérzés figyelmeztet. Ezeket a tüneteket akkor is komolyan kell venni, ha kellemetlenségnél nem súlyosabbak, mert más betegségek, vastagbélrák jelei is lehetnek!

    A végbél betegségeire is érvényes, hogy minél korábbi szakaszban fedezik fel és kezdik el kezelni, annál kisebb bajt okoz és jobban kezelhető. A proktológus szakorvos gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető végbéltükrözéssel állapítja meg a diagnózist. Más bélbetegségek kizárására vastagbéltükrözéses vizsgálat elvégzésére is szükség lehet.

    Az aranyeres tünetek egybeeshetnek más, súlyos betegségek tüneteivel, ezért fontos, hogy a végbéllel kapcsolatos panaszokkal, különösen vérzés jelentkezésekor mielőbb forduljanak szakorvoshoz! Sajnos, nemegyszer megtörténik, hogy túl későn kerül kezelésre a végbéldaganatos beteg, éppen azért, mert a tüneteit „csak” aranyérnek tulajdonítja.

    Hogyan kezeljük?

    A kezelés a csomók nagyságától, állapotától függ. Kezdeti szakaszban helyi kezelés, fertőtlenítő, gyulladásgátló kúpok, kenőcsök használata, gyógynövényes ülőfürdő, a vénák kiürülését elősegítő gyógyszer alkalmazása elegendő.

    Az aranyeres csomók megszüntetésére gyakori eljárás a Barron-ligatúra, vagyis kis gumigyűrűvel szorítják el a csomót, így az elhal és leesik a nyálkahártyáról. Injekciós eljárás, az ún. szkleroterápia is alkalmazható az aranyér kezelésére. Heves panaszokkal, nagy fájdalommal, gyulladással járó esetekben proktológus segítségére van szükség. Ráadásul, ahogyan már említettük, az ilyenkor szükséges tükrözés egy gyors és fájdalommentes vizsgálat!

    Rostdús étrenddel is segíthetünk

    Gyógyszeres, vagy rosszabb esetben sebészi kezelés mellett is szükség van a beteg étrendjének végiggondolására: a rostdús ételek, zöldségek, gyümölcsök, müzli- és korpafélék, sok folyadékkal fogyasztva segítik elkerülni az aranyér legfőbb kiváltóját, a székrekedést. Hogy hogyan?

    A táplálékban lévő, vízben oldhatatlan, emészthetetlen rostok tisztítják a vastagbelet, javítják a bélmozgást, segítenek elkerülni a székrekedést, az aranyérbetegség kialakulásának egyik fontos összetevőjét. A rostdús étrend mellett csökken az emésztőszervi daganatok a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás és az epeproblémák veszélye. A zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával gondoskodhatunk a rostok beviteléről. Például a búzakorpában vagy a borsó héjában és a körtében vízben oldhatatlan cellulóz, hemicellulóz és lignin található, ami a tápcsatornán átalakulás nélkül halad át, de közben szinte „kisöpri” a bélfalakat. A koleszterinszint csökkentése és az epe védelme a másik típusú, vízoldékony rostoknak, például az almában lévő pektinnek köszönhető.

    Az aranyérbetegség elkerüléséhez és hatékonyabb gyógyításához szükség van a béltisztító, emésztést serkentő rostokra. A rostdús étrend mellett mindenképpen gondoskodni kell a bőséges folyadékfogyasztásról is.

    Mozgással is sokat tehetünk!

    A rendszeres aktivitás, a mozgás serkenti az anyagcserét és az emésztést. Legjobb, ha olyan mozgásformát választunk, amely a mélyizmokat is eléri, edzésben tartja – ilyen például a Pilates torna. A medencealapi izmok, gátizmok, köztük a végbélnyílás körüli záróizmok edzésében az intim torna segíthet. Jó tudni, hogy létezik speciális végbél torna is, amely a záróizmok erejének és a végbélnyílás körüli érhálózat épségének helyreállítását segíti elő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont